Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Elementy układu wydechowego

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie Elementy układu wydechowego

Witam,

muszę wymienić tłumik końcowy i złącze elastyczne. Puszka już zupełnie przeżarta, urwała się z tyłu. Kupię zwykły końcowy POLMOSTRÓW, zresztą nie widzę zbytniego sensu w inwestowanie w droższe. Do tego dochodzą wieszaki.

Natomiast ważniejsza sprawa to łącze elastyczne, które też trzeba wymienić. Jakie są jego wymiary? Nie mam kanału, ale coś tam pomierzyłem, wyszło mi: średnica rury 50mm, długość elementu w oplocie 200mm. Myślę, że zamówię u nich http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11666820 , ale potrzebuję znać długość całego elementu elastycznego. Widać, że coś tam było robione i nie wiem jaką dobrać długość.

Także: jakie są wymiary złącza elastycznego?

sabotage
    Gość

Domyślnie

Nie pamiętam jakie są wymiary tego złącza elastycznego, ja kupiłem to coś http://allegro.pl/zlacze-elastyczne-...502051728.html jest nieco dłuższe od oryginalnego ale zakładając, że i tak stary musisz wyciąć i wspawać nowy to nie ma znaczenia ... reszta pasuje jak ulał.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Kurczę, ale właśnie to jest dziwne. Są jedno złącze na allegro do 147 http://allegro.pl/zlacze-elastyczne-...499780166.html , ale właśnie jest owalne. A jak wczoraj zajrzałem i lekko pomacałem rurę, wydawało mi się że jest właśnie okrągła.

Czy standardowe rury od wydechu są okrągłe czy owalne? Bez kanału nie mam możliwości dokładnej inspekcji elementu;p

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Oryginalne złącze w 120 i 150 konnej 147 jest owalne.. ale w 105 mogło być okrągłe rzeczywiście bo rura podkolektorowa jest inna.. bo masz jeden katalizator pod kolektorem i jak patrzę w eper to złącze elastyczne okrągłe jest.. a jak jest wersja 120 i 150 koni to są dwa katalizatory pod kolektorem i złączę elastyczne jest szersze owalne (spłaszczone) wtedy..
    Ostatnio edytowane przez wheelerwasp02 ; 07-08-2012 o 12:46
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Ano właśnie, rzeczywiście. W eperze jest różnica, i faktycznie wydaje się, że te rury są ogrągłe w przekroju.

No nic, jednak idzie zmiana planów, narazie załatwie sam tłumik końcowy, żeby autko było na chodzie, a złącze elastyczne ogarnę później.

W sumie jest ono w jednym miejscu lekko czarne, gościu mówił, że możliwe że troszkę puszcza, ale jako że sam dokładnych pomiarów nie zrobię, oddam to potem do normalnego tłumikarza i niech załatwi sprawę

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Ok, żeby dokończyć: łącznika elastycznego nie wymieniłem(jeszcze), ale widzę, że rury są okrągłe, także oddam to kiedyś to tłumikarza i nie powinno być problemów.

Wymieniłem za to tłumik końcowy, jak się okazało tamtego już prawie nie było urwał się przy puszce z tyłu(co ciekawe praktycznie to nie hałasowało), także trzeba było coś z tym zrobić. Kupiłem zwykły Polmostrów i nowe gumy. Za dużo kosztują inne tłumiki, a nie zależy mi specjalnie na dzwięku czy czymś takim.

Sam tłumik dwukrotnie pomalowałem przed wspawaniem czarną farbą wysokotemperaturową w spreju - tak, żeby ta wielka pucha kryła się jednak pod zderzakiem. Może dodatkowo coś to pomoże na korozję, ale tego nie jestem pewien. Końcówkę zostawiłem tak jak była, czyli chromowaną.

Poprosiłem, aby w miarę możliwości podciągnąć tłumik do góry, żeby tak beznadziejnie nie wisiała ta pucha. Udało się zrobić jakieś 3cm, więcej już by ocierał/obijał.

Także ogólnie nie wygląda to źle, ładnie podciągniety, pucha na czarno, nowe gumy. Na pewno dużo lepiej, niż było.

Jeśli chodzi o dźwięk zmian nie zauważyłem, ale nie wiem też jaki był wstawiony wcześniej(oryginał czy też jakiś zamiennik).