Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Klucze, karty, pilot i alarm

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto
    145Boxer,147 1,9Mjet, 159 1,9JTDM

Domyślnie Klucze, karty, pilot i alarm

Zaczynam nowy wątek, bo przekopałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
    Najpierw garść informacji:
    Kupiłem 145 z silnikiem 1,7 BX. Mam tylko 2 kluczyki czerwone. Obydwoma mogę otworzyć, zapalić auto/bagażnik. W bagażniku, tam gdzie przewiduje instrukcja mam wyłącznik alarmu. Nie przekręcałem go bo nie mam takiego klucza, a kombinerkami nie chcę czegoś urwać. NIE mam innych kluczy, żadnej karty kodów(natknąłem się na takie coś jak przeglądałem forum). I oczywiście nie mam jak włączyć/wyłączyć alarmu czy też zamknąć/otworzyć auta z pilota, bo go nie mam. poprzedni właściciel twierdzi że nie ma czegoś takiego, taką ją przywiózł z Niemiec.

[center:e0005c7452]Pytanie[/center:e0005c7452]

Jakim cudem dorobić klucz/pilot/nadajnik do tego alarmu? Wstępnie dowiadywałem się i tak:

ASO - możemy zrobić, wymiana kluczy, zamków, stacyjki, centralki alarmu. Koszt - 1000 1500zł. (zawał na miejscu )

Mechanicy/elektrycy - wypruć starą instalację, założyć nową, będzie breloczek z nadajnikiem. (nieelegancko)

Jakby to naprawić? Coś zakombinować, podpiąć komputer, przeprogramować, coś wybuchnąć, ja wiem co jeszcze? Haker jakiś albo co? Już nie muszę mieć pilota w kluczyku, może być osobny breloczek, ale tak żebym nie musiał pruć instalacji. Serwis we Włoszech? Nie wierzę że nie mają możliwości dorobienia do konkretnego modelu takiego kluczyka... Ale jak tam się dostać? Albo chociaż dowiedzieć? No, Panowie, pomyślcie, popytajcie, pomóżcie (4xP)
    Pozdrawiam i Proszę o Pomoc.[center:e0005c7452][/center:e0005c7452]

PS. Bagażnika oczywiście nie zapalam kluczykiem. Wogóle go nie zapalam

CichyMarek
    Gość

Domyślnie

Najprościej, najtaniej i najszybciej będzie pod istniejącą instalację alarmu/centralnego zamka podłączyć nowy alarm+centralny. W bagażniku przy istniejącej centralce masz wszystkie potrzebne kabelki już wyprowadzone, wystarczy się pod nie podpiąć. Elegancko też będzie bo możesz sobie kupić alarm z nadajnikiem w tzn. „scyzoryku” czyli nadajnik jest w jednej obudowie z kluczykiem. A przy okazji możesz sobie zrobić bagażnik na pilota i domykanie szyb W najbliższym czasie prawdopodobnie będę wymieniał oryginalna centralkę na jakiś alarm wiec prawdopodobnie jak będę miał wenę to opiszę co i jak … Mój pilot już dwa razy padł, najpierw posypał się kwarc, teraz zdechł uP w nadajniku i moja cierpliwość się wyczerpała.

Mała poprawka:
    Wycofuje się z możliwości podłączenia nowego alarmu w miejsce starej centralki, tam sa jakieś dziwne rozwiązania DD

Ale znałem coś takiego :

Odcięcie pomarańczowy+15 po stacyjce, pompa paliwa na zielonym w czarnym konektorze
    na lewo od bezpieczników, możesz też odciąć fioletowo-czarny w wyłączniku
    inercyjnym-wypadkówce, centralny jak każdy fiat dwie masy niebieski i biały w wiązce
    drzwiowej i chyba też są przy bezpiecznikach, kierunki też fiatowskie niebieski i
    niebiesko-czarny w konektorze C przy bezpiecznikach, czujniki drzwi można podłapać
    w boczku kierowcy kolor czarno-biały,jest tam też na szarym bagażnik.Stały plus to
    grubszy czerwony przy bezpiecznikach,masę weź spod śruby na konektorze oczkowym.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Tymbark
    Auto
    145Boxer,147 1,9Mjet, 159 1,9JTDM

Domyślnie

Eeee. Acha. Mimo że jestem elektrykiem i zrozumiałem prawie wszystko.... Cholera, dużo roboty. Ja jednak będę szukał możliwości dorobienia pilota do istniejącej centralki. Przecież to się musi dać zrobić. W erze łamania właściwie wszystkiego da się też (myślę) złamać kod do pilota do alarmu, zwłaszcza że chcę to zrobić "legalnie". Będę szukał. Jak znajde - dam znać. Jak ktoś znajdzie - niech da znać.

Pozdrawiam.

P.S. Właśnie dotarłem na forum elektrody. . Już wiem skąd ten opis

P.S. 2.
    Przekopuję tą "elektrodę" pod kontem alfa i pilot i alarm i znalazłem coś takiego:
    Nie mam sił tego tłumaczyć, pozatym to język techniczny... Spróbujcie Wy coś wykombinować z tego. Ja się z tym zmierzę w sobotę. Będę miał czas i kumpla z BDB angielskim technicznym.

Boże, lecę spać, narazie.

CichyMarek
    Gość

Domyślnie

hehe niby wszystko pieknie ale :
    Potrzebujesz sprawnego pilota oraz 4 cyfrowego kodu dolaczonego do kluczyka na jakiejs karcie.
    Jezeli ktos posiada orginalny kluczyk plus ten 4 cyfrowy kod na kartce to mam prosbe ...
    Na plytce drukowanej pilota (od strony baterii) jest jakis 4 cyfrowy numer, czy on pokrywa się z tym
    numerem z karty ? Jezeli tak to problem mozna rozwiazac kupujac jakikolwiek sprawny uzywany kluczyk z pilotem
    i potem go zaprogramowac. Jezeli nie to zastaje ASO
    albo kupno uzywanego kluczyka razem z odbiornikiem (to cos z czujkami ruchu)
    i liczenie na to ze zadziala DD .

Eeee. Acha. Mimo że jestem elektrykiem i zrozumiałem prawie wszystko.... Cholera, dużo roboty.
    Etam max 3h A plusem jest to ze od razu mozna sobie w nieoryginalnym
    alarmie zrobić automatyczne domykanie szyb i zdalnie otwierana klape bagaznika :>>>

sidkoz
    Gość

Domyślnie

Uporał się ktoś z tym problemem?

Wojce
    Gość

Domyślnie

Link z forum jest pokazane jak założyć:

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ego-vt9094.htm

Ja też nie miałem ,kupiłem sterownik za 60 zlp i założyłem działa super polecam tym co nie maja pilota a maja centralny ,ja sie podpiałem pod orginalny sterownik w skrzynce bezpieczników ,pokazane na zdjęciu w linku

sidkoz
    Gość

Domyślnie

drogi "Wojce" widziałem ten link ale chodzi mi o układ sterownika alarmu który znajduje się w bagażniku, znajdują sie tam dwie wiązki, i chodzi mi o jakiś schemat który powie mi który pin jest od czego, krańcówki w drzwiach ,mechanizmy zamków a także czujniki ruchu i układ zapłonowy, Jak to wiem to mogę wstawić dowolny alarm

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (DE)
    Auto
    AR Tonale Intensa

Domyślnie

Cytat Napisał CichyMarek
    od razu mozna sobie w nieoryginalnym
    alarmie zrobić zdalnie otwierana klape bagaznika :>>>
    To ciekawe. Ktoś z Was ma coś takiego?
    Jak podłączyć taki kanał w sterowniku? (jaki kabelek/ kabelki są w 145 odpowiedzialne za otwieranie bagażnika i gdzie je można znaleźć?)
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-2010
    AR Tonale Intensa 2025-….

skrzysio
    Gość

Domyślnie

Kolego z prądem to możesz wszystko byle by Ci sterownik (centralka) na to pozwolił, musisz mieć wyjście 2 kanału w pilocie.Uwaga!! zazwyczaj jak nie zawsze to jest kanał niskoprądowy musisz przez obojętnie jaki przekaźnik (np 541) puścić.
    Pytasz czy ma ktoś coś takiego - owszem mam i szkoda było to zakładać to akurat jest bez sensu , ale domykanie szyb to już inna bajka praktyczne i potrzebne polecam
    Pozdrawiam

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (DE)
    Auto
    AR Tonale Intensa

Domyślnie

Dlaczego twierdzisz ,ze bez sensu? Czasami człowiek wraca obładowany zakupami ze sklepu pierwszą rzeczą jaką potrzebuje otworzyć to właśnie bagażnik. Wtedy takie zdalne otwieranie jest b. przydatne. Inaczej albo musisz gmerać kluczami pod znaczkiem albo otwierać drzwi i pstrykać z wnętrza...
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-2010
    AR Tonale Intensa 2025-….