Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Temat: Carserwis ostatnie 159 1,8 tbi na Polske czy to prawda?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    159SW 2.0JTDm(2012), 213Ps 420Nm

Domyślnie

jaremi
    Powiedz jak wrażenia z jazdy TBi?

Przez 4-5 lat zrobię 200tyś i zmiana na następne. Z tego co liczyłem teoretycznie jestem jakieś 25tyś do przodu. Przy kupnie zastanawiałem się czy warto w moim przypadku kupić Pb i niestety ekonomia jest nieugięta. 25tyś dla mnie to kupa kasy a cena przy zakupie prawie taka sama(szkoda że benzynka nie jest dużo tańsza). Zdecydowanie wolałbym TBi śmigać, cieszyć się osiągami, błogą ciszą, świstem turbinki, nie myśleć o awariach które mogą mnie czekać w nowoczesnym dieslu(DPF, turbo, dwumas, wtryski, EGR itd.)
    Ostatnio edytowane przez Andreus1979 ; 08-08-2012 o 09:38

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Mam ten komfort, że mam dwie alfy z dwoma różnymi silnikami i codziennie mogę sobie wybrać, czy chcę oszczędność JTD i zwinność 156 na miasto, czy radochę z przyspieszeń Tbi podczas wyprzedzania tirolotów i stabilność 159 na długich trasach. I tak mniej więcej używam te autka, Tbi na trasę, a JTD do miasta. Odniosę się do Twojego ostatniego zdania: Zdecydowanie wolałbym TBi śmigać ja też i kupiłbym drugi raz, cieszyć się osiągami szczególnie odejściami przy prędkościach przelotowych, błogą ciszą i kulturą pracy, świstem turbinki ja nic nie słyszę, nawet przy spuszczonej szybie, nie myśleć o awariach które mogą mnie czekać w nowoczesnym dieslu obawiam się, że to ta sama technika (DPF nie ma, dwumas jest, wtryski też są i na dodatek wrażliwe na paliwo z różnych stacji, więc ostatnio porzuciłem 95. Na dodatek są wariatory.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał Andreus1979 Zobacz post
    jaremi
    Powiedz jak wrażenia z jazdy TBi?

Przez 4-5 lat zrobię 200tyś i zmiana na następne. Z tego co liczyłem teoretycznie jestem jakieś 25tyś do przodu. Przy kupnie zastanawiałem się czy warto w moim przypadku kupić Pb i niestety ekonomia jest nieugięta. 25tyś dla mnie to kupa kasy a cena przy zakupie prawie taka sama(szkoda że benzynka nie jest dużo tańsza). Zdecydowanie wolałbym TBi śmigać, cieszyć się osiągami, błogą ciszą, świstem turbinki, nie myśleć o awariach które mogą mnie czekać w nowoczesnym dieslu (DPF, turbo, dwumas, wtryski, EGR itd.)
    Andreus mozesz byc zawiedziony, masz spoko jednostke; moje wrazenia z testow sa takie ze Tbi niestety nie powala, spodziewalem sie wiecej po tym silniku, przyspieszenie nie wgniata w fotel, dzwieku nie uraczysz, w nowoczesnym, wyzylowanym turbodoladowanym silniku beznynowym psuc sie tez jest co, potwierdzam ze turbo tez nie slychac jakos specjalnie. Wszyscy pisza o osiagach, przyspieszeniu, spalaniu, wadze itp, ale prawde mowiac, jak wsiadlem i depnalem to sie zastanawaialem gdzie one sa...Jak chcesz sie bawic to dlubnij swoja SW 170 na ponad 200 koni i bedziesz mial auto szybsze niz Tbi. wg mnie zamiana 170 SW na 200 Tbi nie ma sensu. W trasach tez zawsze dizel bedzie mial przewage (elastycznosc, spalanie).
    Jak szukasz beznyny i dzwieku to rozgladnij sie za jakims V6 lepiej.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 08-08-2012 o 13:05

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Przy charakterystyce pracy Tbi muszę się zgodzić z kolegą szewim. Ja bym brał ten silnik ze względu na dźwięk (bo nie cierpię dieslowskiego klekotu) i dużo ładniejszy zapach spalin . Cała reszta w tym silniku nie powala, niestety.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Anka Cyganka
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Andreus mozesz byc zawiedziony, masz spoko jednostke; moje wrazenia z testow sa takie ze Tbi niestety nie powala, spodziewalem sie wiecej po tym silniku, przyspieszenie nie wgniata w fotel, dzwieku nie uraczysz, w nowoczesnym, wyzylowanym turbodoladowanym silniku beznynowym psuc sie tez jest co, potwierdzam ze turbo tez nie slychac jakos specjalnie. Wszyscy pisza o osiagach, przyspieszeniu, spalaniu, wadze itp, ale prawde mowiac, jak wsiadlem i depnalem to sie zastanawaialem gdzie one sa...Jak chcesz sie bawic to dlubnij swoja SW 170 na ponad 200 koni i bedziesz mial auto szybsze niz Tbi. wg mnie zamiana 170 SW na 200 Tbi nie ma sensu. W trasach tez zawsze dizel bedzie mial przewage (elastycznosc, spalanie).
    Jak szukasz beznyny i dzwieku to rozgladnij sie za jakims V6 lepiej.
    Zgadzam sie ze wszystkim co napisał Szewi.
    Mam takie same wrazenia z jazd testowych 1750 , i opinie o 2,0 JTDM 170 km

Jedynym minusem jest to ze nie ma fajnego zapachu spalin benzyny , co bardzo lubie ( podobnie jak uwaza radosuaf )
    No i benzyna sie wyzej kreci , lubie wysokoobrotowe silniki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Anka Cyganka Zobacz post
    No i benzyna sie wyzej kreci , lubie wysokoobrotowe silniki
    Anka, TBi kreci sie wyzej, niz JTDm ale jak na bezyne i tak bardzo slobo. Z tego, co kojarze do niecalych 6 tys.
    Czipujac ten silnik mozna ogranicznik obrotow troche przesunac ale nawet wtedy wysokoobrotowca z niego niestety nie zrobisz.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Andreus1979 Zobacz post

Zdecydowanie wolałbym TBi śmigać, cieszyć się osiągami, błogą ciszą, świstem turbinki, nie myśleć o awariach które mogą mnie czekać w nowoczesnym dieslu(DPF, turbo, dwumas, wtryski, EGR itd.)
    Kolega się trochę zagalopował- w TBi także jest turbosprężarka oraz dwumas...
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Anka Cyganka
    Gość

Domyślnie

Wiem ze 1750 nie kreci sie tak wysoko jak inne benzyny ale jednak wyzej niz jtdm , tak jak piszesz
    I wole to niz charakterystyke diesle , no ale trudno , mam jtdm

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Gary Zobacz post
    Anka, TBi kreci sie wyzej, niz JTDm ale jak na bezyne i tak bardzo slobo. Z tego, co kojarze do niecalych 6 tys.
    Czipujac ten silnik mozna ogranicznik obrotow troche przesunac ale nawet wtedy wysokoobrotowca z niego niestety nie zrobisz.
    Bądźmy szczerzy, do 5 tys.... Powyżej tylko wyje.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Tarnobrzeg
    Auto
    159SW 2.0JTDm(2012), 213Ps 420Nm

Domyślnie

No to czekamy wszyscy na Giulię, ciekawe co tam wsadzą pod klapę. Mam nadzieje że silniki będą mocniejsze(jakieś mocne biturbo), dynamiczniejsze, prowadzenie bardziej precyzyjne a frajda z jazdy jeszcze większa!!!