Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 165

Temat: Zapytanie o kolizję

odison
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wrona Zobacz post
    Moja rada i stanowisko w tej sprawie jest takie zadzwoń do rzeczoznawcy ( niezależnego ) zapytaj o koszt wyceny myślę że 150 zeta to bedzie maks wtedy będziesz wiedział jakiej forsy się domagać a jak przyjedzie wycenić szkode z firmy ubezpieczeniowej czyli z pzu to jak myślisz policzy dużo czy mało ale jak twierdzą koledzy że ja pisze ( bzdury ) mnie to wsio rybka
    kolego rzeczoznawca już był i teraz czekam na wycenę!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Moim zdaniem przed wyceną bez sensu wydawanie jest tych 150zł. A może stanie się CUD i wycena będzie OK.
    Jeśłi masz zamiar robić przez warsztat to upoważnij go do rozliczeń z ZU.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Moja rada i stanowisko w tej sprawie jest takie zadzwoń do rzeczoznawcy ( niezależnego ) zapytaj o koszt wyceny myślę że 150 zeta to bedzie maks wtedy będziesz wiedział jakiej forsy się domagać a jak przyjedzie wycenić szkode z firmy ubezpieczeniowej czyli z pzu to jak myślisz policzy dużo czy mało ale jak twierdzą koledzy że ja pisze ( bzdury ) mnie to wsio rybka
    Po co płacić komuś, za to co zrobi rzeczoznawca PZU ? Wycene masz na podstawei jednego z programów - które i tak licza z różnicą kilku groszy.
    Trzeba przypilnować na wycenie, żeby wypisał to co jest nie tak i tego sie trzymać.
    Później jak dostaniesz wycene - na bank nie bedziesz miał oryginału tylko zamienniki z Polcaru - napisz mu mejla, że chcesz oryginalne inaczej bedziesz sie odwoływał. Wszystko co da rade zalatw mejlowo z likwidatorem - jak już nie bedzie chciał czegośc nachalnie doliczyć, wtedy piszesz oficjalne pismo z odwołaniem, w którym punktujesz czego jeszcze się domagasz.
    Poczytaj na forum- ze masz prawo do naprawy do 100% wartości i to na oryginalnych częściach.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

TU odliczy amortyzacje
    A co to za bzdura? Z OC TU nie ma prawa robić żadnych amortyzacji!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wrona
    Mieszka w
    Zielona Góra/Jeleniów
    Auto
    była 156 jest 166 2.4 jtd

Domyślnie

Spokojnie panowie poczekajmy na wycenę Odison na pewno nam napisze ile policzyli i obym był w błędzie...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

Na pewno wartość pojazdu sprzed szkody będzie nie do końca satysfakcjonująca, ale niestety nie zawsze auta które mamy mają taką wartość wynkową którą chcielibyśmy aby miały...
    Co do amortyzacji: bywa uzasadniona w przypadku pojazdów starych z nieudokumentowaną przeszłością i w przypadku braku udokumentowania naprawy po szkodzie. Powód? art 824 KC- zakaz wzbogacenia na ubezpieczeniu, choć z racji tego iż jest mocno przeciwstawny do art. 363 KC bywa oddalany przez sądy.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

ten wyrok nie jest prawomocny

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał molten Zobacz post
    ten wyrok nie jest prawomocny
    W przypadku wyroków SN nie ma mowy o uprawomocnieniu się wyroku. Postanowienia SN mogą otrzymać moc zasady prawnej:

Art. 61 § 6. Uchwały pełnego składu Sądu Najwyższego, składu połączonych izb oraz składu całej izby z chwilą ich podjęcia uzyskują moc zasad prawnych. Skład siedmiu sędziów może postanowić o nadaniu uchwale mocy zasady prawnej.
    Sądy są zobowiązane do stosowania się do uchwał SN w przypadku sprawy której dotyczą te uchwały. Uchwała o której mowa dotyczy zapytania RzU:

Czy w świetle art. 363 § 1 k.c. w związku z 361 § 2 k.c., poszkodowany dochodzący roszczenia w ramach odpowiedzialności gwarancyjnej zakładu ubezpieczeń z tytułu umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych może domagać się w przypadku uszkodzenia pojazdu mechanicznego, w którym zachodzi konieczność wymiany uszkodzonych części, aby należne odszkodowanie zostało ustalone w oparciu o ceny nowych części bez potrąceń amortyzacyjnych?
    Więc uchwała SN jest obligatoryjna...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

Sie rozpedzilem i przeoczylem ze to nie SA, pomylily mi sie prawy

jednakże:
    jest w przytoczonym wyroku nawiązanie do art 824 KC o którym pisałem i amortyzacja będzie stosowana.

eot, czekamy na wycene