Szkoda, że nie mierzyłeś overboost'a i mas powietrza oraz położenia pedału gazu. Widać, że przeładowuje ale co jest powodem, to z tego trudno powiedzieć.
Szkoda, że nie mierzyłeś overboost'a i mas powietrza oraz położenia pedału gazu. Widać, że przeładowuje ale co jest powodem, to z tego trudno powiedzieć.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
kolego ja w gt 1.9jtd też miałem błąd P1238 związany z przeładowywaniem turbo. okazało się, że zacinał się elektromagnes w EGR. czyli EGR miałem do wymiany bo jego czyszczenie nie pomogło. dodatkowo wyczyściłem dokładnie przepustnice i założyłem częściową zaślepkę EGR (ta prostokątna z dziurkami) i mam teraz spokój. zacznij od wyczyszczenia EGR i przepustnicy. jeśli błąd się dalej będzie pojawiał to jest możliwość sprawdzenia czy się EGR zacina po czyszczeniu. otóż jeśli wyskoczy błąd skasuj go a następnie odłącz zasilanie od egr. wtedy powinien sie pojawić tylko błąd związany z odłączeniem EGR czyli taki który pokarze jego "brak" ale nie pojawi się już P1238. oznacza to zacinajacy się elektromagnes EGR (do wymiany). inna sprawa to może to być przepływomierz dlatego możesz zamienić wkładkę przepływomierza na sprawny i sprawdzić czy będzie ok. pzdr
BEZ SERCA, BYLI BYŚMY JEDYNIE MASZYNAMI..................
U mnie nie ma żadnego błędu. EGR mam wycięty, przepływkę nową. Overboost? Masz na myśli boost control solenoid? Jest na wykresie. Zrobię logi z MAF`em.
OK. Załączam uzupełnione logi o pedał przyspieszenia, powietrze i strategię overboost. Te powinny się wczytywać do każdego FES`a.
Po co te logi?
- czarne dymienie przy pełnym bucie (krótko).
Po wymianie wężyków podcisnienia i przesmarowaniu sztangi wd-40 znacznie zmalało, ale nadal pewne jest.
- zauważone w poprzednich logach (kilka postów wyżej) krótkie przeładowanie do 2,5 bara. Żaden błąd na kompie nie występuje w związku z tym (tylko widac to na wykresie).
Głównie tę sprawę badam. O co chodzi?
Co robiłem?
Na pewno mam dobre wtryski, pompę wys. cisnienia i przepływkę (nowa, oryginalna od 2 miesięcy). EGR jest wyciety softem, dlatego wszystkie wskazania ma na zero.
Mam nieoryginalna górną rurę dolotu - jest szczelna, ale nico dłuższa (pochodzi z silnika CF2) i na zgięciu jest trochę spłaszczona. Może to jakoś powoduje to chwilowe przeładowanie?
Nie chodzi o wczytywanie logów do FES-a ale do Excela lub OpenOffice Calc'a.
Logi praktycznie nic nie mówią. Logowane są rzeczy nie potrzebne. Wiemy na przykład, że w twoim miejscu zamieszkania ciśnienie wynosiło 993 mBar z czego możemy wnioskować, że pogoda była nie najlepsza
Nie martwiłbym się jakimś 2500 mBar ale tym, że wartość żądana masy powietrza jest cały czas równa 0.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Czujnik cisnienia doładowania wykrywa przeładowanie od 2,6bara (nominalnie nie powinno byc większe niż 2,3bara) - skup się na zmiennej geometrii turbiny i jej sterowaniu. Jesli przekrój wewnętrzny rury jest inny niz nominalny może to miec wpływ na zmiany ciśnienia to fizyka (równanie Bernouliego)
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
O co chodzi z tym bledem, bo widze ze duzo osob juz sie z tym meczy i sporo z motorem wlasnie 1.9 16v JTDm ;/ , to P1238 juz mi sie sni po nocach..;] ja wymienilem i zrobilem juz wszystko , nowa przeplywka, nowy EGR, nowy overbost, nowe wezyki...(nie wymienilem tylko jednego przy akumulatorze podcisnienia, bo juz mialem dosc po walce z tym drugim przy owym akumulatorze, ale to zrobie) nowe rury dolotowe i opaski na calym dolocie. Do sprawdzenia po wyjeciu na zewnatrz obudowa filtra pow. i części między przepływomierzem, a turbiną pod katem szcelnosci. Ostatnio wyczyscilem kolejny raz EGR tak jak instrukcja mowi http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html bo najechalem od tego czasu 40K i kanaliki nie byly zawalone tak mocno, choc bylo troche sadzy "odkurzylem" tez delikatnie kolektor i czulem ze sporo sadzy wyciagnelo, jednak to tylko luzny pyl i zbrylowane grudki ,pod paznokciem da sie tam wyczuc ,sporą warstwe ,ktora obrosniety jest kolektor w calosci ,a co sie dalej to nie chce wiedziec ,bo daleko nie da sie siegnac za bardzo. I moze tutaj jest problem skoro duzo zmniejsza sie przeplywowosc kolektora, to i masy powietrza nie beda graly i stad blad P1238 ktory zwiazany jest ewnidentnie z masami powietrza...SAM NIE WIEM JUZ...
Ostatnio edytowane przez peenbe ; 27-09-2012 o 18:42
Jesli EGR jest nieszczelny to bład bedzie zawsze i czyszczenie nic tu nie da - oczywiście w pierwszej kolejności przepływomierz do sprawdzenia. Tak banalną rzecz jak wymiana filtra powietrza i sczelność dolotu pominę
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)