Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: [145] Klocki i tarcze

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Tak, jak pisałem wyżej - wymieniałem jakiś czas temu i tarcze (SBS) i klocki (SBS) z przodu, ale po jakimś czasie hamulce zaczęły piszczeć. Trochę mnie to wkurza, bo jak przyhamuje za jakimś jadącym przede mną rowerzystą to widzę jak się robi mięki w stawach, bo myśli, że jedzie za nim jakaś ciężarówka i zaraz go... :mrgreen:

Byłem u gościa w sklepie, wspomniałem mu o całej sprawie - powiedział, że piszczenie klocków jest jak najbardziej powodem do ich wymiany tym bardziej jeśli wymieniane były również tarcze. Dostałem na podmiankę klocki VALEO i zapewnienie, że te już na pewno nie powinny piszczeć.

Mam teraz pytanie do samej dotyczące samej wymiany. Czy uda mi się podmienić klocki bez podnośnika lub kanału - jedynie na lewarku i to jeszcze na parkingu przed blokiem?

Z tego co widziałem nie powinno być większego problemu, ale mogę się mylić. Po odkręceniu koła wystarczy odkręcić dwie śruby mocujące zacisk wysunąć stare klocki i założyć nowe? Mam nadzieję, że nie będę musiał ściskać tłoczka. Dodam, że śruby były niedawno odkręcane więc nie powinny być zapieczone. I co o tym myślicie?

P.S. Proszę ADMINA o łagodny wymiar kary za pisanie jednego posta pod drugim :mrgreen:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Mam teraz pytanie do samej dotyczące samej wymiany. Czy uda mi się podmienić klocki bez podnośnika lub kanału - jedynie na lewarku i to jeszcze na parkingu przed blokiem?
    Ja tak wymieniałem tylko, że na podwórku pod domem, więc myślę że pod blokiem też się uda :wink: 8)

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    Cytat Napisał as
    Ja tak wymieniałem tylko, że na podwórku pod domem, więc myślę że pod blokiem też się uda :wink: 8)
    Wymieniłem dziś przed blokiem klocuszki na obu kołach w niespełna godzinę na VALEO i jak na razie cisza jak makiem zasiał - i niech tak zostanie :>>
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Ja, za komplet tarcz i klocków z wymianą, chyba Valeo ale nie jestem pewien w zaprzyjaźnionym warsztacie zapłaciłem coś 230-240zł. Jak już słychać tarcie to wymień następnym objawem jest wypadnięcie klocka, ja zwlekałem z wymianą z braku czasu i na szczęście klocek mi wypadł pod domem jak manewrowałem przedtem zblokował całkowicie koło dobrze że nie stało się to np. w trasie.

Abrial
    Gość

Domyślnie Re: Klocki i tarcze

Z doświadczenia BREMBO + FERRODO to niezłe powiązanie, ale jak piszesz za mało sianka więc proponowany przez Ciebie zestaw też całkiem nie zły. Tylko pod żadnym pozorem nie montuj klocków FERRODO do innej tarczy niż BREMBO. W kilku samochodach założyłem same klocki i tarcze się przypaliły.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Cytat Napisał Abrial
    Z doświadczenia BREMBO + FERRODO to niezłe powiązanie, ale jak piszesz za mało sianka więc proponowany przez Ciebie zestaw też całkiem nie zły. Tylko pod żadnym pozorem nie montuj klocków FERRODO do innej tarczy niż BREMBO. W kilku samochodach założyłem same klocki i tarcze się przypaliły.
    ciekawa teza :shock:
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Abrial
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    ciekawa teza
    może dziwnie brzmi ale w firmowym Berlingo też jako drugie klocki założyłem Ferrodo i po przejechaniu 60000 km spada wydajność hamowania

piećka
    Gość

Domyślnie

60000 tyś to chyba już koniec klocków więc chyba nic dziwnego że spada wydajność :shock:

JaGGeR
    Gość

Cytat Napisał lesio146
    Cytat Napisał Abrial
    ciekawa teza :shock:
    Coś w tym musi być, miałem klocki FERRODO a tarcze LUKASA, i po kilku tysiącach zaczął się nieprzyjemny zgrzyt przy hamowaniu, mechanik stwierdził że klocki były za twarde w stosunku do tarcz. Wymieniłem na Lukasa i śmigam już jakiś czas bez żadnego problemu.

Pozdr
    Jagger