Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

janio
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o ten silnik, należy zwrócić uwagę na, EGR, DPF i klapy wirowe (szczegółowe informacje znajdziesz na forum, a więc nie będę powielał). Co zaś tyczy rozrządu, wychodzę z założenia, że w przypadku rozrządów paskowych, jego wymiana, to jedna z pierwszych rzeczy, które należy zrobić po zakupie używanego samochodu, nawet jeśli sprzedający zapewnia, że "właśnie wczoraj go wymienił", przy wymianie warto dołożyć parę groszy i zrezygnować z części "no name"

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał lukosław Zobacz post
    Cześć,

Czy możecie wyrazić się na temat tej oto oferty: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-150...C25850815.html

Wpadł mi w oko ten egzemplarz, zamierzam wybrać się i dokonać oględzin. Być może już ktoś go oglądał, lub miałby czas dokonać wspólnych oględzin? Ogólnie szukam Alfy 159, 1.9, 150 KM do 35tyś. Czy wg was można w tym przedziale cenowym kupić coś sensownego?

Czytałem, że po przebiegu około 120tyś powinno się wymienić rozrząd. Czy jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie?
    za te pieniadze rocznik 2008??Zobacz na tylni zderzak.Mysle ze cos z nim nie halo.Za 35 tys to mozesz szukac rocznika 2006-07.Popros Tomka_KRK moze by z Toba podjechal obejrzec to auto

Użytkownik Świeżak Avatar lukosław
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio 2.0 280KM

Domyślnie

Faktycznie bok i tył wyglądają dziwnie, ale wydawało mi się, że to wina kiepskich zdjęć. Oczywiście wszystko wyjdzie przy oględzinach.

janio
    Gość

Domyślnie

Jeśli jesteś chociaż odrobinę zainteresowany, a nie jest to wielki problem, podjedź i zobacz, weź czujnik grubości lakieru i... kogoś z zimnym okiem Na fotkach, to co jest ok, może wyglądać źle, a to co jest źle, może wyglądać ok. Przede wszystkim, w wątku sprawdzenia VIN, poproś kolegów o sprawdzenie tego numeru, 2008 - czyli będą również informacje serwisowe.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    za te pieniadze rocznik 2008??Zobacz na tylni zderzak.Mysle ze cos z nim nie halo.Za 35 tys to mozesz szukac rocznika 2006-07.Popros Tomka_KRK moze by z Toba podjechal obejrzec to auto
    Nawet Tomek_KRK ma w tej chwili w ofercie dwie Alfy 159 z 2008 r. z tym silnikiem i w podobnej cenie (sedan 36.900 i sw 34.900).
    Omawiane auto jest bez tempomatu, za to z B&M. W zasadzie poza B&M i trzecią strefą to jest to podstawowa wersja 159.
    Przyjmując, że stan licznika jest rzeczywisty to trzeba się przygotować na duży serwis przy 120.000 (pewnie oprócz rozrządu trzeba spojrzeć przynajmniej na hamulce).

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio

Domyślnie

Może oglądał ktoś coś takiego?

http://allegro.pl/show_item.php?item=2578035026

Prosiłbym o opinie

Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar lukosław
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio 2.0 280KM

Domyślnie

Dzięuję wszystkim za odpowiedzi.

Interesuje mnie tylko wersja SW. jahu, chodzi Ci zapewne o ten egzemplarz: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C25033764.html
    Widziałem go, ale front tej wersji jest inny niż w typowej 159? Jeśli wygląda tak jak na zdjęciach to nie przypadł mi do gustu.

Oglądałem też ten egzemplarz: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C24230354.html, ale prawdę mówiąc nie zachwycił mnie, choć nie spisałem go jeszcze na straty.

Do Tomka_KRK na pewno jeszcze się wybiorę.

Piszecie, że po 112tyś należy zrobić duży serwis. CO w przypadku gdybym zdecydował się na zakup auta z około 200tyś km? Czy warto interesować się takimi ofertami czy lepiej od razu odpuścić? Z drugiej strony przecież w PL korekcja liczników to ponoć rzecz nagminna. Słyszałem już wiele razy, żeby przebiegiem się aż tak nie sugerować.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

CO w przypadku gdybym zdecydował się na zakup auta z około 200tyś km?
    Nie kupisz 5-6 letniego diesla z dużo mniejszym przebiegiem. Nikt, kto potrafi, chociaż z grubsza liczyć niedopłaci do ekonomicznego silnika jeżeli nie spodziewa się tej kasy wyciągnąć.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Interesuje mnie tylko wersja SW. jahu, chodzi Ci zapewne o ten egzemplarz: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C25033764.html
    Widziałem go, ale front tej wersji jest inny niż w typowej 159? Jeśli wygląda tak jak na zdjęciach to nie przypadł mi do gustu.
    Co rozumiesz przez "front jest inny"? Z tego co rozumiem to są zdjęcia z Włoch, poglądowe, robione szerokokątnym obiektywem i do tego z otwartą maską. Auto jest pewnie w drodze do Polski i pewnie oferta zostanie wzbogacona o ładne zdjęcia później.
    Ja chciałem napisać tylko tyle, że auta z uboższym wyposażeniem są zwykle sporo tańsze od wersji Distinctive ze skórzaną tapicerką, ksenonami, B&M i PDC.

A wracając do przebiegu... masz rację, 120 czy 200 różnicy dużej nie ma - w zasadzie w każdym aucie trzeba sprawdzić stan hamulców, opon, sprzęgła, zawieszenia. Każda z tych rzeczy może kosztować 2-3 tysiące zł. I jeśli kupisz auto z oponami do wymiany, wybitymi wahaczami, kończącym się sprzęgłem oraz hamulcami to na dzień dobry zapłacisz za serwis 6-10 tysięcy. I nie ma znaczenia czy kupisz Alfe, BMW czy VW. Po prostu duże auta kosztują w naprawie więcej niż Skoda Fabia.

Cytat Napisał jusci Zobacz post

Prosiłbym o opinie
    Ładne auto na zdjęciach, miej świadomość, że w Prestige Cars umieją robić ładne zdjęcia i je trochę podciągnąć, ukrywając wady samochodu. Poproś o numer VIN (można wtedy spróbować zweryfikować przebieg) i koniecznie upewnij się co do faktycznego wyposażenia - tam często lista wyposażenia jest kopiowana z podobnego samochodu i nie weryfikowana - po prostu brak staranności w przygotowaniu opisu (np. ja na zdjęciach nie widzę czujników parkowania)
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-09-2012 o 20:26

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jusci
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    159 SW JTDm 8V 2008 nero carbonio

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Cytat Napisał jusci Zobacz post

Prosiłbym o opinie
    Ładne auto na zdjęciach, miej świadomość, że w Prestige Cars umieją robić ładne zdjęcia i je trochę podciągnąć, ukrywając wady samochodu. Poproś o numer VIN (można wtedy spróbować zweryfikować przebieg) i koniecznie upewnij się co do faktycznego wyposażenia - tam często lista wyposażenia jest kopiowana z podobnego samochodu i nie weryfikowana - po prostu brak staranności w przygotowaniu opisu (np. ja na zdjęciach nie widzę czujników parkowania)
    Czy każde auto miało "znaczek" GIUGIARO na przednich błotnikach? Czy może brak takowego świadczy o lakierowaniu tych elementów?