Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: 156 a 159

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Jeździłem 156 po lifcie wnętrza z silnikiem 1.8 T.S. 140KM. Jeśli między 156, a 159 jest przepaść, to co jest między Polonezem, a BMW serii 7?
    Nie przesadzajmy. Owszem, jest krok do przodu i to spory, ale o dniu wciągu nocy mówić chyba nie można. 159 urosła w stosunku do 156 zwłaszcza z zewnątrz, bo wnętrze nie jest proporcjonalnie przestronne do wymiarów zewnętrznych, o ile z przodu jest sporo miejsca, to z tyłu podobnie jak w 156. Poprawiła si wytrzymałość zawieszenia, chociaż nasze polskie drogi potrafią i tulejki wahaczy w czołgu uszkodzić, więc na cuda nie ma co liczyć, poza tym elementy zawieszenia w porównaniu do 156 są znacznie droższe.
    Minusem 159 jest masa. Auto waży przynajmniej 150kg za dużo.
    Materiały wykończeniowe są na wyższym poziomie, zwłaszcza w wersjach z prawdziwym aluminium.
    Co do testu zderzeniowego 156 - nikt z nas nie wie przy jakiej prędkości został przeprowadzony. Co prawda 159 jest na pewno o wiele bezpieczniejsza niż 156, ale przecież i o wiele młodsza.
    Generalnie mnie świetnie jeździło się 156. Przejechałem nią 100.000km i zawsze docierałem do celu. Nigdy mnie nie zawiodła i uważam, że 156 awaryjna jest tylko w stereotypach, które budują właściciele Alf kupionych za przysłowiowe śrubki.
    159 też ma swoje bolączki o których możesz poczytać na forum.
    Porównanie 156 do 159 zawsze będzie na korzyść tej młodszej, z racji wieku chociażby.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 21-08-2012 o 08:30

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Ta 2 z linkow to chyba Cichego z forum

Użytkownik Rowerzysta Avatar stawu
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 2005r Sedan

Domyślnie

Hej. Ja też byłem właścicielem 156 a wcześniej 146. teraz mam 159 i może powiedzieć, że różnica jest. Ale tak jak koledzy piszą 159 jest młodszym samochodem wiec i wykonanie jest lepsze i sama klasa samochodu jest inna. Na poprzednie samochody nie mogę narzekać. Nigdy większych problemów nie miałem chociaż może i dlatego ze mój roczny przebieg to ok max 15000 ale w każdym miałem frajdę z jazdy. Nigdy mnie nie zawiodły. Ja generalnie to stosuję zasadę: dbasz o samochód on dba o ciebie. Zawsze staram się likwidować problemy z miejsca. Czy bym wybrał dzisiaj 156?? hm.. ciężko powiedzieć może wystarczy spojrzeć na przód który w 159 wywołuje u mnie dreszcze (no może trochę przesadzam). Kwestia ile pieniędzy można przeznaczyć na zakup. Udało mi się okazjonalnie kupić 159 ale gdyby to nie wypaliło miałem na oku 156 z 2004 roku.
    Alfa Romeo 146 1.4 TS '98, 156 1.8 TS '00, 159 1.9 JTDM '05

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

@stawu: Hehhe, dreszcze wywołuje nie tylko u Ciebie. Ładnych parę razy mnie strąbili jak na światłach się zapatrzyłem na 159 jadącą z naprzeciwka bądź zaparkowaną obok.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar paweldante
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Jeździłem swoją 156 prawie 3 lata. Auto super się sprawowało. Minusy ? Na pewno bardzo delikatne zawieszenie...Natomiast frajda z jady, wygląd, wyposażenie jest na wysokim poziomie. Co do 159 - auto jest o niebo lepiej wykonane, zawieszenie trwałe, w kabinie nic nie piszczy/trzeszczy. Wygląd jak dla mnie jest obłędny !! Wysiadając z auta oglądam się za tym "ryjem" kilka razy Co do masy auta to wiadomo że będzie większa niż w przypadku 156, auto jest bezpieczniejsze, masywniejsze, ma więcej bajerów itp. Ogólnie porównując te dwa modele widać jak wielki skok jakościowy Alfa Romeo przeprowadziła wraz z premierą modelu 159.
    Alfa Romeo 146--->147-->156-->GT-->159--> Brera-->Maserati GranTurismo--> Nie ma to jak mieć plany na przyszłość

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Poza tym 156, szczególnie sprzed liftu, zdążyła się już mocno zestarzeć
    Mocno zestarzec? To dobre, bo mając jeszcze a4 (oba auta z 2002r.), widze które sie szybciej zestarzało wyglądem

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    (np. 3-4 krotnie trwalsze zawieszenie oraz milion innych rzeczy)
    Już nie przesadzaj, górne w 159 wymienialem przed 100tkm po naszych drogach, a w 156 która bardziej dostawała w dupe poszły tulejki w górnych po 60tkm. O dziwo sworznie były ok. Wszystko robione na TRW. Za to cena wahaczy do 159, znajomu wychudziła portfel

Miałem dwie 156 i nigdy w żadnej nic mi nie skrzypiało, zawsze dowiozły do celu, w obu siedziały te same niezawodne silniki 1.9jtd 116km. Z elektryką nigdy nic sie nie działo. Pierwszą miałem 3 lata, zrobiłem 60tkm. jak kupiłem od włocha to miała niecałe 100tkm. Wahacze dolne oryginały miały w momencie wypadku 160tkm i nic im nie było, takze dół jest mocny, przynajmniej orginal.
    159 jakis czas temu zakupił kuzyn silnik 1.9jtd 16v 150km i w sumie poza dwoma górnymi wahaczami, kolektorem dolotowym, egr nic raczej robic nie musi - auto oglądalem sam, jedynie coś korekty wtryskiwaczy zaczynaja sie rozchodzic, ale to będzie sprawdzane.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Indy
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 Distinct., 2.4 JTDM, 210KM
    Ostatnio edytowane przez Indy ; 23-08-2012 o 11:36

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

bardzo dobry i rzetelny tekst - fajne podsumowanie roznic.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia