dzis bylo super ,pol dnia na klimie i ani falniecia od jutra na klimie, tylko co zima
dzis bylo super ,pol dnia na klimie i ani falniecia od jutra na klimie, tylko co zima
Wpadłem na pewien trop. Od jakiegoś czasu głośno auto słychać, jak by bez wydechu, ale myślałem że to przez końcówkę wydechu. W tygodniu zajrzałem pod samochód aby posłuchać i okazało się ze głośno słychać wylatujące spaliny przy łączniku elastycznym tzw plecionce tej przed katem. Plecionka jak wiadomo jest przed sondą lambda, a jak wiadomo sonda lambda mierzy ilość tlenu w powietrzu. W tym wypadku jeśli plecionka jest nieszczelna to sonda może mieć błędne odczyty, co z kolei może się przełożyć na inną dawkę paliwa. W ten sposób ECU może wariować, gdyż widzi, żę inna wartość powietrza wpływa do silnika a inna z niego wypływa. W ten sposób może także regulować uchyleniem przepustnicy i mamy gotowe falowanie. Ja widzę tutaj silny związek. Dobrze by było aby wszyscy sprawdzili szczelność swojego wydechu, szczególnie przed sondą, sprawdzili dobrze plecionkę. Ja postaram się pojechać do mechanika i naprawić plecionkę, potem wykonam adaptację i sprawdzę wyniki, wydaje mi się że to może być to.
Koledze pojawiło się owe falowanie od zimy, a to pora kiedy najczęściej stal się szybko grzeje i chłodzi i dochodzi do rozszczelnień i pęknięć. Nie wiem jak Wy ale ja czuję w kościach dobry trop.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Hmm.. Brzmi ciekawie, ale sądzę że może być dużo przyczyn, a ta akurat może tylko potęgować te falowanie. Ale nie wiem, nie znam się![]()
Jutro jak się wyrobię to będziemy walczyć z Darkiem może z moim problemem - czyli trzymaniem za wysokich obrotów ostatnio :/
Moze tak byc,wielu tunerow z pod znaku taniej BeMke juz sie przejechelo na takich "wolnych"wydechach gdy nagle pojawily sie problemy
U nas (TS16V)jest dosc "usportowiony"kolektor wydechowy i cisnienie spalin oraz "lewizny"sa mocno istotne z reszta nie tylko u nas-kolega ma stara primere P10 i kiedy mial wydech na wykonczeniu tez mial falowanko ale znaczenie inne niz w naszym przypadku ktore po uszczelnieniu i wymianie sie skonczylo no i lepiej auto zaczelo sie zbierac.
Moj lacznik powoli zaczyna kwalifikowac sie do wymiany ze wzgledu na siatke ale rozczaruje cie bo jest szczelnie i katalizator tez nie jest uwalony czy zatkany.Wydechy maja 3 lata i sa w dobrym stanie srodek-ASMET-ostatni-WALKER.Uszczelka pod kolektorem nowa.Nie mam LPG i garazuje maszyne.Zaczynałem swoje poszukiwania od tych elementow,natomiast w innym przypadku nie twierdze ze nie moze miec wplywu wlasnie wydech.
Wymienic nie zaszkodzi a cena tez nie jest masakryczna za taki lacznik i spawanie potem adaptacja-moze cos wniesie
Mój wydech też jest szczelny, i ostatni tłumik po wymianie WALKER no a falowanko jak było tak jest. Są dni że strasznie spadają obroty, a w inne prawie niezauważalne. Bardzo ciężki temat do rozgryzienia, a na dokładkę czasem naprawdę ma moc, a innym razem jest "taki sobie".
Nie wiem czy to ma wielkie znaczenie... U mnie falowało na całym nowym i szczelnym układzie wydechowym, to chyba nie jest żaden trop...
Układ do dziś szczelny a falowanie ustało z innych powodów.
Przypomnij sobie odłaczenie ABS-u pomagało na chwile, więc co o tym sądzic... Wydech uszczelniał się na ten czas...?
Nie wiem z jakich bo wymieniłem dużo elementów silnika.
Ostatnie co wymieniłem to nowiutki (nigdy nie instalowany w aucie) ECU zaprogramowany w 2009 roku
Możliwe że data programowania miała znaczenie bo na forum czytałem bujdy o jakiś uaktualnieniach ECU (o czym w fiacie nie słyszeli)...
Prawdopodobnie to pozbawiło mnie falowania bo już niedługo bedzie rok jak nic nie faluje, fabrycznie nowy ECU zakupiłem na allegro okazyjnie w cenie 300zł![]()
Kilka stron temu jest o tym calym upgradzie centralki w AR i potem wklelilem podobne info odnosnie Fiata BRAVO
Trzebaby zapytać tam gdzie jest autoryzacja AR,tylko czy jeszcze jest możliwa taka aktualizacja fizycznie to jest pytanie
Bo jesli nie to zostaje wymiana ECu jak kolega zrobil z nowszym softem ale zanim sie wyda taka kase to lepiej sprawdzic czy potencjometr przepustnicy nie ma wytartej sciezki
Nie ma nieszczelnosci na uszczelce przepustnicy i kolektora oraz innych miejscach
Aktualizacje można jeszcze zrobić jest taka firma w Tychach, która zajmuje się między innymi elektroniką aut włoskich. Tylko że nie ma gwarancji że to pomoże, poza tym mam wersje softu 055 więc pozostała by tylko wersja 066. A sprawdzanie nieszczelności i sprawności elementów silnika mam już za sobą. Faktycznie pozostawało by tylko ECU i ewentualnie te ścieżki potencjometru w nastawniku, ale to raczej wyklucza się samo bo na postoju jest okej {chyba że jedno nie wyklucza drugiego}. Nie tak dawno temu w aso na próbę zmienili mi przepustnicę razem z nastawnikiem, pojeżdziłem parę dni , ale nic to nie dało {chyba że większość krokowych jest niesprawna?}.
Też bym chciał kupić za takie pieniążki nowe ECU...