Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 40

Temat: AR159 1.9 JTM Libiaz

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR159

Domyślnie

Witam ponownie. Bylem i widzialem, same autko bez zastrzezen, na pieknym parkingu wsrod wielu innych pieknie odpicowanych aut. Ogolnie nie bylo sie do czego przyczepic, felgi troche porysowane, lekko niedopasowana prawa strona tylnego blotnika ( tuz pod wlewem paliwa, chlopaki z komisu tlumaczyli, ze to typowe odksztalcenie spowodowane sporadycznie ociekajaca po nadkolu ropa przy niedbalym tankowaniu - nie wiem, nie znam sie ).

Gorzej wygladaly sprawy dokumentow. O ile ksiazka wygladala bez zarzutu to zdziwil nas na poczatek brak VAT-25 ( auto mialo byc sprzedana na VAT-marze, ale pani zapytana o VAT-25 odpowiedziala twierdzaco. Na miejscu okazalo sie ze papierka nie ma, nie bylo i nie jest potrzebny.

Kolejna sprawa - okazalo sie ze nalezy poczekac na dokumenty celne, mialy sie pojawic za 2h. Nie ma problemu, maly obiad, kawa i wracamy do komisu. I tutaj najwiekszy zonk, bo oczywicie pani wczesniej twierdzila, ze auto sprowadzone na komis i komis jest wlasicielem. Na dokumencie celnym... wpisana jakas cywilna spolka dwoch panow z Oswiecimia. Z zalem, bo z zalem ale zrezygnowalem. Nie mam w tym doswiadczenia, ale po waszych opiniach i lekturze 'przekretow z VAT-em' stwierdzilem ze lepiej nie ryzykowac.

- - - Updated - - -

Wlasnie z ciekawosci zajrzalem na strone ogloszenia - cena autka poszybowala w gore 2k, do 37.900... ??

Pawel_1979
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sema Zobacz post
    lekko niedopasowana prawa strona tylnego blotnika ( tuz pod wlewem paliwa, chlopaki z komisu tlumaczyli, ze to typowe odksztalcenie spowodowane sporadycznie ociekajaca po nadkolu ropa przy niedbalym tankowaniu - nie wiem, nie znam sie ).
    - pier.......niczyli bzdury, bardzo dobrze zrobiłeś nie ma sensu się w to pakować powodzenia w poszukiwaniach.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

lekko niedopasowana prawa strona tylnego blotnika ( tuz pod wlewem paliwa, chlopaki z komisu tlumaczyli, ze to typowe odksztalcenie spowodowane sporadycznie ociekajaca po nadkolu ropa przy niedbalym tankowaniu - nie wiem, nie znam sie ).
    Hehe, niezła teoria.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

Mowilem.... to mnie krytykowali wszyscy. Dac im 32 i niech główkuja

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

No wlasnie, bo troche zapal mi oslablszczerze powiedziawszy - dzwonilem dzis o kolejne szczegoly i samochod jest z faktura VAT-marza. Wiem czym to pachnie, jest jakas szansa zeby w jakikolwiek sprawdzic czy VAT za te autko zostal zaplacony ( jak Tomek pisze, poprzednim wlascicielem jest firma z Belgii ).
    VAT jest płacony w momencie sprzedaży takiego auta na podstawie faktury sprzedaży - czyli jeśli masz VAT-marża, to znaczy, że tam nie ma VAT-u.

- - - Updated - - -

Witam ponownie. Bylem i widzialem, same autko bez zastrzezen, na pieknym parkingu wsrod wielu innych pieknie odpicowanych aut. Ogolnie nie bylo sie do czego przyczepic, felgi troche porysowane, lekko niedopasowana prawa strona tylnego blotnika ( tuz pod wlewem paliwa, chlopaki z komisu tlumaczyli, ze to typowe odksztalcenie spowodowane sporadycznie ociekajaca po nadkolu ropa przy niedbalym tankowaniu - nie wiem, nie znam sie ).

Gorzej wygladaly sprawy dokumentow. O ile ksiazka wygladala bez zarzutu to zdziwil nas na poczatek brak VAT-25 ( auto mialo byc sprzedana na VAT-marze, ale pani zapytana o VAT-25 odpowiedziala twierdzaco. Na miejscu okazalo sie ze papierka nie ma, nie bylo i nie jest potrzebny.
    Bo nie jest potrzebny.

Kolejna sprawa - okazalo sie ze nalezy poczekac na dokumenty celne, mialy sie pojawic za 2h. Nie ma problemu, maly obiad, kawa i wracamy do komisu. I tutaj najwiekszy zonk, bo oczywicie pani wczesniej twierdzila, ze auto sprowadzone na komis i komis jest wlasicielem. Na dokumencie celnym... wpisana jakas cywilna spolka dwoch panow z Oswiecimia. Z zalem, bo z zalem ale zrezygnowalem. Nie mam w tym doswiadczenia, ale po waszych opiniach i lekturze 'przekretow z VAT-em' stwierdzilem ze lepiej nie ryzykowac.
    Dwóch Panów z Oświęcimia - Pan Zenek spod mostu oraz pan Heniek spod sklepu monopolowego... Trudni do znalezienia, w razie ewentualnych poszukiwań zaginionych podatków
    Uwierz mi - to auto było sprzedane w cenie NETTO. Wyszło z tej samej firmy, w której ja kupuję. TAm nie ma opcji innego zakupu...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał sebo18188 Zobacz post
    Mowilem.... to mnie krytykowali wszyscy. Dac im 32 i niech główkuja
    Taa i czekać przez 5 lat na kontrolę skarbówki, potem się pożegnać z samochodem na 2-3 lata na czas postępowania karno-skarbowego, zapłacić zaległy VAT z odsetkami + do 6 tysięcy kary za nieopłacenie podatku VAT... fajny masz pomysł. 32 toż to przecież czysta okazja, biorąc pod uwagę ewentualne problemy, jakie można mieć z tym autem.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

A Państwo Polskie oczywiście k... bezsilne. Emerytkę za lewą sprzedaż pietruszki to potrafi za...

Za samą próbę takiego wałka powinni im zamknąć plac.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Tak jak ci wczesniej napisalem nie napalaj sie i ogladaj tez inne alfy. Tomku nie widze sensu dalszej rozmowy tutaj z tobą bo ty zawsze masz jakies tam swoje racje a ja swoje. Alf 159 jest do sprzedania duzo czy to z 2009roku czy tez 2008 czy 2010. Tyle z mojej strony.
    Ja opisuję sytuację tak, jak ona wygląda. Jeśli Ci to nie odpowiada - nie czytaj moich postów. Sądzę, że temat rynku zbytu na Alfy 159 znam o niebo lepiej niż Ty, co więcej - po sprawdzeniu kilkudziesięciu bardzo tanich ofert aut róznych marek w większości przypadków (mowa o ostatnich kilku miesiącach) okazuje się, że w samochodach nie gra przede wszystkim papierologia - pułapką jest dobry stan techniczny, który powoduje, ze kupujący zapomina o tak trywialnych rzeczach, jak LEGALNOŚĆ wprowadzenia danego auta do obrotu na polskim rynku.

Rozumiem, że dla Ciebie cena jest na tyle ważnym przedmiotem, decydującym o zakupie auta, że gdyby się pojawiła 159 z 2009 roku za cenę 18 tysięcy, to byś gnał ją kupić i w ogóle byś się nie zastanowił, co u licha jest na rzeczy... Są i tacy ludzie - rozumiem to, każdy ma jakieś priorytety...

No i pojechal bym dalej szukac bo nie ty jeden mialbys to konkretne auto do sprzedania, a ty bujał bys sie jeszcze dlugo z nim i bys co miesiac obnizal cene ostatecznie sprzedajac taniej niz ci poczatkowo proponowalem. Takie sa realia i takie mamy teraz czasy. Stan auta wazny jest bardzo ale cena tak samo
    No i dajmy na to, że kupiłbyś taniej - i chwała Ci za to, że jesteś dobrym negocjatorem. REalia niestety nie są takie, jak piszesz - to są realia zakupu aut przez osoby, które nie bardzo zdają sobie sprawę z faktu, że podejrzanie niska CENA w 99% odzwierciedla albo stan techniczny auta, albo kłopoty z papierologią. My nie mówimy o aucie sprzedawanym przez prywatnego właściciela. To auto ZAIMPORTOWAŁA firma i SPRZEDAJE firma. To oznacza, że masz duże szanse na takie zjawisko, ze firma doskonale wie, ile dane auto jest warte. I uwierz mi - gdyby je kupili za 10 tysięcy złotych, to cena dla klienta końcowego dalej byłaby taka sama - 37000 PLN. Naiwnością jest sądzić, że jeśli komuś uda się wyrwać jakiś rodzynek na rynku, to sprzeda go po cenie poniżej realnej wartości rynkowej...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

Tomek nie rozumiemy sie. Sam duzo aut sprzedajesz jak juz wiele razy pisales. I jak jedziesz po cos za granice to chcesz tak samo kupic tam tanio zeby cos z tego miec jak tu to sprowadzisz, to jest oczysiste. I teraz rzecz tego typu ze nie oklamujmy sie nie kupisz tam przykladowo alfy 159 z 2010roku z dieslem za 8-9tys e(mam na mysli cale auto a nie dzwona). W wiekszosci przypadkow okazyjnie mozna kupic za granica jak i u nas auto po przejsciach to jasne. Mi tylko caly czas chodzi o to ze rynek jest tak nasycony ze mozna bic cene zawsze. A druga sprawa to nie zawsze dobra cena za auto jest wyznacznikiem tego ze auto bylo pod pociagiem. Jest tez duzo sytuacji ze ktos potrzebuje kasy lub ma jej tyle ze zmienia czesto auta(co 2-3 ;lata - znam takich ludzi kilka osobiscie).

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Tomek nie rozumiemy sie. Sam duzo aut sprzedajesz jak juz wiele razy pisales. I jak jedziesz po cos za granice to chcesz tak samo kupic tam tanio zeby cos z tego miec jak tu to sprowadzisz, to jest oczysiste. I teraz rzecz tego typu ze nie oklamujmy sie nie kupisz tam przykladowo alfy 159 z 2010roku z dieslem za 8-9tys e(mam na mysli cale auto a nie dzwona). W wiekszosci przypadkow okazyjnie mozna kupic za granica jak i u nas auto po przejsciach to jasne. Mi tylko caly czas chodzi o to ze rynek jest tak nasycony ze mozna bic cene zawsze. A druga sprawa to nie zawsze dobra cena za auto jest wyznacznikiem tego ze auto bylo pod pociagiem. Jest tez duzo sytuacji ze ktos potrzebuje kasy lub ma jej tyle ze zmienia czesto auta(co 2-3 ;lata - znam takich ludzi kilka osobiscie).
    Po pierwsze - nigdzie nie jeżdżę. Minimalizacja kosztów. Po drugie - zapomnij o tanim zakupie JEDNEJ sztuki samochodu. Cały czas piszę o autach CAŁYCH. Żeby mieć naprawdę tanie auta w zakupie - trzeba ich kupić na jeden rzut 8-10 sztuk. Po trzecie - pokaż mi, gdzie stoją te AR 159 z 2010 roku za 8 tysięcy Euro... Po czwarte - rynek jest nasycony złomami, które po szybkim odgruzowaniu i odmówieniu modlitwy, żeby toto samodzielnie wyjechało za bramę, są wypychane do klienta. Ludzie powoli mają już dość kupowania samochodów, które od razu po zakupie trzeba zawieźć na gruntowny przegląd do mechanika, bo strach tym jeździć... Oczywiście - dobra cena czasem nie jest wyznacznikiem niczego złego, ALE w większości przypadków coś za nią stoi. Nie zapominaj, że gro z tych aut przyjeżdża do nas zza granicy - a tam rynek motoryzacyjny raz, że jest o wiele bogatszy, dwa - tam też są handlarze i umieją liczyć.
    A co do ilości sytuacji, że ktoś potrzebuje kasy i chce szybko się pozbyć auta - w ostatnim roku nie spotkałem żadnej takiej osoby, która miałaby dobre auto do sprzedania i miałaby problem z jego sprzedażą. Na szybko i za bezcen to ludzie pozbywają się aut, które pozostawiają wiele do życzenia. Resztę przypadków możesz potraktować jako zupelnie wyjątkowe, o których zwykły, szary Kowalski, będzie wiedział tylko ze słyszenia...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Pomorze - Żuławy
    Auto
    w planach 156SW FL, obecnie Toledo II

Domyślnie

Zgadzam się z Tomek_KRK tak zwane okazje to bardzo niewielki odsetek oferowanych aut. Sam miałem okazję kupić od kolegi znajomego Lagunę z 2009 prawie 20% taniej poniżej średniej, auto serwisowane i bez przygód... jedyny warunek to szybka realizacja, bo ów kolega znajomego wyprowadzał się na stałe za granicę i pilnie wyprzedawał swoje rzeczy... akurat byłem parę dni poza miejscem zamieszkania i zanim wróciłem to oferta była nieaktualna, auto poszło do drugiego znajomego który do tej pory jeździ nim bez przygód.
    Druga sprawa to że jak ktoś ma na sprzedaż spradzone i zadbane auto to sprzedaje po rodzinie i znajomych, a dopiero później wystawia ogoszenie.