Witam Alfaholików
Zachęcony zakochanymi w Alfie oczami kolegi(Ma 156, niunię 1,8TS) postanowiłem sprzedać swój aktualny wóz i poszukać jakiejś ładnej Alfy 156... i znalazłem. Jako że jestem fanem automatów, nie jestem Hołowczycem a tak sie złożyło że i pierwsze auto i drugie miały automatyczne przekładnie - Alfa też musi mieć tak samo. Ta która namierzyłem to Alfa z 2005 (po liftingu, sportwagon).
1) Otóż samochód, który znalazłem ma tzw Salespeed. Nie mam za wielu informacji o tym - czy to będzie w działaniu taki sam automat jak np w Fordzie Focusie (miałem i było ok)? Tzn chodzi mi o działanie, czyli P to park, D to jada, R cofanie.. i sam zmienia biegi? Słyszałem że w Salespeed można zmieniać biegi ręcznie i automatycznie, ale przyciskiem "city" czy coś w ten deseń. Ja bym chciał aby cały czas zmieniał automatycznie czy to jest możliwe?
2) Kolega mnie jednak przestrzega przed SS - że jest awaryjne i mało funkcjonalne... Czy to prawda że automat SS w Alfie po jakimś czasie mi sie zepsuje? W Fordzie tylko raz wymieniłem olej w skrzyni dla świętego spokoju - działała bardzo dobrze.
3) Na co mam zwrócić uwagę przy kupowaniu tej Alfy? Wyczytałem że nie może klekotać po zapaleniu bo bedą wydatki... Czy są jakieś specyficzne objawy awarii, które mogę sprawdzić? Albo - czy sprawdzić na warsztacie cos konkretnego? Bo sprzedajacy zgodził się abym sprawdził Alfę w serwisie przed zakupem..
4) Wiadomo - mawiaja że Alfy sa awaryjne. Przy Fordzie ograniczałem sie do obowiązkowych przeglądów i dalej jeździł. Nie chcę swojej Alfy zajeździć i chcę o nią dbać ponieważ domyślam się że tak z nia trzeba postępować. Powiedzcie mi z jaką regularnością powinienem jeździć do serwisu aby sprawdzili typowe usterki i jeśli tak to na co mechanikom zwracać uwagę aby sie temu przyjrzeli? Jestem zdania że lepiej na zimne dmuchać niż gorącym sie poparzyć - dlatego wolę o Nią dbać.
5) Sprzedający zapewnia mnie że Alfa 15tys KM temu miała wymieniany rozrząd i jest naklejka na silniku. Czy mam mu wierzyć czy też warto zmienić rozrząd? A może sam pasek? Czy tez całą resztę.. I ile kosztowałaby taka wymiana w przypadku tego modelu? 156 2005 2.0 JTS..
6) Czy w skrzyni Salespeed wymienia się olej?
7) Słyszałem że Alfy TS lubią "napić się" oleju i trzeba im go dolewać. Czy tak samo jest w przypadku JTS?
Od razu bardzo dziękuję za odpowiedzi - trochę napisałem, mam nadzieję że będziecie mieć cierpliwość przez to przebrnąć..
Alfy są przepiękne...! :-)