Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: TEMPOMAT Czy macie go w swoich afach jak wam funkcjonuje

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

AR_33: no ja właśnie też miałem na myśli ten odcinek trasy Wrocław-Katowice, a nawet dalej do Krakowa
    Przy ustawionych 160km/h (~2800rpm na 6-tym biegu) na tempomacie spalanie chwilowe waha mi sie od 6/7/8 l/100km (z górki / prosta / pod górkę), natomiast jak sam operuję gazem to mniej więcej 6/7/7 (bo pod górkę powoli zwalniam) Ale w sumie ile jedzie się non stop pod górkę?!
    Na pewno oszczędność na paliwie jest niewspółmierna do przyjemności z jazdy z włączonym tempomatem
    Pozdro,
    Bartas

Pitus25
    Gość

Domyślnie

a za luksusy i wygodę płaci się

RUDA
    Gość

Domyślnie

No to udało się i powiem, że tak sobie. Nie wiem/nie widze/nie umiem znależć - moze nie ma takiej opcji, gdzie ustawia się żądaną prędkość, poza wskażnikiem na gałce +/- tzn.. żadana wartość cyfrowo nie jest nigdzie widoczna. W avensisce bylo to widoczne na wyświetlaczu komutera. Dodawałam poprostu na manualu rządaną prędkość i wio.
    Tutaj widze jedynie kontrolkę tempomatu na prędkościomierzu. Nie trzyma tez kiedy zmieniam bieg na niższy/wyższy i od nowa zabawa z ustawianiem prędkosci. tzn jedynie +/- . ZNowu coś żle robie? :?

destikero
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82
    Na pewno oszczędność na paliwie jest niewspółmierna do przyjemności z jazdy z włączonym tempomatem
    Przyjemność z jazdy z włączonym tempomatem? :shock:

To może lepiej jechać pociągiem, albo od razu zapisać się do
    klubu emerytów? ;-)

Pitus25
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RUDA
    ZNowu coś żle robie?
    tak!!! znów coś źle robisz

W manetce tempomatu powinien być guzik taki sam jak do spryskiwaczy tylko że zdrugiej strony.

w momencie jak naciśniesz sprzęgło lub hamulec tempomat się wyłączy i jak chcesz by auto powróciło do poprzednio ustawionej prędkości to wciskasz ten guzik i on ma zapamietane ostatnie ustawienia

+/- jest od tego by przyśpieszać lub zwalniać na tempomacie ostatni twój ruch jest zapamiętany

Jak ustawisz 160km/h a dasz "-" zwolnisz do 120km/h to dla komputera bedzie oznaczac ze chcesz jechac 120km/h i tyle pojedzie on zapomniał już o 160km/h

mam nadzieję ze bedzie to zrozumiałe co napisałem bo trosze zamieszałem

jak coś to pisz

Pozdro

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał RUDA
    Czy ktos z Was Kochani jeszcze sprawdzal to zuzycie paliwa przy wlaczonym tempomacie?
    W mojej alfie nie mam tempomatu, ale jeździłam trochę terenówką (benzyna) z takim urządzeniem. Normalnie pali ok. 14, przy włączonym tempomacie i prędkości ok. 140 km udało się zejść do ok. 8-9. Wydaje mi się, że to sporo. Co do przyjemności to zalezy co kto lubi, ale w długie trasy tampomat się przydaje. Noga nie "drętwieje". W Polsce może być róznie. Drogi nie sprzyjają tempomatowi. W krajach, gdzie z miasta do miasta przelatuje się autostradami na pewno się bardziej sprawdzi. W mieście wg mniej przydatna - zwłaszcza w warunkach polskich - polska to wielka budowa.

RUDA
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pitus25
    Cytat Napisał RUDA
    ZNowu coś żle robie?
    tak!!! znów coś źle robisz

W manetce tempomatu powinien być guzik taki sam jak do spryskiwaczy tylko że zdrugiej strony.

w momencie jak naciśniesz sprzęgło lub hamulec tempomat się wyłączy i jak chcesz by auto powróciło do poprzednio ustawionej prędkości to wciskasz ten guzik i on ma zapamietane ostatnie ustawienia

+/- jest od tego by przyśpieszać lub zwalniać na tempomacie ostatni twój ruch jest zapamiętany
    W manetce widac moj przycisk zapamietania nie działa - a tak poza tym to z tego co piszesz to robie dobrze
    Jednak ten toyotowy tempomat mi sie bardziej podobal - tempomat sam ruszal, pomimo zmian biegów nie wyłaczał sie do osiagniecia wyznaczonej prędkosci.
    Co do spalania widze roznice na plus przy właczonym tempopamcie tzn. ta sama trasa w podobnym natezeniu ruchu z tą samą prędkościa co zwykle z tempomatem, 5,9 bez 6,4.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał destikero
    Cytat Napisał bartas82
    Przyjemność z jazdy z włączonym tempomatem? :shock:

To może lepiej jechać pociągiem, albo od razu zapisać się do
    klubu emerytów? ;-)
    Ja doceniłem tempomat na trasie. Szczególnie na autostradach. Jednak 3h z nogą na gazie w jednej pozycji do najprzyjemniejszych nie należy
    Co innego nasze jednopasmowe krajówki, gdzie toczy się zaciętą walkę o każdy następny metr wtedy rzeczywiście tempomat zbyteczny.

RUDA masz racje. Mnie też brakuje cyfrowego wyświetlania ustawionej prędkości. W pugu 407 było tak. ze ustawiasz sobie właśnie prędkość przyciskami (nawet jak sie stoi), a dopiero potem włączasz tempomat i autko przyspiesza/zwalnia do tej prędkośći. A ponieważ to był automat to przy zmianie biegów tempomat mi się nie wyłączał
    Pozdro,
    Bartas

Pitus25
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RUDA
    W manetce widac moj przycisk zapamietania nie działa
    może jak próbujesz nacisnąc to trzymasz nogę na sprżegle tak delikatnie, lub masz predkość poniżej 30km/h

1. Ustaw daną prędkość
    2. Jedz przez jakiś czas na tempomacie
    3. Naciśnij delikatnie hamulec by wyłączyć go
    4. Ściągnij nogi z pedałów
    5. Wciśnij guzik w manetce aż zaskoczy

Jak nie zadziała to do ASO

RUDA
    Gość

Domyślnie

Pitus25 - ja jestem ruda, ale nie blondynka Zasadę działania tempomatu znam i nie robie manewrów na nim z nogami na pedałach
    Alfa to delikatne auto, a nie pancerwagon, wiec myslalam, ze wystarczy delikatnie. Wcisnełam mocniej - zaskoczył.
    A gdyby nie zaskoczył, to ASO Koszalin na Morskiej szerokim łukiem omijam i innym tez radzę.
    Dzięki za wskazówki.