Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Alfa 156 1.9JTD ODMA dziwna sprawa.

rebel
    Gość

Domyślnie Alfa 156 1.9JTD ODMA dziwna sprawa.

Witam!!! Zakupiłem swoja pierwsza w życiu alfkę i jak to ja mam pecha mam dziwny problem.Dodam ze długo szukałem ładnego egzemplarza i znalazłem alfę po chipie robionym we Włoszech.Mój problem jest na tyle dziwny ze zauważyłem kiedys ze mam zaślepiona odmę przy filtrze i na dole silnika (przeciętą w połowie i zaślepiona rurka) Postanowiłem wymienić ten przewód na nowy.Przy rozbieraniu zauważyłem ze drugi gumowy waż który idzie do trójnika jest pekniety i sączy tam trochę oleju.Kupiłem wszytsko i podłaczyłem tak jak było i alfa teraz strasznie dymi na biało.Zaslepiłem ten przowód tak jak był czesniej i auto dymi tylko na wyższych obrotach ok 3 tys.Nie wiem co z tym zrobic mój mechanik naraźie tez nie wie co z tym poradzic.Dodam ze jak jade normalnie czyli tak 2-3 tys obrotów to nie puszcza w ogóle dymka a jkabym jej przycisnął to jest masakra. Wcześniej przed wymiana tych wezy i trójnika było ok.Szukałem w internecie schematu jak to powinno byc podłączone to nie znalazłem a programy Elearn i dte które znalazłem sa obcojęzyczne i nie potrafie sie z tym ogarnac.Jak ktos ma jakis pomysł albo sugestie to byłbym wdzieczny.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Mam sugestie- podaj jaki masz silnik, dodaj zdjęcia odmy...

rebel
    Gość

Domyślnie

silnik to 1.9 jtd 8v 105 km fotkę mogę jutro zrobić

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Rozumiem że wcześniej nie dymiła? odma nie powinna by zaślepiona w żadnym wypadku. Sprawdź szczelnośc dolotu. bardzo możliwe że jest nieszczelny i dlatego dymi bądź posprawdzaj czy dobrze skręciłeś cybanty.

rebel
    Gość

Domyślnie

Sprawdzałem już wcześniej dolot i jest cały szczelny. Wcześniej w ogóle nie dymiła.Co to te cybanty?? Sprawdzałem teraz na alle drogo jak wyglądają silniki od tyłu i wszystko mam raczej tak samo podłączone.Opaski mam dobrze poskręcane
    Ostatnio edytowane przez rebel ; 05-08-2012 o 18:46

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

no właśnie opaski. A intercooler szczelny nie jest mokry? Zrób logi komputerem może tam coś wyjdzie. Na 80% nie szczelnośc dolotu lewe powietrze dostaje. A dobrze się zbiera auto?

rebel
    Gość

Domyślnie

Wydajnie mnie się ze to nie będzie dolot.Auto sie zbiera dobrze.Cos musi byc z ta odma nie tak. Jutro na pewno będę coś rozbierał i patrzał.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

Chłodziwa nie ubywa?

rebel
    Gość

Domyślnie

no tez nie cały czas mam tyle samo.Dlatego pisałem na samym wstępie ze ja to mam pecha i zawsze cos dziwnego mi sie przytrafi nigdy nic prostego...

- - - Updated - - -

Ogólnie to tez co zauważyłem dziwnego to ze np jak bym mu wcisnął np na biegu jałowym do dechy to odazaru nie zadymi tylko po chwili tak jakby musiał skas troche tego oleju nazbierac.Tak ja wnioskuje

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie

Cytat Napisał jacek83 Zobacz post
    Rozumiem że wcześniej nie dymiła? odma nie powinna by zaślepiona w żadnym wypadku. Sprawdź szczelnośc dolotu. bardzo możliwe że jest nieszczelny i dlatego dymi bądź posprawdzaj czy dobrze skręciłeś cybanty.
    Jak dolot jest nieszczelny to dymi na czarno..i nie może łapać lewego powietrza bo w dolocie masz nadciśnienie i jeżeli już to powietrze będzie ci uciekać a nie wpadać.