Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Temat: Alfa Romeo 159, benzyna, pojemnoścido 2.0.

janio
    Gość

Domyślnie

Ale pochwalił się, czego te reklamacje dotyczyły?

seeiko
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Pytaniem podstawowym jest to, w jaki sposób użytkować będziesz samochód, jeśli głownie na krótkich odcinkach, np. codzienny dojazd do pracy, to diesel jest nie najlepszym pomysłem, bo silnik będzie wiecznie niedogrzany, co wpływa nie tylko na zwiększone zużycie paliwa, ale również samego silnika.
    Tak, przede wszystkim miasto, dużo pracujemy i brak czasu na wyjazdy poza miasto ale samochód będzie jeździł, duuuużo jeżdził, taka praca. Druga sprawa to wizyty przy dystrybutorze.. diesel jednak jest sporo oszczędniejszy, a przerobienie tego akurat modelu silnika w benzynie na gaz jest co prawda możliwe ale tylko w jednej firmie i kosztuje 8,5 tysiąca!!
    Pierwszym naszym samochodem był diesel 87r i więcej stał niż jeździł, stąd nasze uprzedzenie do silników olejowych, jednak nowoczesne silniki dieslowskie, to już inna technologia, bezpośredni wtrysk paliwa, turbosprężarki i zupełnie inna kultura pracy. Największą bolączką nowoczesnego diesla jest chyba tylko jego nadmierna emisja sadzy i tlenków azotu i stąd te ciągłe problemy z filtrami w tym z osławionym już EGR! No, i jeszcze jak już trafi silnik wysokoprężny to niestety bez wizyty w bankomacie się nie obejdzie :-(
    Wszystko to wiem!
    Czyli zwolennicy diesla od razu powiedzą, że o co mi chodzi? O te 6l litrów na 100, a poza tym lubię zmiany, a kto nie ryzykuje ten nie ma

zatem.... będzie diesel

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Być może chodzi 1,9 lub 2,2 bo u znajomego 1750 TBI, sprawuje sie bardzo dobrze.
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

janio
    Gość

Domyślnie

Ryzyko to raczej żadne, tym bardziej, że wiesz o bolączkach tego silnika, chodziło mi raczej o charakterystykę diesla, który jest preferowany do dłuższych dystansów.

Cytat Napisał kriswin Zobacz post
    Być może chodzi 1,9 lub 2,2 bo u znajomego 1750 TBI, sprawuje sie bardzo dobrze.
    Być może, tyle, że ja mam 1,9 i sprawuje się bez zarzutu

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał seeiko Zobacz post
    Tak, przede wszystkim miasto, dużo pracujemy i brak czasu na wyjazdy poza miasto ale samochód będzie jeździł, duuuużo jeżdził, taka praca. Druga sprawa to wizyty przy dystrybutorze.. diesel jednak jest sporo oszczędniejszy, a przerobienie tego akurat modelu silnika w benzynie na gaz jest co prawda możliwe ale tylko w jednej firmie i kosztuje 8,5 tysiąca!!
    Pierwszym naszym samochodem był diesel 87r i więcej stał niż jeździł, stąd nasze uprzedzenie do silników olejowych, jednak nowoczesne silniki dieslowskie, to już inna technologia, bezpośredni wtrysk paliwa, turbosprężarki i zupełnie inna kultura pracy. Największą bolączką nowoczesnego diesla jest chyba tylko jego nadmierna emisja sadzy i tlenków azotu i stąd te ciągłe problemy z filtrami w tym z osławionym już EGR! No, i jeszcze jak już trafi silnik wysokoprężny to niestety bez wizyty w bankomacie się nie obejdzie :-(
    Wszystko to wiem!
    Czyli zwolennicy diesla od razu powiedzą, że o co mi chodzi? O te 6l litrów na 100, a poza tym lubię zmiany, a kto nie ryzykuje ten nie ma

zatem.... będzie diesel
    Najważniejsze to być śwadomym tego co się chcę i czego sie moza spodziewać. Problem z DPFem i EGRem i kolektorem.... to myśle że jak juz auto wyjdzie spod ręki Tomka nie bedzie o nich mowy. Zapytaj go z resztą. Bo jak bedziesz chciała to kolektor CI wymienic EGR zaślepi i usunie programowo a DPF tez usunie.( ale to sie musicie dogadac bo w cenie tego pewnie nie bedzie) Aktualnie jest organizowana III tura grupoweo chipowania aut u cinka i nawet jak nie zrobisz tego teraz u Tomka to później na grupowym tuningowaniu możesz udac sie do cinka plus mały sofcik i masz 180 kunia + plus bezproblemową eksploatację auta po miescie
    Ostatnio edytowane przez pampik ; 11-09-2012 o 11:52

seeiko
    Gość

Domyślnie

będzie 1.9 JTDm ze 150 Konikami...
    wiem, że mocniejsze silniki dadzą więcej frajdy ale mi chodzi przede wszystkim o ergonomię i ze wszystkich silników wydaje się, że diesel jest najlepszą opcją :-)
    pierwsze o co poprosiłam P. Michała to zmiana całego kompletu rozrządu wraz z wariatorem, jakby nie było to po odebraniu autka muszę przejechać 670 kilometrów i nie chciałabym aby po drodze coś się tfu tfu stało z moją Alfą!

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

hehehe a gdzieś wyczytała że JTDm ma wariator ?

To jest bolączka starszych konstrukcji w silnikach benzynowych TS - Twin Sparkach W JTDm na rozrządzie wymienic Ci pasek rolkę napinającą rolkę prowadzącą i pompę wody. W razie konieczności uszczelniacze na wałkach rozrządu ( wersja 16 V czyli 150 koni ma 2 wałki ) i co za tym idzie uszczelkę pod pokrywa zaworów jak będzie ruszał uszczelniacze.

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

@seeiko: Sorki, że się czepiam, ale chyba chciałaś napisać "ekonomię", prawda? Bo ergonomiczne to może być wnętrze, ale chyba nie silnik.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Kiedy odbierasz autko?
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"