Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

ravi
    Gość

Domyślnie

Witam, ja też po krótkiej przerwie w historii z alfą (2 lata temu miałem 156, teraz Volvo S60) chcę wrócić.. tym razem 159 2.4jtdm sportwagon chodzi mi po głowie... Proszę o info posiadaczy takich silników.. czy one wszystkie mają aż tak ogromną "turbo dziurę"? Pojechałem obejrzeć poniższy egzemplarz z nadzieją że 210KM i 400Nm to powinno robic wrazenie:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-200...C24583002.html

Jazda niestety okazala sie kompletna porazka. Samochod nie mial sladow napraw blacharskich, a miałem wrażenie że tył samochodu mi cały czas ucieka. Po wciśnięciu pedału gazu przy 2000rpm zanim samochód "się zebrał" mijały jakieś 2 sekundy. Ogólnie miałem wrażenie że przebieg samochodu zdecydowanie jest nierzeczywisty. W bagażniku znalazłem jakiś specyfik z STP (cholera wie do czego ale mozna sie domyslac). Myslalem o podpince do OBD, ale sruba krzyzakowa zabezpieczajaca dostep byla juz objechana jakby 50x odkrecana. Do tego podczas jazdy jakies komunikaty o bledzie zwiazane z hill holderem sypało...

Pytanie dwa: czy to normalne ze alfa ze szwajcarii ma licznik z włoskim menu? Coś mi się nie wydaje żeby szwajcar jeździł z takim... chyba ze da sie przestawic w prosty sposób.

Prosze o odpowiedz czy zadbane 2.4jtdm tez tak zamula, bo wracajac do swojego volvo s60 odczułem znaczącą ulgę. Póki co się nie zniechęcam, muszę jeszcze kilka egzemplarzy obejrzeć. :/

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Język zmieniasz w mig w komputerze

Pawel_1979
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ravi Zobacz post
    Witam, ja też po krótkiej przerwie w historii z alfą (2 lata temu miałem 156, teraz Volvo S60) chcę wrócić.. tym razem 159 2.4jtdm sportwagon chodzi mi po głowie... Proszę o info posiadaczy takich silników.. czy one wszystkie mają aż tak ogromną "turbo dziurę"? Pojechałem obejrzeć poniższy egzemplarz z nadzieją że 210KM i 400Nm to powinno robic wrazenie:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-200...C24583002.html

Jazda niestety okazala sie kompletna porazka. Samochod nie mial sladow napraw blacharskich, a miałem wrażenie że tył samochodu mi cały czas ucieka. Po wciśnięciu pedału gazu przy 2000rpm zanim samochód "się zebrał" mijały jakieś 2 sekundy. Ogólnie miałem wrażenie że przebieg samochodu zdecydowanie jest nierzeczywisty. W bagażniku znalazłem jakiś specyfik z STP (cholera wie do czego ale mozna sie domyslac). Myslalem o podpince do OBD, ale sruba krzyzakowa zabezpieczajaca dostep byla juz objechana jakby 50x odkrecana. Do tego podczas jazdy jakies komunikaty o bledzie zwiazane z hill holderem sypało...

Pytanie dwa: czy to normalne ze alfa ze szwajcarii ma licznik z włoskim menu? Coś mi się nie wydaje żeby szwajcar jeździł z takim... chyba ze da sie przestawic w prosty sposób.

Prosze o odpowiedz czy zadbane 2.4jtdm tez tak zamula, bo wracajac do swojego volvo s60 odczułem znaczącą ulgę. Póki co się nie zniechęcam, muszę jeszcze kilka egzemplarzy obejrzeć. :/
    Chcesz zadbane 2.4jtdm to podnieś pułap cenowy min.40-45 tyś.zł a nie ogladaj takich "okazji" cenowych szkoda czasu nerwów i pieniędzy.

ravi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pawel_1979 Zobacz post
    Chcesz zadbane 2.4jtdm to podnieś pułap cenowy min.40-45 tyś.zł a nie ogladaj takich "okazji" cenowych szkoda czasu nerwów i pieniędzy.
    Szczerze to wiedziałem, że jest to zbyt tanie i nie spodziewałem się cudów. Pułap cenowy w okolicach 45tys jak najbardziej wchodzi w grę byle trafić dobry egzemplarz. Po prostu do Będzina miałem rzut beretem i chciałem mieć jakieś odniesienie... Mimo wszystko chciałbym żeby ktoś wypowuiedział się o 2.4 jtdm i "turbo dziurze"...

Nawet ciekawa jest oferta kolegi ernii i kolegi Tomek_KRK, tylko jakoś nie potrafię się przesiąść z auta z ksenonami do auta bez :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar runforestrun
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9 16V @ 186 KM 416 Nm

Domyślnie

A co sądzicie o tej Belli?
    Cena troszkę jakby za niska.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-spo...C25230671.html

Przebieg bez komentarza...

I ta moc.
    Ostatnio edytowane przez runforestrun ; 03-08-2012 o 17:27

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _cichyy_
    Mieszka w
    czestochowa
    Auto
    Była AR 159 jtdm, Jest : BMW E66 750Li

Domyślnie

Moc zapewne pomyłka zamiast 150KM , wpisał 150 KW
    Przebieg standardowy jak na ogloszenia
    Cena : jak mówisz że za niska , to podejrzewam że sprzedający chętnie przyjmie więcej skoro za niska Ci przeskadza.
    Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
    Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S

OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Power prawie jak u mnie ...tam 150kw-204,a u mnie 154kw-209

Użytkownik Rowerzysta Avatar runforestrun
    Auto
    Alfa 159 SW 1.9 16V @ 186 KM 416 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał BURATINO Zobacz post
    Power prawie jak u mnie ...tam 150kw-204,a u mnie 154kw-209
    No to chyba się skuszę
    Chip to chyba Abarth opracowywał skoro jest prawie tak mocna jak Twoja 2,4 JTDm.

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

@ravi: Przeca w Szwajcarii mówią m.in. po włosku.
    P.S. Sorki za OT.

Fozzie
    Gość

Domyślnie

Chyba pomyliłeś fora. To jest forum nt. pięknych włoskich samochodów samochodów, a nie napojów wyskokowych.

A co do Q4 z Wodzisławia i innych, to jesli chcesz kupić za 40 - 50 kzł 4-letnie auto, które nowe kosztowało 170 kzł, to możesz się w miesiącu nie wyrobić.

Cytat Napisał marcopologne Zobacz post
    Witam Alkoholikow!

Jestem w trakcie poszukiwania Alfy 159 SW w dieselu. Mam do wydania 40-45k PLN (max 50k). Niestety nie jest latwo sie nie dac naciagnac - komisy ktore odwiedzalem nie byly zbyt uczciwe...m.in. jednen w Wodzislawiu, gdzie chcieli mi wcisnac samochod po przejsciach, malowany z wszystkich stron - ku przestrodze http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtd...C25284366.html

Czy znacie moze ponizsza Alfe i komis:
    http://tip-top.gratka.pl/ogl/13477873.html - przebieg jakis niski...

albo piekna q4
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q4-C25372794.html - niska cena, niski przebieg

Widzialem na forum pozytywne wpisy dotyczace komisu http://deft.otomoto.pl/tab?page=1

Rzeczywiscie mozna im zaufac jesli chodzi o przeszlosc i przebieg aut.

Mam tez opcje zakupu zagranica na aukcji poleasingowej 1,9Jtdm w automacie, z przebiegiem 90kkm (choc nie jestem przekonany wo Q-tronica) Wyszloby z 40k PLN...jakos trudno mi uwierzyc w niskie przebiegi samochodow pojawiajacych sie w ogloszeniach w Polsce.

Mam nadzieje, ze wkrotce dolacze do Waszego grona, za miesiac musze juz miec nowe auto...