Temat do zamknięcia , uszkodzona była cewka a po z tym to jeszcze rozrząd jest do ponownego złożenia na oryginalnych blokadach
Temat do zamknięcia , uszkodzona była cewka a po z tym to jeszcze rozrząd jest do ponownego złożenia na oryginalnych blokadach
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
pewnie to były 4-elektrodowe beru też takie miałem po zmianie na zalecane ngk zmian w pracy silnika nie zaobserwowano
Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 19-09-2012 o 23:21
zastosowałem metodę stanizlaka i przed chwilą po ciemku obserwowałem cewki. Ale albo jestem ślepy albo niewiem bo ja nie widziałem żadnego jonizowania a tym bardziej rozbłysków( to chyba dobrze). Z wiadomych przyczyn oblukałem tylko cewki z przedniej głowicy. We wtorek auto idzie do mechanika i będziemy szukać przyczyn podrzucania silnikiem . Choć troche mnie mechanik wnerwił bo zamiast przy zmianie świec ocenić cewki to po prostu wymienił świece i złożył wszystko do kupy z dalej podskakującym silnikiem.
A tym czasem ktoś może ocenić te zrzuty z fesa? Niesety w przeciwnieństwie do jtd czy jtdm w fesie dla silnka v6 nie ma wartości docelowych i nawet nie mogę stwierdzić czy wartości jakie wykazuje mój silnik są w miarę ok.
zrzuty odpowiednio na obrotach jałowych,2 i 4 tysiącach .
jarek1986, alternator niedomaga ?! tylko tyle nieprawidłowości widzę z Twoich screen'ów.
Możesz opisać swój problem "podskakującego silnika" ?
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
a faktycznie nie zwróciłem uwagi na napięcie aku jak i wiązałem obciążenia silnika z tym że może być nie halo z alternatorem. Ale może to przyczyna że w aucie było włączona dmuchawa ,radio i chyba też klima żeby wiatrak szybciej schłodził gazowany na postoju silnik.
problem polega na tym ,że kiedy auto stoi na obrotach jałowych czuć że silnik ma wahania obrotów,nie rytmiczne falowanie obrotów góra dól,tylko rzucanie które czuć w kabinie jak i też widać je patrząc na silnik. Swoją drogą wydaje mi się iż coraz mocniejsze jest to.Zaczęło się tak około 2 tygodnie po zakupie.Auto zapala ok,dynamika jak najbardziej ok,bez problemu na każdym biegu kręci do 7000 (poza 6 bo najszybciej do tej pory jechałem 240 tylko). i ogólnie w czasie jazdy żadnych problemów.Spalanie ok ,średnie narazie z 3000km 11. Niby nie ma lewego powietrza bo jeden mechanik jakoś swoją metodą to sprawdzał,świece nówki ngk.Do wymiany tłumik końcowy i środkowy bo dziurawe ale nie wiem czy to może mieć na to wpływ. Dziurawe były jak ją kupowałem więc już wtedy by pewnie silnik fikał a tak nie było. Ja obstawiam cewkę choć to dziwne że w czasie jazdy nie ma żadnych niedomagań ,a może gniazdo zaworowe wypalone
![]()
a uklad zawieszenia zespole napedowego sprawdzales?
hmm.. co do alternatora to i ja się borykałem z problemem, ale okazało się, że kupiony nowy (zregenerowany) alternator w InterCars'ie okazał się jedną wielką porażką - to nic, że był na 4 stołach gdzie został dokładnie sprawdzony i niby wszystko ok, po prostu nie bangla. Po wymianie na inny zregenerowany, mogę mieć wszystko włączone i na jałowych obrotach nie schodzi poniżej 13.8 V, ale jak tylko podkręcisz obroty na 2000, to już mam 14 V. To tak przy okazji
A co do nierównych obrotów, to na pewno cewka i jak to napisałeś, któraś z tych z tyłu. Zrób tak, jak kolega stanlizak napisał - skoro nie widziałeś przeskoków iskry, to niech podmieni mechanik cewki z tyłu, z tymi z przodu i wtedy sprawdzi. Sprawdzałeś pod FES'em, czy przypadkiem nie wypadają Ci zapłony ?
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
żadnych błędów na fesie poza tym żę raz na kilka tygodni wyskoczy błąd potencjometru gazu (sygnał za wysoki).
A co do poduszek silnika to napewno nie są idealne bo mój poprzedni mjtd zapalał dużo delikatniej niż obecne v6 . Ale to nie będzie to ,gdyż jeśli było by ok z układem zapłonowym (czy co kolwiek to się okaże)to rzucanie było by rytmiczne w tak pracy silnika a jest zdecydowanie nie rytmiczne ,rzuca jak mu się podoba i kiedy chce ,raz lżej a raz mocniej.
A co do alternatora to faktycznie nie wygląda to obiecująco ,nawet na to wczesniej nie zwracałem uwagi ,ale zobacze jak sie sytuacja bedzie przedstawiała i sprawdze jak się ma z tylko włączonym radiem ,bez klimy![]()