Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Dymienie, oraz dziwny dźwięk z tyłu.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie Dymienie, oraz dziwny dźwięk z tyłu.

Witam wszystkich kolegów, dzisiaj miałem bardzo dziwną przypadłość otóż po przejechaniu kilku km, i zgaszeniu autka musiałem dosłownie po kilku sekundach ponownie odpalić i przestawić autko, gdy odpaliłem, z rury wydechowej bellcia zakopciła strasznie czarnym dymem, wraz jakimiś maleńkimi papruszkami podobnymi do kartki papieru po spaleniu które pofruneły sobie w góre wraz z dymem, nie wiem co to było, ale bardzo się zmartwiłem. Nie dało mi to spokoju zgasiłem autko momentalnie, po czym odpaliłem ją po kilku minutach i problem zniknął tak jakby go nie było, zero dymku, i do tej pory jak gdyby nigdy nic. *Zalałem najlepszą ropę jak dla mnie (v-power) i stosuję tylko to paliwko, autko ma przejechane 120tyś, olej 10w40, jakieś 400/500km wlałem mu płyn do czyszczenia wtrysków przy czym zdążyłem już zatankować 2x od tego momentu i przepalić to ropsko wraz wydaję mi się z tym specyfikiem*

Kolejny problem,dotyczy dziwnego dźwięku który od jakiegoś czasu wydobywa się z tylnego lewego boku (od strony kierowcy), jest to dźwięk porównywalny do pukania klucz o klucz lub coś w tym stylu dość delikatnie jednak wyczuwalne, szukając problemu myślałem że to coś w bagażniku lub na tylnym siedzeniu, powyciągałem wszystko, ale nadal nic. do tego dodam że dźwięk jest również słyszalny na zewnątrz autka, wydaję mi się że to coś z wydechem lub z tylnim lewym zawieszeniem może amorek (jednak sprawdzałem nie jest spocony, wygląda dość dobrze), może coś skrzypi lub się poluzowało. Posiadam sportowy wydech, nie do końca znam pochodzenie jednak nie jest on jak się domyślam oryginalnie montowany bo widziałem wiele podobych belli z całkiem innymi wydechami.

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

z tylu moze ci bic lacznik stabilizatora jak jest nie dokrecony albo jak juz ma luzy

Użytkownik Ogier Avatar pewu
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Auto
    AR 147 1.6 TS 120KM 5D 2001r.

Domyślnie

Albo tak jak u mnie tuleja w zwrotnicy, ta od wahacza wzdłużnego. Zrobiłem w poniedziałek i teraz jest cicho. Ale generalnie zacząłbym od sprawdzenia gumowych zawiesi tłumika.

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Pierwsze pytanie kiedy pojawia się stukot na dołkach czy na równej powierzchni też?? Co do dymu daj se spokój. Dziwi mnie tylko dlaczego lejesz 10 do takiego silnika???? dlaczego nie 5?? ja mam na liczniku 180 a znają życie 280 i taki leje.. Moim zdaniem szkoda kasy na v power.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

stukot tzn dziwny dźwięk bardziej pojawia się na nierównościach, jak są jakieś "dziurska" lub coś w tym stylu. Leje v-power bo uważam że to autko moim zdaniem spisuję się najlepiej na tym specyfiku. Olej 10w40 sam dokładnie nie wiem czemu, tak szczerze zleciłem wlanie 5w40, a mechanik się uparł i wlał to dziadostwo, i zaufałem mu bo sam miał 2 belle i na tym jeździł. Autko spisuję się bez problemowo, praktycznie wcale nie kopci, może czasem dymka puści (choć być może powinna popierdzieć więcej) ale jest to rzadkością, prócz tego jednego incydentu opisanego powyżej.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

odświeżam temacik. Od wczoraj autko zaczeło kapkę więcej kopcić, i pojawił się tak jakby brak mocy. Ponownie problem ten występuję co jakiś czas, jednak jest to zauważalne, raz potrafię całą drogę przejechać bez dymka i bezproblemowo, a raz ciężko mi pozbierać autko do normalnych prędkości, słabiej się zbiera i puszcza raz większe raz mniejsze bączki.

czyżby to problem z egr?
    może nieszczelność w układzie?

Pozdrawiam!