Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Temat: Skrzypiący pedał sprzęgła [video]

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Widać, że to standardowy problem
    TAk dziwnie pedał przeskakuje, jakby się blokował. Mechanik mi powiedział, że na bank docisk ;/ ale kompletne sprzęgło miałem wymieniane w ASO rok temu (jakieś 20-30tys. km), więc wątpię, że to wina docisku... tym bardziej, że problem występuje TYLKO czasami (normalnie chodzi dobrze, a czasami zaczyna zgrzypieć/przeskakiwać)...

Czekam na wieści od wili60. A może uda nam się namówić na jakieś foty/wideo lub nawet pisaną formę instruktażu - jak sobie z tym poradzić

Użytkownik Pirat drogowy Avatar badylija
    Mieszka w
    Mielec / Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

U mnie występuje to tylko i wyłącznie gdy jest gorąco - z rana czy późnym wieczorem nie ma tak wyraźnego skrzypienia .

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Coś mi się zdaje, że wszyscy mamy to samo - tulejkę do wymiany przy pedale sprzęgła.
    Tylk nie wiem, jak się za to zabrać...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar badylija
    Mieszka w
    Mielec / Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Będę próbował rozeznać temat, wstępnie tulejki dostępne są w konfekcji. Zamówię więc całość i odsprzedam kilka sztuk.

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

u mnie też skrzypi i odziwo nie jest to tulejka żadna.. tylko plastikowa wypukła miseczka, która jest w pedale, o tą miseczke opiera się siłownik sprzęgła.. w miejscu gdzie siłownik styka się w miseczkę, jest przetarte i to tam wydobywa się dźwięk

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Skąd wziąć taki olej do usuwania nagaru prochowego z lufy?
    W sklepach myśliwskich. Ale kupowanie 0,5l takiego oleju za 40zł tylko do pedału sprzęgła chyba mija się z celem.

wili60
    Gość

Domyślnie

Witam, u mnie okazała się wadliwa tulejka tak jak przypuszczaliśmy, ten plastik z ktorego była zrobiona po prostu się starł, byl spory luz. Też miałem objawy tego skrzypiącego pedału tylko wtedy jak było gorąco, niestety jest już po fakcie i nie mam żadnych fotek i dodam że zrobił mi to mechanik bo nie chciałem się z tym babrać, jest to dość ciężkie ( sam mówił mi że przydałaby mu się jeszcze jedna osoba, bo miał z wieloma rzeczami problem). Po wymianie tuleji i przesmarowaniu wszytskiego, pedał działa jak nowy jeśli ktoś jest z dolnegośląska, a dokładniej okolice Walbrzycha to mogę polecić tego mechanika, naprawdę kozak na wszytsko pozdrawiam !

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Właśnie cały czas się zastanawiam, czy jest sens samemu dłubać, czy nie lepiej właśnie podjechać do mechanika.
    Napisałbyś która to tulejka? (wg http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?S...-1&WINDOW_ID=1 )

wili60
    Gość

Domyślnie

Kolego twój link mi nie działa, ale na moim linku jest to numer 2. W autoryzowanym salonie fiata zapłaciłem za tą tuleje 28 zł. mega drogo, składa się ona z dwóch części i z tego co mi powiedział koleś to musi być ona zrobiona z czarnego plastiku (ponoć wtedy jest pozmianowa). Fakt że ta którą mechanik wyciągnął była biała.

http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...D=1&GUI_LANG=6

- - - Updated - - -

O teraz zadziałało, na twoim schemacie jest to numer 5. Mechanik mi mówił że najgorzej jest trafić sworzniem, bo trzeba wtedy naciskać pedał i że jest to dość żmudna czynność

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dzięki wielkie. Teraz zwróciłem uwagę, że w TS i JTD są inne kontrukcje pedału sprzęgła. Inaczej mocowana pompa sprzęgła przy pedale...
    U mnie jeszcze może być problem z "miseczką", o który opiera się pompa sprzęgła (w moim linku jest to element nr 7).
    Tak czy inaczej, nie ma co się zastanawiać, tylko trzeba będzie rozebrać i sprawdzić, co zamówić, żeby nie kupować niepotrzebnie.

Dzięki wielkie, bo gdyby nie Twój post, to bym się do ASO wybierał z reklamacją sprzęgła, a oni pewnie skasowali by mnie na jakieś 100zł za same oględziny. Raz juz popełniłem ten błąd, i wiecej nie mam zamiaru