odkopuje temat, interesuje mnie bowiem czy w 156 rezerwa jest dwustopniowa? Czy zaczyna migać gdy jadę już na oparach?
odkopuje temat, interesuje mnie bowiem czy w 156 rezerwa jest dwustopniowa? Czy zaczyna migać gdy jadę już na oparach?
Nie znalazłem w instrukcji obsługi nic o tym aby była dwustopniowa, teoretycznie zapala się jak pozostało ok 6l i świeci do końca. W praktyce wskaźnik trochę opóźniony jest a jego wskazania są... góra orientacyjne. U mnie przynajmniej po pokonaniu jakiejś trasy i zrobieniu sobie przerwy paliwa... przybywa według wskaźnika. Po pewnym czasie dopiero wraca do w miarę poprawnych wskazań. Innymi słowy jak się rezerwa zapala to na najbliższej stacji tankujemy![]()
To ze przekłamuje tez zauwazyłem. Zwykle w czasie jazdy pokazuje optymistycznie (czyli więcej), po parkowaniu na równym i kolejnym odpaleniu jest ciut mniej i zaraz potem znów poziom znów delikatnie wzrasta.
Jednak cos mi nie pasuje od jakiego poziomu zaczyna się swiecic rezerwa. Ostatnio na trasie wydawało mi sie ze jechałem już na oparach, bo na rezerwie przejechane ponad 80km a do baku wlałem 57l, więc było tam jeszcze 6 litrów. Gdyby rezerwa miała 10l to znaczyłoby że na 4l przejechałem ponad 80km. Spalanie na poziomie 5l/100km w zapakowanym 2.4jtd chyba jest jednak niemożliwe...
Ostatnio edytowane przez kubaa ; 31-07-2012 o 15:45
Tak, jest podcisnienie ale to nie ma nic do rezerwy - zabezpieczenie zeby sie woda az tak nie skraplala, podobno tak ma byc.
Co do tankowania i odbijania, ja tankuje zgodnie z teoria, nie na maxa przeplyw tylko 1/2 do 3/4 mocy i do pierwszego wystrzalu. Po tym pewno pod korek jeszcze z 5l by weszlo ale po co?
Zaswieci sie rezerwa = tankowac, zwlaszcza zima chyba ze chcemy jezdzic na wode lub zatrzec pompke...
Btw moj infocenter pokazywal na ledwo zaswieconej rezerwie jeszcze 180km zasiegu, srednie spalanie wedlug kompa 4.0
Wysyłane z mojego MotoA953 za pomocą Tapatalk 2
......
Ostatnio edytowane przez Huber ; 31-07-2012 o 23:48 Powód: zły wątek
Witam, a jak sie ma ta kontrolka żółta rezerwy paliwa do komunikatu na wyświetlaczu chyba o ograniczonym zasięgu? czy wtedy też powinna zacząć migac kontrolka rezerwy paliwa?
No własnie u mnie jest komunikat o ograniczonym zasięgu a kontrolka żółta rezerwy paliwa nie zapala sie? Ale dlaczego, po włączeniu zapłonu to sie normalnie zapali i zgaśnie- czyli działa tylko dlaczego wraz z komunikatem nie świeci?