Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Nie działa prędkościomierz ABS i TCS

Użytkownik Ogier Avatar feuerland
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0TS 99/00

Domyślnie Nie działa prędkościomierz ABS i TCS

Witam moja Alfa zobaczyła że robię jej sprzęgło itd i poszła za ciosem i w dniu oddania auta do mechanika postanowiła dorzucić mi bonus w postaci nie działającego prędkościomierza ABS i TCS. Moje pytanko- co mogło zdechnąć? Ja obstawiam sterownik od ABS'u. Z którego czujnika ABS komp pobiera prędkość? Póki co jest tak że jak trochę postoi to wszystko działa ale jak odpale maszyne przejade jakiś tam dystans i zgasze, to po ponownym odpaleniu już mi ww. zestaw nie działa, co ciekawe nie pali się kontrolka ABS przy tym...Macie jakieś pomysły co ew. innego mogło padnąć?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Jedz do mechaniora bo spie**** robotę. Opcje są dwie - albo nie podłączył Ci czujników ABS albo je uszkodził. Musisz podłączyć pod kompa i zobaczyć błędy. Jeżeli Ci prędkościomierz już nie pokazuje prędkości to masz uszkodzone minimum 2 czujniki ABSu. Przy jednym oświeciła by się tylko kontrolka i ABS by nie działał ale prędkościomierz pokazywałby prędkość.

W 166 prędkość jest obliczana na podstawie sygnałów z czujników ABSu

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Dziwna sprawa 2 czujniki na raz? Chyba że mechanik nie wiedział jak założyc spowrotem czujnik i zdjął drugie koło i rozwalił drugi czujnik ale w to nie wierzę!! A błędy jakieś się zapisały na kąpie?? bo to że nie ma na blacie o niczym nie świadczy

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Jeżeli świeci Ci się kontrolka albo świeciła powinien pozostać po tym ślad. I będziesz miał konkretnie napisane z którego koła nie ma sygnału. I tak jak juz pisałem gdyby to był tylko jeden czujnik to miałbyś tylko kontrolkę i nie działający ABS a jak już prędkościomierz nie pokazuje to sa minimum 2. Podłącz pod FESa i będziesz wszytko wiedział.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto

Domyślnie

hej mechanik który robił sprzęgło nie ma nic do tego ABS'u bo auto oddałem we wtorek o 7 rano a ABS zaczął cudować w poniedziałek po południu dlatego pisałem że Alfa zobaczyła że chce kase wyłożyć na nią to dołożyła małego bonusa Co do kontrolki ABS to paliła się tylko jak miałem spadek napięcia ( jak np postała kilka dni nie ruszana- mam słabego akusia już...) przy odpalaniu zaświeciła się i zgasła zaraz. Poza tym nigdy nie miałem problemów z ABS'em. Widzę że nastała najwyższa pora na zakup kabelka A co sądzicie o tym sterowniku ABS? Słyszałem że moje objawy są typową wskazówką sugerującą jego uszkodzenie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Granowo 40 km od Poznania
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 sportronic

Domyślnie

Witam w moim przypadku tez padł abs swieciła się kotrolka ABS i ręcznego miałem błędy zaworw wylotowych czy cos tam, po dłuszych męczarniach i szukania rozwiązania wyczytałem ze elektronika pada na pompach na youtubie podglądłem jak to robią . Jest bardzo ciezko polutowac tam jeden styk który moze by odpowiedzialny za te błędy niestety operacja się nie udała po polutowaniu chwile działało puzniej juz padło całkiem tak ze nawet prędkościomierz nie działał. Kupiłem pompe uzywaną na allegro za 100 zł przełozyłem samą elektronike i wszysko chasa az miło

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto

Domyślnie

bloksi kupowałeś pompę o tym samym numerze co Twoja? mam nr sterownika 0273004345 a na oku mam pompę z nr sterownika 0273004384. Jest opcja że coś takiego podejdzie? Dodam że ABS i prędkościomierz czasem działa np jak autko postoi troche to wszystko hula ale jak auto odpalę, przejadę się, zgaszę motor i potem znowu odpalę to już kicha jest...

Użytkownik Świeżak Avatar NeroVolcano
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie - Dolnośląśkie.
    Auto
    Była AR 166 2.4 JTD Nero Volcano '00,Jest AR 166 2.5 V6 Nero Volcano '00 i Fiat Bravo 1.4 Nero '00

Domyślnie

Cytat Napisał feuerland Zobacz post
    bloksi kupowałeś pompę o tym samym numerze co Twoja? mam nr sterownika 0273004345 a na oku mam pompę z nr sterownika 0273004384. Jest opcja że coś takiego podejdzie? Dodam że ABS i prędkościomierz czasem działa np jak autko postoi troche to wszystko hula ale jak auto odpalę, przejadę się, zgaszę motor i potem znowu odpalę to już kicha jest...
    Kolego miałam podobny problem,w nieco innym aucie (Astra H - 2004r) przestała działać pompa ABS,wraz z nią swoją rolę przestał spełniać prędkościomierz.
    Czujnik umiejscowiony w lewym przednim kole nie podawał odpowiednich informacji do sterownika pompy.

Zbliżona sytuacja. Na Twoim miejscu szukałabym sterownika o identycznych numerach,nie wiem jak w AR,ale w Oplu do "komputera" musiał zostać jeszcze wgrany odpowiedni sterownik. I problem z głowy.

Nasza Alfa Romeo 166 2.5V6 24V '00 Nero Volcano -bez LPG

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

podłącz pod kompa zanim zaczniesz coś kupować. W innym wypadku kup całą pompę, sterowniki, okablowanie plus 4 czujniki.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Granowo 40 km od Poznania
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 sportronic

Domyślnie

Sorki ze tak puźno odpisuje . Pompe kupiłem o tym samym nr. przełozenie samej elektroniki troszke kłopotu jest zeby nie rozłączac przewodów hamulcowych mi bynajmniej pomogło tak jak pisałem