Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Skuteczność zawieszenia - przyleganie koła do powierzchni

Bladositto
    Gość

Domyślnie Skuteczność zawieszenia - przyleganie koła do powierzchni

Witam,

chciałem poruszyć ten temat, bo wszędzie w jego kontekście mówi się o amortyzatorach. Trochę poczytałem i myślę, że na to jak długo koło przylega do ziemii przy jeździe po nierównościach nie wpływa tylko amortyzator. Znaczenie ma też sprężyna zawieszenia i użyte opony (ich sprężystość, która zależy od wymiarów i twardości gumy). W układzie sprężyna, amortyzator - amortyzator jest tłumikiem (tłumi, hamuje drgania sprężyny), więc niekoniecznie w większości odpowiada za wspomnianą skuteczność.

1. Czy dobrze rozumiem temat? Może niech się wypowie jakiś specjalista.
    2. Jak określić co powinno się wymienić przy niskiej skuteczności zawieszenia?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Specjalistą od zawieszenia nie jestem - ale na moje, to jest jeszcze parę elementów - wahacze tak dla przykładu. Spore znaczenie dla całości ma też tzw. masa nie amortyzowana, czyli felgi, opony, hamulce, częściowo wahacze. Sprężystość opony czyli wypadkowa jej wysokości, ciśnienia jest o tyle ważna, że nie jest tłumiona przez amortyzator.
    Z moich doświadczeń rowerowych wynika, że nie chodzi o to, żeby np. sprężyny były max sztywne, amortyzator tłumił maksymalnie. Kluczem jest zestrojenie wszystkich elementów - czyli sprężyny na tyle mocne, żeby zapewnić dostateczny skok w obie strony, tłumienie ustawione na minimum, przy którym zawieszenie nie wystrzeliwuje pojazdu w górę.
    Przy maksymalnie twardym tłumieniu (braku amortyzacji) po najechaniu na jakąś wypukłość wystrzeli ci w górę cały pojazd, przy braku tłumienia na szczycie tej nierówności sprężyny wystrzelą cię w górę. Rozmawiając czysto teoretycznie - idealnego zawieszenia nie ma (nawet pomijając komfort) - inne zestrojenie będzie optymalne na autostradzie, inne na miejskich torach przełajowych żartobliwie zwanych ulicami.

Bladositto
    Gość

Domyślnie

Czyli jak się nie ma doświadczenia, to określenie co trzeba wymienić jest trochę jak wróżenie z fusów.

Bladositto
    Gość

Domyślnie

No i mam swoją odpowiedź. Wczoraj miałem pełny bagażnik i 5 osób w aucie Opona mi sie prawie w nadkolu chowała Sprężyny do wymiany.