Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Temat: Późno wstaje turbo - sterowanie turbiną?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał p_r_z_e_m_k_o Zobacz post
    Kolejna porcja informacji. Udało mi się ostatnio kupić zawór Pierburg 7.21903.11, który pasuje m.in. do AR 156 140 KM, dlatego też zdecydowałem się na założenie go Alfy, mimo że do GT zgodnie ze stroną intercars powinien być 7.00607.02.0

http://sklep.intercars.com.pl/#/dyna...upyS&notitle=1

Pierwsze pytanie czy ten zawór, który założyłem obecnie będzie dobry, czy szukać dedykowanego do GT?

Co ciekawe z tego co udało mi się odczytać z wyjętego zaworu, to posiada on nr 7.21903.29, czyli z tego co udało mi się sprawdzić to pasuje on do Volvo, Audi i ogólnie VAG.

Kolejna sprawa jest taka, że po zmianie nadal brak poprawy w najważniejszej kwestii, czyli wstawaniu turbo. Logi poniżej. Panowie, poradźcie proszę co dalej w temacie, bo już powoli zaczyna brakować mi pomysłów.
    Przemko .. w Górce Duchownej jest kolega Robert który robił mi remont silnika i ma również duże pojęcie o elektronice w aucie / ma examiner i wiele programów do softu / . Mi programowo wyłączył egr i mam z tym już spokój. Masz tam zaledwie 15 km . Może coś pomoże.Jak chcesz to numer telefonu do niego na PW.Zresztą na jego podwórku stoi kilka GT ..pewnie z podmianką nie będzie problemu.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar p_r_z_e_m_k_o
    Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto
    AR 155 2.0 8v TS / AR GT JTDm / AR 164 3.0 V6 / AR Giulietta 1.4 TJet

Domyślnie

George11, dzięki za rady. Jak znajdę trochę czasu to zajrzę do EGRa.
    Andrzej36, z miłą chęcią wezmę kontakt do zaufanego mechanika Jeśli możesz to podeślij mi proszę numer, i jeśli to nie problem to możesz również podać na PW koszt wyłączenie EGRa?

A tak jeszcze odnośnie moich wątpliwości, czy te zawory Pierburga różnią się jakoś znacznie, mają inną charakterystykę działania czy jak? Czy nie będzie problemu jeśli będę jeździł na innym niż dedykowany do GT?

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

Panowie, jeszcze szybkie pytanie odnośnie logów. Z logów widać że coś z EGR jest nie tak. Czy to ma aż takie znaczenie dla turbo?
    Dajcie mi jednak znać, czy prawidłowo zachowuje się zawór overboost patrząc na % zamknięcia. Czy szukać jeszcze innego na podmiankę?
    Attached Files Attached Files

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

Więc dziś kolejna rzecz z listy miała być wyeliminowana, mianowicie całkowicie zaślepiłem EGR od strony wydechu. Logi poniżej. Panowie, macie jakieś pomysły, bo mi już zaczynają się powoli kończyć :/
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Więc dziś kolejna rzecz z listy miała być wyeliminowana, mianowicie całkowicie zaślepiłem EGR od strony wydechu. Logi poniżej. Panowie, macie jakieś pomysły, bo mi już zaczynają się powoli kończyć :/

Przemo...pewnie kol. george wypowie się fachowo w tym temacie.Po mojemu ten Twój EGR albo jest otwarty 95% albo zamknięty 4 % i to wszystko w 53 sekundzie !!! ????...czyli tak jak by się zacinał...a byłeś Ty w tej Górce Duchownej ? Po co kombinujesz tak długo..daj zarobić innym
    Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 10-09-2012 o 19:29

Mieszka w
    kościan WLKP
    Auto

Domyślnie

Andrzeju

Właśnie dlatego, że EGR się zacinał za radami innych dorobiłem sobie dzisiaj zaślepkę bez dziurek jak na aukcji poniżej, by zobaczyć jak zachowują się inne parametry silnika z wyciętym z obiegu EGRem

http://moto.allegro.pl/3-zaslepka-eg...613262880.html

Co do Roberta to byłem u niego już tak pewnie z miesiąc temu. Ładne ma te Peugociki. Co do samego turbo, to lekko podregulował na sztandze, jednak to nic nie dało i polecił bym pojechał do zakładu który regenerował turbo, gdyż przypuszczał że może to coś z turbo, jednak nie był pewien.

Ja natomiast z racji, iż jestem człowiekiem upartym, który w dodatku lubi samemu coś zrobić to chcę sprawdzić wszystko co potrafię zanim oddam do specjalisty.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

a programowo wyłączyliście EGR ?...ja zrobiłem tak , poprosiłem kolegów z forum w dziale tuning..mapy ...o programowe wyłączenie egra w moim wsadzie kompa silnika.Oczywiście koledzy pomogli i już następnego dnia na maila dostałem wsad.Najlepiej jak Robert z czytał by Ci kompa..to wysłałbyś wsad do przerobienia np. poprosił byś kol. waleoo to na pewno by Ci pomógł.Robert by Ci to załadował i za przysłowiową flaszkę masz przeróbkę jak w profesjonalnym zakładzie robiąc 15 km .Blaszkę oczywiście założyłeś już sam ...choć swoją kupiłem właśnie u tego sprzedawcy z Twojego linka.Koleś bardzo pozytywny ..polecam
    Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 10-09-2012 o 20:34

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

dorobiłem sobie dzisiaj zaślepkę bez dziurek
    a podobno nie da rady dobrze ( skutecznie ) zaślepić EGR w GT całkowicie

no ale ja tam nie wiem - egr off by cinek :-)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    a podobno nie da rady dobrze ( skutecznie ) zaślepić EGR w GT całkowicie

no ale ja tam nie wiem - egr off by cinek :-)
    kol. cinek zrobiłby to profesjonalnie..ale do Gliwic za paliwko straci tyle że starczyło by mu na zaślepienie 3 GT

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Paliwo paliwem ale i cinek pewnie za free nie zrobi. przemko a nie myślałeś o podmianie EGR ? bo może to faktycznie jego wina mimo że nie wywala błędu. Może być walnięty ale mieścić się w zakresie
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA