Strona 106 z 191 PierwszyPierwszy ... 65696979899100101102103104105106107108109110111112113114115116156 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,051 do 1,060 z 1904

Temat: alfaholicy słupsk

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    koszalin
    Auto
    156 selespeed

Domyślnie

w takim razie będę pierwsza i pochwalę się wrażeniami

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Hmm w celu?
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    koszalin
    Auto
    156 selespeed

Domyślnie

ale celu chwalenia się czy celu zmiany map w silniku?? jeśli chodzi o zmiane mapy to jest ona konieczna po remoncie silnika, gdyż, iż ponieważ zaszły pewne zmiany i silnik i skrzynia mają inne odczyty niż powinny i wyskakują mi te same błędy

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Mapy paliwa zmienia się po to aby zmienić wartość podawanego paliwa. Jakie "pewne" zamiany zaszły? Jeśli skrzynia w selespeedzie wali błędami to trzeba podpiąć komputer pod skrzynię i odczytać błędy. Kto Cię wysłał z tym do Pit Stopu? U Ciebie trzeba przeprowadzić najpierw pełną diagnostykę. Chyba że chodzi o coś innego o czym nie wiem i jesteście już ugadani, to tak czy inaczej mam nadzieje że wiesz co robisz. Chodziło mi o cel zmiany map
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 02-08-2012 o 23:22 Powód: Update
    spalanie 7.8l/100km

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    koszalin
    Auto
    156 selespeed

Domyślnie

słuchaj to, że jestem dziewczyną to nie znaczy, że się nie znam (jak to większość facetów uważa niestety) nie chodzi o zmianę wartości podawanego paliwa, tylko parametrów silnika, gdyż ma on zbyt wysokie obroty na jałowym biegu i zbyt duży dopływ powietrza, a skrzynia jest strasznie wrażliwa na każde odstępstwa od normy i zczytuje złe parametry na trzecim biegu. mam nadzieje, że teraz się rozumiemy

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Witam, pozwolę sobie zająć stanowisko jako praktykujący zmiany map i innych parametrów w alfach i pochodnych. Jeżeli po naprawie auta jakieś parametry uległy zmianie po remoncie silnika, to znaczy, że remont został wykonany w sposób co najmniej dziwny. Wg zasad każda naprawa ma na celu przywrócenie wartości wyjściowych sprzed uszkodzenia, czyli raczej w Twoim przypadku fabrycznych. A tu wychodzi, że ktoś coś zmienił w sposób niezupełnie kontrolowany i jemu samemu znany, lub też po prostu coś padło samo z siebie. Zmiana map w sterowniku ma zwykle na celu zwiększenie wydajności jednostki napędowej czyli zwiększenie mocy lub (tacy też się zdarzają) zmniejszenie spalania. Ale do tego poza hamownią potrzebna jest wiedza dotycząca tego, jak zmiana mapy wpłynie nie tylko na parametry silnika, które on oddaje ale np. jego trwałość. O dziurę w tłoku bardzo łatwo wbrew pozorom. Jeżeli byś chciała zmierzyć moc Twojego auta, to oczywiście możesz pojechać ale jeżeli chcesz coś zmieniać to myślę, że zacznie się Twoja wielka przygoda z mechaniką. Najważniejsza zasada prawdziwych tunerów: zmieniamy parametry silników w 100% sprawnych, a jeżeli silnik ma jakieś niedomagania, najpierw je usuwamy a potem modyfikujemy. Może jednak zdecyduj się na odczytanie parametrów przy pomocy albo serwisu, albo Kolega Motofan posiada taki sprzęt i pewnie nie odmówi, u mnie w firmie też możemy to zrobić. Problemem nie jest odczytanie ewentualnych błędów, tylko właściwa interpretacja odczytanych parametrów pracy. Może być tak, że błędów nie ma auto nie jedzie. czasem parametry poszczególnych elementów mieszczą sie jeszcze w normie ale na krańcu skali, a efekt jest taki, że np. auto nie ma pełnej mocy. Nie wiem o jakie parametry, które niewłaściwie zczytuje skrzynia chodzi Tobie. To jest zwykła mechaniczna skrzynia z dołożonym sterownikiem, który po prostu przesuwa dźwigienki za Ciebie. Nawiasem mówiąc, bardzo awaryjne urządzenie, wielu użytkowników pozbyło się tego z auta bo jest taka możliwość. Zanim jednak coś zmienisz to skonsultuj w kilku miejscach, bo powrót do tego co było w przypadku elektroniki nie jest prosty.
    A może tak na początek opisz objawy, jakie występują podczas jazdy?
    Ostatnio edytowane przez prezes-tk ; 05-08-2012 o 10:42

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Olcia rozmawiam z Tobą jak z każdym innym i akurat do kobiet mam wielki szacunek. Objawy jakie opisujesz nie mają nic wspólnego z mapowaniem. Jak ruszysz mapowanie to zacznie się przygoda z wydawaniem pieniędzy bo ciężko będzie to przywrócić. Nie zmienisz sobie tak po prostu parametrów pracy silnika. Sterownik został tak zaprogramowany że nie trzeba nic w nim zmieniać. Jak coś nie działa to trzeba to naprawić a nie leczyć syfa pudrem. Zbyt duży dopływ powietrza sugeruje że za mocno możesz mieć otworzoną przepustnicę, może być zabrudzona lub zużyta, linkę gazu wykluczam ponieważ w selespeedzie masz pewnie pedał gazu na potencjometr. Może to być również wina źle wykonanej adaptacji sterownika i silnika krokowego, robił Ci ktoś reset parametrów adaptacyjnych? Trzeba podłączyć pod komputer i wykonać pełną diagnostykę, zrobić odczyt parametrów czujników, sprawdzić uchylenie przepustnicy, czas wtrysku na jałowych obrotach, sprawdzić przepływ powietrza na przepływomierzu, sprawdzić czujniki temperatury, sprawdzić szczelność dolotu itd, wtedy rozmawiać dalej o problemie. Napisz czy masz falowanie obrotów choćby minimalne na postoju, jeśli nie to jakie masz obroty na jałowym biegu.

Coś mi się przypomina, że miałaś wykonywany remont silnika czy coś takiego. Czy skrzynia jest do tej konkretnej wersji silnika? czy miałaś wymienianą skrzynię bądź silnik? Czy miałaś wymieniany któryś ze sterowników?
    Ostatnio edytowane przez motofan ; 05-08-2012 o 14:03 Powód: Update
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Minęło kilka dni a nasza Koleżanka z Koszalina wbrew temu co sama obiecała (że się pochwali) się nie odzywa, czy jej zrobili dobrze. Czekamy na rezultaty mapowania.
    I proszę nie doszukiwać się tu żadnych złośliwości - człowiek całe zycie się uczy, a najlepiej jeżeli jest to nauka na błędach innych.

Mieszka w
    Słupsk
    Auto

Domyślnie

Ja też czekam na odp.
    spalanie 7.8l/100km

Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto

Domyślnie

No cóż, widzę, że nasza koleżanka Olcia, jak miała problem, to pędem na forum po pomoc. Ale jak wypada odezwać się (co obiecała) i podzielić wrażeniami to pełna amnezja. Czyżby nasze odpowiedzi były inne niż te oczekiwane?