No niestety koledzy Ci dobrze radzą, diesel jest niestety drogi w utrzymaniu ( a to ze względu na zaawansowane jednostki wysokoprężne ). Co do kultury pracy oraz dźwięku w kabinie, to 2.4 bije na głowę 1.9. Jeżeli Twój pułap cenowy jaki sobie obrałeś jest wystarczający na jednostkę 2.4 JTD, nawet bym się na Twoim miejscu nie zastanawiał i szukał egzemplarza z takim właśnie silnikiem.
Alfa Romeo 146--->147-->156-->GT-->159--> Brera-->Maserati GranTurismo--> Nie ma to jak mieć plany na przyszłość
Jak nie jeździsz na trasach to zdecydowanie Pb
Serwisowanie 2,4 jest jednak znacznie droższe niż 1,9.
Koszt np. sprzęgła może być ponad 100% większy w 2,4 niż w 1,9.
Ja mam 1,9 120KM i nie mogę narzekać. Jednostka bardzo ekonomiczna, średnie spalanie w cyklu mieszanym wynosi około 6,5 litra, przy tym bezawaryjna i jak się okazuje dużo mechaników ten silnik zna. Spotkałem się z opiniami, iż jest to silnik zbyt mało dynamiczny, choć mi osobiście niczego w nim nie brakuje, wobec czego śmiało polecam właśnie te silniki.
medzik ma sporo racji w tym temacie. Jak oczekujesz względnie dobrej dynamiki. Do tego taniej eksploatacji to w sam raz będzie 1.9 v8 120KM. Zrobisz sobie chipa do 160KM i będziesz miał zgrabne i chyba najmniej awaryjne auto z tej gamy silników. Nawet nie chyba a napewno :> A trakcje itp olej bo w zakrętach każda 159 fajnie sobie radzi a jeśli chodzi o sprint to 159 nie jest autem typowo do kill-owania spod świateł więc 160KM spokojnie wystarczy żeby mieć frajde z posiadania takiej alfy.
Hej!Moje zdanie jest takie.Jak masz możliwość przejedź się każdym z możliwych silników i wtedy podejmij decyzję.Ja dość długo wahałem się między 1.9 a 2.4 (1.75TBi był wtedy nieosiągalny dla mnie) ale za namową wziąłem 2.4 i jestem usatysfakcjonowany.Co do kosztów utrzymania?Pojęcie względne.Nie są jakieś powalające.Na spalanie tak bardzo nie patrzę ba każdy by chciał żeby jego samochód nic nie paliłJak potrzebujesz samochodu do miasta to kup np.Pandę
Poza tym możesz porównać sobie najbardziej popularne części i ich ceny w zależności od wersji i zdecydować.Ja tak zrobiłem i nie żałuję.Pzdr.
Wybór silnika będzie myślę zależny od tego, czego oczekujesz i jak mocnym samochodem jeździłeś lub jeździsz, po prostu do czego jesteś przyzwyczajony? W moim przypadku, od wielu lat śmigam samochodami, które mają/miały minimum 200 kucyków, tak więc 159 2.4 po remapie, pomimo teraz około 240km nie powala na kolana swoimi osiągami ze względu na ciężar własny ( q4). Jeździ się bardzo fajnie i dynamicznie, śmie twierdzić ,że dla mnie w sam raz, dlatego nie mogę sobie przedstawić jazdy AR ze słabszym silnikiem. Pozdrawiam i trafnego wyboru życzę.
Ja z kolei się przesiadłem z auta z 75KM na Alfę z 1.9 16V (150KM) i dla mnie taka moc daje dużo frajdy z jazdy. Więc tak jak pisze Jarek72 - zależy czym jeździłeś wcześniej.
ja mialem 90 KM(peugeot 307) i 110 KM(peugeot 407) i powiem ze nie narzekalem ale jak sie przesiadlem do mojej AR 16V 136KM to powiem ze jak dla mnie jest rewelacja.Mi wystarcza