Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Przednie zawieszenie - coś piszczy

lecter007
    Gość

Domyślnie Przednie zawieszenie - coś piszczy

Mam pewien problem: po przejechaniu paru kilometrów coś zaczyna strasznie piszczeć - dźwięk jakby metal tarł o metal. Pisk dochodzi (jak mi się wydaje) z przedniego lewego koła. Piszczy tak, że chwilami nie słyszę własnych myśli... Ale gdy hamuję lub skręcam mocniej w jedną lub drugą stronę przestaje piszczeć. Jednak gdy zdejmę nogę z hamulca znowu piszczy (lub jak przestaje skręcać). Byłem ostatnio na przeglądzie i nic nie znaleźli. Mój mechanik po zdjęciu koła też stwierdził, że nie wie co to może być. Piszczy tak od paru miesięcy, jednakże ostatnio pisk stał się głośniejszy. Czasem też przechodzi samo z siebie, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Łożysko odpada bo wymieniłem je jakiś czas temu i piszczało zarówno wcześniej jak i po wymianie. Klocki i tarcze też są OK. Może mał ktoś podobny problem? Wydaje mi się, że może to hamulce (ze względu na to, że jak hamuję przestaje piszczeć) ale nie chce wymieniać wszystkiego nie mając pewności co to.... szczególnie, że na przeglądzie powiedzieli, że hamulce są w porządku.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pawellike
    Mieszka w
    Sobolew
    Auto
    Alfa 166 2,4 JTD

Domyślnie

Sprawdź kolego czy nie masz tzw. 'progu' na tarczy. Jak masz, to szlifierka, tarcza do szlifowania, lewarek, jedynka i jedziemy tak jedna tarczę, a potem drugą

Użytkownik Romeo Avatar Mankovich
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

Słuchaj, może nie pomogę, może to co innego, ale u mnie też tak piszczało i dochodziło to z zawieszenia a okazało się, że dźwięk jednak jakoś tak się rozprasza, że trudno to zlokalizować. U mnie piszczało i skrzypiało .... przy progu. Mam te srebrne nakładane i z lewej strony jakoś tak tarło i piszczało. Na dołach myślałem że dostanę szału. Odkryłem to po podniesieniu auta na podnośniku, po opuszczeniu przestało trzeszczeć a po ponownym znowu trzeszczało. I tak drogą dedukcji dotarłem do przyczyny. Pokopałem trochę, podoginałem i cisza. Ale jak pisałem, może u Ciebie co innego, spróbować jednak możesz.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lubań
    Auto
    alfa 166 2.0 tb Azzurro Nuvola 1999 Super lpg

Domyślnie

Cytat Napisał lecter007 Zobacz post
    Mam pewien problem: po przejechaniu paru kilometrów coś zaczyna strasznie piszczeć - dźwięk jakby metal tarł o metal. Pisk dochodzi (jak mi się wydaje) z przedniego lewego koła. Piszczy tak, że chwilami nie słyszę własnych myśli... Ale gdy hamuję lub skręcam mocniej w jedną lub drugą stronę przestaje piszczeć. Jednak gdy zdejmę nogę z hamulca znowu piszczy (lub jak przestaje skręcać). Byłem ostatnio na przeglądzie i nic nie znaleźli. Mój mechanik po zdjęciu koła też stwierdził, że nie wie co to może być. Piszczy tak od paru miesięcy, jednakże ostatnio pisk stał się głośniejszy. Czasem też przechodzi samo z siebie, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów. Łożysko odpada bo wymieniłem je jakiś czas temu i piszczało zarówno wcześniej jak i po wymianie. Klocki i tarcze też są OK. Może mał ktoś podobny problem? Wydaje mi się, że może to hamulce (ze względu na to, że jak hamuję przestaje piszczeć) ale nie chce wymieniać wszystkiego nie mając pewności co to.... szczególnie, że na przeglądzie powiedzieli, że hamulce są w porządku.
    Siema kolego miałem to samo hmmm... a może i dalej mam, słuchaj objawy identyczne co do jednego zgadzają się w 100|% . Nie mam pojęcia co tak piszczało ale doprowadzało mnie do szału!! już mi nie piszczy przestało samo z siebie modlę się aby to do mnie nie wróciło bo aż wstyd jechać tak piszczało

teraz "biję"się z trzeszczącym przednim zawieszeniem(z prawej strony), górne wahacze, tulejki spsikane a tu dalej...

Szczególnie to słychać gdy skrecam w lewo na wyboistej drodze, az wstyd jechać

koledzy poradzicie coś???

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

W moim przypadku zaczęły się piski z tyłu po wymianie łączników stabilizatorów. Niby gumki na łączniku były ok. ale dopiero po wymianie ich przestało. Także każdemu piszczy co innego więc ciężko cokolwiek powiedzieć. Myślę że tylko wnikliwe badania na kanale mogą sprecyzować.