Tak został zamntowany z przyczyn :
- przepływka musiała zostać
- czujnik temp
- stożek na nadkolu bo to najchłodniejsze miejsce
- jest na nadkolu doprowadzony kanał powietrza z przodu auta
druga rzecz to taka że ten stożek jesst tylko z takiego powodu iż gdy kupiłem auto puszka od orginalnego filtra była tak połamana że ciągło lewe powietrze a sam pladtik trzymał się na line elastycznej (taka z haczykami)
Ps a co do pyłu który przechodzi przez filtr dobre by było rozwiązanie założenia gąbki??? widziałem taki patent że na stożek zakłada się nakładke z gąbki z jak to powiem (dużymi dziurami chodzi o strukture tej gąbki)
Kolego jak w każdym temacie zdań jest wiele.Mogę wyrazić tylko swoje oparte na własnych doświadczeniach i lekturze tekstów zawodowców.Pierwsze co bym zrobił to wyrzucił stożek i założył orginalny kompletny dolot.
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
to może ja odpowiem za niego chodzi tu o szybsze nagrzewanie silnika kiedy jest zimny (ciepłe powietrze mniej tlenu- zimny silnik bogatsza mieszanka). maicher nie wiem czy widziałeś ale w (niektórych) puszkach filtru powietrza są umieszczane przesłony sterowane termostatem kiedy silnik sie nagrzewa to zaczyna zasysać powietrze o normalnej temp.
a gaźnikowe to mają podgrzewanie z tego względu że mają ssanie automatyczne bo w gaźniku masz bimetal połączony z przepustnicą rozruchową.
Imho chodzi jeszcze o dokładniejsze odparowanie benzyny - by lepiej mieszała się z powietrzem. To też pewnie głównie przy rozgrzewaniu, bo później to już kolektor(metalowy, podgrzewany płynem) i tak jest gorący.