stefan - no właśnie odbłyski się u mnie posypały, popękała farba i rdzą zaszło ( każda lampa w różnym stopniu ) nie wiem czy to się jakoś regeneruje, samemu maluje, jeszcze się w temat nie wgryzałem. Klosze mam ładne ( i nawet 2 na zapasie ).
I jeśli dobrze myślę to aby dostać się do odbłysku -to trzeba klosz odciąć a potem go pewnie na jakiś sprytny klej/silikon wkleić - dobrze kombinuję ?
( generalnie to całe lampy pasują od 'kanta' tylko mocowania są inne).
bankowo ? to jeśli dobrze kombinuję z wycinaniem i wklejaniem - to dałbym radę przełożyć same odblaski z fiacika ?
Kampa - szukaj od Alfy 75 2.0 T.Spark będzie Ci najprościej trafić. Pytaj w tym temacie http://www.forum.alfaholicy.org/tran..._czesci-7.html
Wucio odnośnie lamp porobiłem na szybko dzisiaj zdjęcia i sprawa wygląda następująco:
Obie lampy od przodu są takie same
ta po lewej jest od Fiata 125p a po prawo oryginał od GTV6
Różnice widać dopiero ( nie licząc nazw producentów) na tyle lamp.
Ta od Fiata ma całkiem inne mocowanie
Od Fiata ta po lewo.
Cała lampa jest zbudowana z 4 elementów ( 2 metalowych nakładek, obudowy będącej jednocześnie odbłyśnikiem i klosza )
( na to powinna iść jeszcze guma zabezpieczająca przed wilgocią aby lampy nie wyglądały jak ta na foto).
Problem polega na tym że obudowa lampy i odbłyśnik to jedno.
Niestety odbłyśniki zaczynają z czasem rdzewieją i pękają
Cała sztuka polega na tym aby albo odnowić odbłyśniki ( ponoć jeśli nie są jeszcze bardzo popękane tylko 'rude' to można je regenerować ) lub zamocować jakoś elementy mocowań z Alfy do lamp Fiata.
Same klosze są wymienne bez problemów.
Witka, dzięki Stefan za zaproszenieNo więc co do światełek to moja propozycja, dość rozsądna z punktu widzenia czasu, kosztów i efektu końcowego, co w zasadzie jest jednoznaczne z pełnym zadowoleniem, jest następująca: oddaj oczka do regeneracji. Na bank będą lepiej zdobione, na bank będziesz z nich zadowolony i na bank cena Cię nie przewróci na lewą stronę. We Wro w Reg Plast regenerują takie rzeczy, dawno już nie robiłem nic u nich ale jako punkt odniesienia, regeneracja luster ( odbłyśników czy jak to jeszcze można nazwać) świateł przednich + kołki montażowe lustra (chyba nie do kupienia nigdzie osobno, identyczne jak w światłach CC) do Delty I gen kosztował mnie astronomiczne 80 zł sztuka. Działo się to trochę czasu temu więc jak już mówiłem, punkt odniesienia. Co do podszybia, zacisków czy wspomnianych świateł ---> ebay, szukać, szukać i jeszcze raz szukać, na pewno wszystko się znajdzie. Swego czasu stefan podał link do sklepu na niemieckim ebay do gościa który ma w zasadzie wszystko to o czym poczytałem na ostatnich dwóch stronach tego tematu. Wniosek prosty, odrobina inwencji i wszystko się znajdzie
![]()
NO TO WPADŁEM...
Dzięki za szybka reakcję bo wiedziałem że coś na pewno podpowiesz odnośnie lamp i nie tylko![]()
Guniozaur dzieki za cynk z tym Reg Plastem. Musze sie z nimi skontaktowac. Ebay sprawdzam min 1x w tygodniu bo trafiaja sie perelki ( nowy grill z chromem i znaczkiem kupilem za 25 Eur) ale niestety lampy sa tylko nowki. Nie bede ukrywal ze niwka to nowka ale komplet to jakies 300-330Eur dlatego rozgladam sie za tansza alternatywa. Musze jeszcze w Stanach popytac ale zaczne od Reg Plastu. Dzieki
Nie ma problemuFajnie że się przydało. Powiedz mi dla czego akurat w stanach chcesz szukać??? Nie lepiej w IT? Ceny są podobne lub niższe, więc proponuję wpisać ebay.it i jesteś na miejscu
Większa szansa na prywatne aukcje z ludzkimi cenami niż w stanach, gdzie ludzie wiedzą co mają i ile to kosztuje, poza tym w IT jest tego więcej co ma również znaczenie dla ceny i ilości chętnych do kupienia.
Tak na pierwszy strzał niemiecki ebay, nawiasem, pierwsza rzecz jaka mi do głowy przyszła w momencie kiedy wyświetliło mi się hasło "części GTV6":
http://www.ebay.de/sch/i.html?_from=...All-Categories
Tylko 10 stron więc nie ma masakry. Zakładam że rozwiąże to większość problemów poruszanych w tym temacie.
Ceny są zabójcze no ale jak chce się jeździć zabójczą rakietą to chyba warto raz na jakiś czas![]()
NO TO WPADŁEM...
Lampy do gtv6 mam, białe czy żółte ?
Guniozaur - żeby nie napisać że kocham włoskie auta i włoskie jedzenie ale z ludźmi to tak średnio.... po prostu w Stanach przez AlfaBB poznałem człowieka który ma jakieś 6-7 GTV6. 1 jeździ, ze 2 to różne projekty a reszta to dawcy. Po kilku zakupach u niego ( ceny naprawdę niskie a transakcja wzorowa - masa zdjęć, jak ma kilka części w różnym stanie to zdjęcie każdej plus inna cena w zależności od stanu ) nawet się zakumplowaliśmy. Taki mail friendBardzo sympatyczny człowiek - i nawet jak nie kupuję części to często mi coś podpowie / pomoże. A transport części też udało mi się tanio rozpracować ( największe zakupy jakie zrobiłem to pudło było wielkie jak po kinekopowym TV 30" i swoje ważyło - a paczka kosztowała mnie 30$ z tą wadą że szła drogą morską - 6 tygodni - ale komu się z tymi autami spieszy ).
Co do ebay.de - jak zmienisz wyświetlanie na 192 przedmioty na stronę - to wyjdą 3 strony. Tylko że masa to mikrofilmy? stare czasopisma, 1 strona to dywaniki z diabełkami, amorkami, itd a samych części niewiele - muszą się trafić. No i sporo części do gtv tej późniejszej się zaciąga. Widzę że właśnie pojawiły się tylne boczne szybki. Chyba się skuszę.
Wiesz z tą zabójczą rakietą i cenami - no jakbym miał w ogródku zakopane kilka torebek z walutą z Francami Beckenbauerami to zapikałbym do zwykłych sklepów i dostał świeże pachnące nowością części - niestety czasem trzeba ( czekam właśnie na dolot - 100EUR aaaa ) a czasem trzeba pokombinować.
majk - dla mnie białe !! białe plis pliszaklepane, przyklepane
) które masz ? komplet tzn mijania + długie = w sumie 4 sztuki ? jaki stan ? wyślę ci na PW mój mail - jak masz chwilę to podeślij jakieś zdjęcia.
PS. Ale się ruch w temacie zrobił![]()
Luzik, kumam sprawę, grunt to właśnie ktoś na miejscu z głową, sytuacja jest idealna jak podziela nasze zboczenieCo do ebay kumam ból ale wiesz czasami warto przegrzebać 100 stron z czego 80 to antenki, ledy, dywaniki i inne badziewie o żarówkach "ksenon stajl" nie wspomnę. Ja właśnie tak wydłubywałem fajne elementy które potrzebowałem
Poza tym, moja uwaga o zabójczych pojazdach i szarpnięciu się raz na jakiś czas miała zabarwienie pozytywne. Nie było w tym żadnego negatywnego podtekstu. W moim odczuciu całkiem przyjemny jest moment kiedy szukałeś czegoś przez pół roku, znalazłeś i tylko to się liczy. Koszt oczywiście jest istotny ale powiedzmy sobie szczerze wywalić kilka stówek w euro lub funciorach w takich okolicznościach to wręcz przyjemność, poza tym w momencie kiedy ta część znajduje się w aucie chyba całkowicie się zapomina o talarach
No takie moje przemyślenia poparte praktyką, nie wiem jak u innych.
A tak z innej beczki, co prawda Stefan o to pytał ale może i komuś jeszcze się przyda. Kwestia zakupów na ebay, gdyby ktoś potrzebował walić śmiało w me skromne progi, troszkę kupuje i sprzedaje tam więc nie ma problemu bez względu na kraj i kwotę.
NO TO WPADŁEM...