Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Pompa wody oraz rolka od osprzetu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie Pompa wody oraz rolka od osprzetu

Witam! Pisałem w innym temacie mój problem, aczkolwiek pozostał bez odpowiedzi - może dlatego, że temat jest zupełnie inny i dopisałem mój problem.

Ale do rzeczy:
    - 1) Na 99% mam luz na plastikowej rolce od osprzętu (tej co znajduję się na samym dole) - gdzie taką mogę dostać? Jakiś dobry internetowy sklep z częściami?

- 2) Czy wymiana pompy wody jest skomplikowana w 2.5 V6? Jest dużo rozbierania? Czy trzeba rozpinać rozrząd? I jak wyżej - gdzie kupić pompe?

Pozdrawiam!

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    ALFA ROMEO 166 2.5 V6 99r + PODTLENEK LPG BRC

Domyślnie

autosklep24.pl tam pytaj o części pompe wybierz z metalowym wirnikiem np Graaf .

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

A czy ktoś się może wypowiedzieć w kwestii wymiany pompy wody? Czy jest to "prosta" czynność czy trzeba np. rozpinać rozrząd?

Co z rolką od osprzętu? Gdzie taką mogę dostać?

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Tak trzeba rozpinac rozrzad mimo ze nie jest napedzana paskiem od rozrzadu, rolki polecam skf dostaniesz np w inter cars ,fota itd autosklep24,aso i wiele innych.Wszystko jest na forum wiele razy walkowane podstawowe zagadnienia, przeszukaj a wszystko sie dowiesz
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
    155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4

164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Sorry że zawsze powtarzam w każdym temacie dotyczącym pompy, ale ja się na tym przejechałem, jakbyś wymieniał pompę to kup porządną, z metalowym wirnikiem, nie najtańszą z plastikiem. Pełno badziewia na rynku, wirnik pęka i jest... kłopot... :]
    moja była Bella...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Czarek
    Mieszka w
    Podlaskie
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

polecacie rolki skf i pompy z metalowym wirnikiem a ja mam rolki skf i pompe tej firmy z plastikowym wirnikiem za 300plnów i jakoś się nie rozpada, a swoją drogą skf dobra renomowana firma a jak miałem rolki tej firmy patrze a tam wszędzie łożyska koreańskie więc o co tu kurr chodzi.

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

No to trochę mnie zaniepokoiliście
    Rozrząd mialem wymienany 3 lata i - 35tys km temu.
    Mam na to faktury, aczkolwiek pompa wody siedzi chyba oryginalna jeszcze... bo nie mam wzmianki o tym.
    Zostawię chyba pompę w spokoju i wymienię ją za około 15tys km - na wiosnę, wraz z rozrządem.

A co do "piszczenia i zgrzytania". W sobotę ściągam pasek i odpalam auto bez paska osprzętowego. Jeżeli będzie szum - to znaczy, że problem leży gdzie indziej, a jeżeli ucichnie to problem będzie w osprzęcie i napędzie osprzętu.
    Ile "oryginalna" pompa powinna wytrzymac?

Jak wsadzilem palce pod maskę to na oko luz ma dolna, plastikowa rolka prowadząca.
    http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...583461914.html

Czy moglibyście polecić mi jakiś internetowy sklep, gdzie dostanę taką rolkę? Nie przepadam mimo wszystko za kupowaniem na allegro.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał kobielczak Zobacz post
    No to trochę mnie zaniepokoiliście
    Rozrząd mialem wymienany 3 lata i - 35tys km temu.
    Mam na to faktury, aczkolwiek pompa wody siedzi chyba oryginalna jeszcze... bo nie mam wzmianki o tym.
    Zostawię chyba pompę w spokoju i wymienię ją za około 15tys km - na wiosnę, wraz z rozrządem.
    W sumie jak się nic z tą pompą nie dzieje (czyt. nie ma problemów z chłodzeniem) to nie ma co panikować i można wymienić na spokojnie razem z rozrządem. Zresztą jak nie daj Boże walnie pompa to poznasz od razu i zdążysz zgasić silnik zanim się zagotuje .

O rolki spytaj na autosklep24.pl, to nasz forumowy zaprzyjaźniony sklep, fachowo doradzą i dostaniesz dobrą cenę.
    moja była Bella...

Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

yoozef - dziękuje za pomoc. Tak pytałem o pompę ponieważ, skoro coś mi tam szumi i sciagam pasek - to myślałem aby od razu pompe profilaktycznie wymienic. Skoro z tym jest problem, a pompa działa dobrze - to nie robie z tym nic

Jak tylko zorientuję się co mi tam szumi (mam nadzieje, że to rolka) to skontaktuję się z tym sklepem. Mam nadzieje, że to nie jakieś łożysko w osprzęcie Bo te szumienie połączone jest z takim zgrzytaniem, bądź dźwiękiem przypominającym "hrzzzzzz, hrzzzz"
    Ostatnio edytowane przez kobielczak ; 05-09-2012 o 10:34

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    O rolki spytaj na autosklep24.pl, to nasz forumowy zaprzyjaźniony sklep, fachowo doradzą i dostaniesz dobrą cenę.
    Tutaj bym trochę polemizował - chciano mi wcisnąć pompę wody z plastikowym wirnikiem, przez co upierano się, że ta pompa będzie "super"...

Cytat Napisał Czarek
    polecacie rolki skf i pompy z metalowym wirnikiem a ja mam rolki skf i pompe tej firmy z plastikowym wirnikiem za 300plnów i jakoś się nie rozpada, a swoją drogą skf dobra renomowana firma a jak miałem rolki tej firmy patrze a tam wszędzie łożyska koreańskie więc o co tu kurr chodzi.
    Polecam przeczytać: http://www.iparts.pl/artykuly/produc...owania,25.html
    to że koreańskie, to wcale nie musi oznaczać, że szajsowate wiem, że sprawdzone, to dobre, ale czasami warto zaryzykować na rzecz innych producentów
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek