Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Nie odpala, brak zapłonu. JTD

Użytkownik Ogier Avatar ksiazelasic
    Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie Nie odpala, brak zapłonu. JTD

witam, dzisiaj w alfie chciałem przeczyscic zawor EGR oraz dodatkowo zamontowac dedykowana zaslepke. Zapomnialem odlaczyc minusa od akumulatora podczas wyjmowania/zakladania zaworu i zrobilo sie jakies zwarcie (moze jakos przez przypadek cos dotknalem, nie mam pojecia). Wsiadam do samochodu, radio dziala, centralny z pilota, kierunkowskazy wszystko dziala.. wkladam kluczyk przekrecam i nic sie nie dzieje.. zadne kontrolki sie nie swieca, brak zaplonu. Co to może być? Bezpiecznik? Miał ktos podobna sytuacje? Samochod nie reaguje na przekrecenie kluczyka. Prosze o pomoc.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

wpierw bezpieczniki posprawdzaj wszystkie

Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

chyba wszystkie sprawdzilem te co sa w srodku w kabinie, wszystkie cale

moze te co sie znajduja na akumualtorze lub w puszce? jak je najlepiej sprawdzic? bo te plastikowe przezroczyste to wiadomo ;]

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Bierzesz miernik w łapę i sprawdzasz czy obwód nie jest przerwany.

Mieszka w
    Legnica/Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Nie potrafilem sprawdzic kazdego bezpiecznika, a zblizal sie wieczor.. a garaz mam na koncu miasta, ktory jest zagracony i samochod by sie tam nie zmiescil.. wiec oddalem samochod do pobliskiego warsztatu.
    Powiedzialem im zeby sprawdzili bezpieczniki bo ja nie jestem w stanie tego niestety sprawdzic - powiedzieli spoko zobaczymy co i jak. Na drugi dzien dzwonia ze auto gotowe.. Pan mi mowi ze popalilem jakies mostki, ale wszystko polutowane jak w fabryce.. dodatkowo wyskoczyly bledy w komputerze i musieli podlaczyc pod program diagnostyzcny, i cala impreza kosztuje 200 zł.. kiedy pytam czy moze mi pokazac co bylo lutowane to mowi, ze to jest pod akumualtorem i duzo roboty by bylo zeby mi pokazac i powiedzial ze moge przyjechac pozniej i mi pokaze.. zastanawiam sie czy nie wyeminil tylko bezpiecznika i wzial 200 zł ;/ otwierajac maske i patrzac w okolice akumulatora nic nie widze, zeby bylo cos odkrecane.. ktos sie orientuje gdzie moga byc te "mostki", ktore mi sie rzekomo przepalily? czy cos znajduje sie tam pod akumulatorem? czy to jest mozliwe to co "mechanik" powiedzial? Orientuje sie ktos w elektronice alfy?

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

hehe to ci pewnie nabili pod aku to tylko do przeplywki ida kable z tego co pamietam, jeden dzien by im tak szybko nie poszlo pewnie jakas bzdura byla

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał ksiazelasic Zobacz post
    .... zastanawiam sie czy nie wyeminil tylko bezpiecznika i wzial 200 zł ...
    Nawet jeśłi tak było to wiedział który wymienić i za tę wiedzę zapłaciłes
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

SaVrO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Nawet jeśłi tak było to wiedział który wymienić i za tę wiedzę zapłaciłes
    To jest właśnie KNOW-HOW Za to się płaci

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał ksiazelasic Zobacz post
    Nie potrafilem sprawdzic kazdego bezpiecznika, a zblizal sie wieczor.. a garaz mam na koncu miasta, ktory jest zagracony i samochod by sie tam nie zmiescil.. wiec oddalem samochod do pobliskiego warsztatu.
    Powiedzialem im zeby sprawdzili bezpieczniki bo ja nie jestem w stanie tego niestety sprawdzic - powiedzieli spoko zobaczymy co i jak. Na drugi dzien dzwonia ze auto gotowe.. Pan mi mowi ze popalilem jakies mostki, ale wszystko polutowane jak w fabryce.. dodatkowo wyskoczyly bledy w komputerze i musieli podlaczyc pod program diagnostyzcny, i cala impreza kosztuje 200 zł.. kiedy pytam czy moze mi pokazac co bylo lutowane to mowi, ze to jest pod akumualtorem i duzo roboty by bylo zeby mi pokazac i powiedzial ze moge przyjechac pozniej i mi pokaze.. zastanawiam sie czy nie wyeminil tylko bezpiecznika i wzial 200 zł ;/ otwierajac maske i patrzac w okolice akumulatora nic nie widze, zeby bylo cos odkrecane.. ktos sie orientuje gdzie moga byc te "mostki", ktore mi sie rzekomo przepalily? czy cos znajduje sie tam pod akumulatorem? czy to jest mozliwe to co "mechanik" powiedzial? Orientuje sie ktos w elektronice alfy?
    moze i zaplaciles za know-how, ale przyznajcie to zachowanie jest typowo polskie.. gosc nie mysli z wyprzedzeniem tylko krotkoterminowo jak najwiecej sie nachapac bo nie wiadomo co bedzie jutro, Ty do niego wiecej juz nie wrociesz, znajomym go tez nie polecisz, ale on zadowolony ze ma 2 stowki w kieszeni, ale stracil potencjalne kilka stowek w przyszlosci..

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

.... i takim sposobem do emerytury nie przeżyje, ten gosc z Amber Gold tez nie myslal ............. dlatego ja nikogo do Belli nie dopuszczam i sam robie to co moge przynajmniej i na co warunki mi pozwalaja