Strona 3 z 17 PierwszyPierwszy 12345678910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 167

Temat: zważyłem swoją Alfę :)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał _cichyy_ Zobacz post
    159ki nie miałem okazji zważyć, ale pamiętam byłem na wadze ze swoją 156FL 1.9 SW to z pełnym bakiem wyszło 1330kg
    Więc mniej więcej się pokrywa ta różnica ok 300kg o których zazwyczaj się pisze przy porównaniu 156 i 159
    Nie wiem skąd wziąłeś to 300 kg ale podobne wersje silnikowe i nadwoziowe mają różnice między 150-220 kg. Waga Twojej to też coś podejrzana liczba bo najlżejsze 1,9 16V SW mają wedle niezależnych danych (bez relingów, bez sportpacka, skóry, systemu bose i koła dojazdowego) w granicach 1350- 1370kg.

Moja zważona wagą na złomie po jej kalibracji (czyli bez częstego zaniżania bo używają jej też do ważenia aut przed rajdami...) ważyła z pełnym bakiem około 1370 kg ( koła 16' 205/55, wersja bez relingów z progami i z kołem dojazdowym, wytłumionym drzwiami, wzmacniaczem i głośnikiem basowym w podłodze bagażnika).

Sportwagon 159 1,9 16V z 2005 waży między 1570-1590 kg w zależności od wyposażenia. To samo nadwozie z silnikiem 2.0 i po FL waży już 1530-1550. Natomiast rekordem jest 159 1,75 Tbi, która w wersji sedan ma około 1430 kg...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał otto Zobacz post
    Moja 2.4 sedan ti Q4(rocznik 2010) zatankowana ok.50l ,bez kierownika waży 1740 kg.Ciekawi mnie waga "Czarnej bestii " kol.Szewiego. Różnica będzie wagą systemu Q4
    Wedle danych z dwóch źródeł różnica powinna wynieść około 60 kg. Ale raczej ciężko trafić na wersję z identycznym wyposażeniem wiec wynik może być minimalnie inny.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Drone Zobacz post
    Tak, moja na tylnej osi pokazała 1110kg, a na przedniej 710kg. Razem 1820kg
    W środku siedział średniej postury diagnosta. Wychodzi masa około 1740kg
    Chyba nie chcesz się opierać na sumowaniu tego? Przecież sam fakt, że jedne koła są niżej od ważonych i już zmienia wynik a to się tyczy obu osi więc błąd się zwiększa.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 24-09-2012 o 16:02

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał sickboy Zobacz post
    Tak jak piszesz Rafał, zastosowano lżejsze zwrotnice, amelinowe zaciski hamulcowe i przedni stabilizator jest rurowy (przed liftem był to pręt o pełny przekroju). Na tym zaoszczędzili parę kg, a reszta tego odchudzania to cięcia czysto ekonomiczne. Na pewno dali mniejszą ilośc wygłuszeń , cieńsze blach na niektórych elementach i powywalali co się da a czego klient nie widzi

PS. tam wcześniej chodziło mi o Trip-B a nie Trip-A
    jak sa ameliniowe to tego nie pomalujesz chyba ze masz farbe do amelinium

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mitsubishi Lancer

Domyślnie

Cytat Napisał blackrave Zobacz post
    O <lol> naprawdę tak poważyłeś samochód? Naciskami osi?
    Czyli auto było 4 kołami na wadze która mierzy osie i przód nacisk wymierzyło później tył? Według Ciebie każdy z pomiarów był wyizolowany i w żadnym nie zmierzono masy "wspólnej"?
    Sorry, jestem zbyt ograniczony, aby zrozumieć co napisałeś. Napisz jaśniej.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Chyba nie chcesz się opierać na sumowaniu tego? Przecież sam fakt, że jedne koła są niżej od ważonych i już zmienia wynik a to się tyczy obu osi więc błąd się zwiększa.
    Teoretycznie jest błąd w takim pomiarze, ale jak widać innym z tym silnikiem wyszło podobnie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocł‚aw, Poland
    Auto
    A4 B5

Domyślnie

Czy ktoś może potwierdzić, że poliftowe (czyli po połowie 2007) sa głośniejsze w środku (odgłosy silnika/ opon)?
    To se jest krótsze (= gorsze) siedzisko tylnej kanapy to wszyscy piszą, to że z przodu odchudzona na zawieszeniu - wiadomo.
    Też widziałem że ze środkowej konsoli znikneło amelinium i pojawił się plastik (moze za wyjątkiem topowych wersji).
    Ja się zamierzam do 2.4 Q4 SW i waga tego ustrojstwa bardzo mnie interesuje - szczególnie że porównywalne auto konkurencji (A4 B7 Quattro 2.0 TFSI) niestety nie zostało dokłanie namierzone co do wagi (Audi podaje 1515 do 1850) i nie wiadomo która wersja jest tak potwornie ciężka.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

w ksiazce od samochodu mam podane ze wersja:

taka jak moja czyli sedan bez Q4 zalana w 90% paliwem, z plynami, bez dod.wyposazenia powinna wazyc 1630, wersja 2.4 4x4 wg instrukcji ma 1690 (moze z dodatkowym wyposazeniem - cokolwiek to nie jest wazy tyle ile pisal otto)
    SW bez Q4 paliwo jw. 1680, wersja 2.4 4x4 SW 1740

sam jestem ciekaw co pokaze waga
    tak czy owak roznica w masie w porownaniu z tbi (jesli rzeczywiscie wazy te 1430) w zestawieniu z 1740 => 300 kilo to jakis joke...
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 25-09-2012 o 11:30

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Warszawa/Piotrków
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 2007/ 187,8 KM - 417 Nm

Domyślnie

Cytat Napisał Drone Zobacz post
    Sorry, jestem zbyt ograniczony, aby zrozumieć co napisałeś. Napisz jaśniej.

- - - Updated - - -

Teoretycznie jest błąd w takim pomiarze, ale jak widać innym z tym silnikiem wyszło podobnie
    Prawde mówiąc nie wiem jak Ci to wytłumaczyć :] może kolega Belfer brzmi jak profesor ma pedagogiczne przygorowanie jakieś

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Czyli co, ważenie auta w ten sposób (na stacji diagnostycznej) jest błędne?

janio
    Gość

Domyślnie

Nie ważyłem swojej, w dokumencie "Certificato di conformita' cee" mam: 12.1. Massa del veicolo carrozzata in ordine di marcia - 1555 kg

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Pamiętam film "Francuski Łącznik" gdzie gliniarze byli pewni, że w samochodzie schowane są dragi, bo ważył parę kilo więcej niż w katalogu producenta.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Czyli co, ważenie auta w ten sposób (na stacji diagnostycznej) jest błędne?
    Jeżeli płyta wagi jest na tym samym poziomie co podłoga, to pomiar jest dokładny.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar m!ke
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR159 2.4 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał otto Zobacz post
    Moja 2.4 sedan ti Q4(rocznik 2010) zatankowana ok.50l ,bez kierownika waży 1740 kg.Ciekawi mnie waga "Czarnej bestii " kol.Szewiego. Różnica będzie wagą systemu Q4
    otto-a to jest wynik z pełnym kołem zapasowym ? czyt. pełnowymiarowa felga/opona