hehehehehehehehehhe ale jajadobre
śmiech mnie ogarnia
jak sie chce robic po 50 tys rocznie to sie nie kupuje Vki jak sie kasy na bene nie ma. To jak kupić portfel za ostatnie pieniądze
Ja do jazdy eko mam Lancie Y z małym benzyniakiem która smiga aż miło i taniej mnie kosztowała niż montaz gazu o kosztach lania benki nie wspominam
nie róbmy OT bo nie o tym temat.
V6 nie pali mało i kupując auto z takim silnikiem godzimy sie na to i kazdy robi jak chce
Pozdrówki z Gazowni![]()
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Możecie na mnie wieszać psy mam to gdzieś V-ka palić musi i koniec przynajmniej w Naszych 13 letnich bolidach teraz to co innego tyle że obecne są bez duszy. To nie tylko nasze Alfisti ,,skrzywione" zdanie. Krótko chcesz oszczędnie kupuj diesla bądź gazuj ale V6 by Busso płać i płacz...ale banan z twarzy nie schodziMoje 2.0 TB V6 średnio wg. ICS 12.4l /100 km.
nie lubię diesli i dopóki mnie będzie stać na zagazowanie V lub rzędowej 6 to takim będę jeździł , przez ostatnie 6 lat miałem forda st220 , jaguara xjr a teraz jest Bella wszystkie zagazowane - przedtem miałem dwa peugeoty 206 s16 wszystko zagazowane , i nie będę płacił naszej kochanej ojczyźnie haraczu na stacjach benzynowych . a tak na marginesie ta eko lancja Y ile ci pali w miejskim korku ?
Ostatnio edytowane przez mikell0 ; 06-08-2012 o 16:33
Jeżdżone tylko w mieście, spalanie na poziomie 6 do 6,5 max (1,2 8V 60KM autko ma 14 lat) , na trasie schodzę do 5,3. I nie liczą się tylko koszty paliwa ale serwis, części, oleje i inne płyny i masakrycznie wytrzymałe zawieszenie
, co w dużo większym aucie generuje spore koszty.
Więc przy wyborze auta nie należy kierować sie tylko spalaniem, bo mozna popłynać na innych kosztach jeśli chce sie jeździc sprawną Alfą nie kapciem.
Jak wbijam do miasta moją Vką to nie schodzi poniżej 16-18 litrów, gazu spali więcej więc pod 20 jak nie lepiej musiałbym liczyć spokojnie. To co chwile musiałbym na stacje jeździć, a skoro swojej używam do zabawy bardziej to po co mam jej krzywdę gazem robić i nie chodzi tu o niechęć do gazu ale o moje samopoczucie.
Stąd moje podejście, mały pociskacz, tani w utrzymaniu do miasta i po pyry, a na trasy i do zabawy Alfa 3.0V6 By Busso bez żadnych dziwnych "upiększeń".
Takie moje zdanie i kropka nie wytłumaczy mi nikt że się mylę![]()
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Po mieście (warszawa - trasa: ursus, włochy, ochota, mokotów, wilanów i z powrotem) pali tyle ile w załączniku (zdjęcie z wczoraj), przy włączonym STR (zauważyłem, że o wiele mniej pali) i klimie na 24 stopnie (na zewnątrz > 32 stopnie). Spalanie trochę zawyżone, bo stałem autkiem na włączonym silniku z 10 minut, tak to wcześniej było 12.6 l.
Oczywiście wskazania dotyczą tego co chciał ECU zasilać benzyną - gazu poszło do 20% więcej. Jazda spokojna, z małą dawką dynamiki.
A tak na co dzień, to 40 litrów wystarcza mi na ok. 170 - 200 km po warszawie (odległość 6 km do pracy, w lekkich korkach przez połowę trasy), trasa: 230 - 250 km (raz tylko miałem okazję zmierzyć spalanie na trasie) tylko, że na tym dystansie to prędkości do 180 km/h - dość mocno dynamiczna jazda - dodam tylko, że bardzo przyjemna, zwłaszcza na zakrętach![]()
Trochę moim zdaniem temat "nie za bardzo", bo tak jak ktoś wcześniej wspomniał, pojemność pojemnością, ale 6 cylindrów swoje pali i nie ma na to rady. Jak chcesz V6 i zastanawiasz się nad spalaniem, to chyba nie tędy droga - polecam diesel'a.
![]()
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
I wszystko jasneCiekawi mnie jazda z załączonym STR, teoretycznie czuła reakcja na gaz powoduje chęć szybszej jazdy i większe spalanie ale z drugiej strony silnik lepiej wkręca się na obroty i przy spokojnej jeździe może nieco mniej spalić. Na co dzień nie używam STR nie mniej włączenie się do ruchu czy ,,ucieczka" ze skrzyżowania bez jego załączenia powoduje niejednokrotnie wzrost adrenaliny
![]()
Z doświadczenia mogę powiedzieć:
Mam 166 3.2 Distinctive po FL i pali benzyny 95 15l/100 km przy sporadycznej zabawie guzikiem SPORT MODE - cykl mieszany. Bez zabawy tym guzikiem wogóle i oszczędnej jeździe zchodzi do 13.5 l/100 w cyklu mieszanym.
Przy ciągłem agresywnej jeździe w trybie sport to spali ile wciskasz bez limitu na dobrą sprawę ale napewno nie zejdziesz poniżej 20 L/100.
Założyłem ostatnio gaz ( KME NEVO PRO, HANA , KME GOLD ) wyników jeszcze nie mam ale jak będę miał to podeślę.