Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Temat: [156] Rezerwa

kubaa
    Gość

Domyślnie

odkopuje temat, interesuje mnie bowiem czy w 156 rezerwa jest dwustopniowa? Czy zaczyna migać gdy jadę już na oparach?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Nie znalazłem w instrukcji obsługi nic o tym aby była dwustopniowa, teoretycznie zapala się jak pozostało ok 6l i świeci do końca. W praktyce wskaźnik trochę opóźniony jest a jego wskazania są... góra orientacyjne. U mnie przynajmniej po pokonaniu jakiejś trasy i zrobieniu sobie przerwy paliwa... przybywa według wskaźnika. Po pewnym czasie dopiero wraca do w miarę poprawnych wskazań. Innymi słowy jak się rezerwa zapala to na najbliższej stacji tankujemy

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał Bedboys Zobacz post
    I lepiej tego nie próbuj tego w benzynowym silniku to jeszcze pół biedy jak zabraknie, zalejesz paliwa i jak pompa nie zdechła to jedziesz dalej. W dieslu ( a widzę że masz jtd) jest gorzej nie dość że uszkodzić się mogą 2 pompy i wtryski ( wszystko to jest smarowane paliwem) to jeszcze zapowietrza się układ i bardzo ciężko potem odpalić.
    sam sie odpowietrza i nie ma z tym żadnego problemu

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Ba._Ba. Zobacz post
    Nie znalazłem w instrukcji obsługi nic o tym aby była dwustopniowa, teoretycznie zapala się jak pozostało ok 6l i świeci do końca. W praktyce wskaźnik trochę opóźniony jest a jego wskazania są... góra orientacyjne. U mnie przynajmniej po pokonaniu jakiejś trasy i zrobieniu sobie przerwy paliwa... przybywa według wskaźnika. Po pewnym czasie dopiero wraca do w miarę poprawnych wskazań. Innymi słowy jak się rezerwa zapala to na najbliższej stacji tankujemy
    Jak odkręcasz korek to ci nie syczy czasem z dziury, a jak nalewasz to nie odbija ci za często???????????
    U mnie rezerwa pokazuje jak jest jakieś 10 litrów w zbiorniku, ostatnio przejechałem 45 kilosków i się okazało ze jeszcze 6 litrów miałem, a moja poniżej 10 na setkę nie schodzi

kubaa
    Gość

Domyślnie

To ze przekłamuje tez zauwazyłem. Zwykle w czasie jazdy pokazuje optymistycznie (czyli więcej), po parkowaniu na równym i kolejnym odpaleniu jest ciut mniej i zaraz potem znów poziom znów delikatnie wzrasta.

Jednak cos mi nie pasuje od jakiego poziomu zaczyna się swiecic rezerwa. Ostatnio na trasie wydawało mi sie ze jechałem już na oparach, bo na rezerwie przejechane ponad 80km a do baku wlałem 57l, więc było tam jeszcze 6 litrów. Gdyby rezerwa miała 10l to znaczyłoby że na 4l przejechałem ponad 80km. Spalanie na poziomie 5l/100km w zapakowanym 2.4jtd chyba jest jednak niemożliwe...
    Ostatnio edytowane przez kubaa ; 31-07-2012 o 15:45

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Cytat Napisał kylo1986 Zobacz post
    Jak odkręcasz korek to ci nie syczy czasem z dziury, a jak nalewasz to nie odbija ci za często???????????
    Tak, jest podcisnienie ale to nie ma nic do rezerwy - zabezpieczenie zeby sie woda az tak nie skraplala, podobno tak ma byc.
    Co do tankowania i odbijania, ja tankuje zgodnie z teoria, nie na maxa przeplyw tylko 1/2 do 3/4 mocy i do pierwszego wystrzalu. Po tym pewno pod korek jeszcze z 5l by weszlo ale po co?
    Zaswieci sie rezerwa = tankowac, zwlaszcza zima chyba ze chcemy jezdzic na wode lub zatrzec pompke...

Btw moj infocenter pokazywal na ledwo zaswieconej rezerwie jeszcze 180km zasiegu, srednie spalanie wedlug kompa 4.0

Wysyłane z mojego MotoA953 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Huber
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 SW FL 1,9JTD 16V

Domyślnie

......
    Ostatnio edytowane przez Huber ; 31-07-2012 o 23:48 Powód: zły wątek

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ŁAŃCUT

Domyślnie

Witam, a jak sie ma ta kontrolka żółta rezerwy paliwa do komunikatu na wyświetlaczu chyba o ograniczonym zasięgu? czy wtedy też powinna zacząć migac kontrolka rezerwy paliwa?

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

ograniczony zasięg jest chyba jak spadnie poniżej 40km - jakoś tak , czyli już susza w baku prawie a kontrolka zapala się nieco wcześniej

a "migać" - w sensie że pulsuje czy jak ? bo u mnie świeci światłem ciągłym jak już się zapali niezależnie od zasięgu lub komunikatu o ograniczonym

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ŁAŃCUT

Domyślnie

No własnie u mnie jest komunikat o ograniczonym zasięgu a kontrolka żółta rezerwy paliwa nie zapala sie? Ale dlaczego, po włączeniu zapłonu to sie normalnie zapali i zgaśnie- czyli działa tylko dlaczego wraz z komunikatem nie świeci?