Ale używane swoje już miał,to po co drugie za 200![]()
Ale używane swoje już miał,to po co drugie za 200![]()
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer
800 zł wzięła firma regenerująca torsena, my tylko demontowaliśmy i montowaliśmy już zregenerowany, może sporo wzięli, ale auto chodzi już 3 rok bez najmniejszych problemów.
Torsen jest OK. problem tkwi tylko w niewielkim luzie w tylnym moście. Niby nic poważnego, ale denerwujący jest stuk przy ruszaniu i czasami zmianie biegu.
Zapomniałem jeszcze dodać, że słychać go przy wyższych prędkościach.
Ostatnio edytowane przez Złoty ; 28-09-2012 o 14:54
sprawdzales w jakim stanie jest podpora walu i poduszka podpory mechanizmu ? ? jestes pewien na 100% ze to most ?
Wszedłem pod samochód a kumpel poszarpał trochę go na sprzęgle i ewidentnie stuki dochodzą z tylnego mostu.
Gdybym miał go gdzie rozebrać to już bym wiedział co go boli.
Podepnę się pod temat. Możliwe że to ten sam problem.
Wczoraj kupiłem Crosswagona. Przy zdjęciu nogi z gazu czuć/słychać jakby stuknięcie w podłogę. Przy spokojnej jeździe mało wyczuwalne ale jak puszczę gaz po ostrzejszym przyspieszaniu to bardzo wyraźnie da się to odczuć. Nie mam dostępu do kanału żeby obadać to od spodu. Obstawiałbym na mocowanie mostu lub tylnej belki bo objawy są identyczne jak kiedyś odczułem w 75 jak padła poduszka skrzyni. Wiem że Q4 to niezbyt powszechny napęd ale może ktoś z tu obecnych doświadczył coś podobnego?
Na dzisiaj nie powiem ci w 100% ale byłem na diagnostyce z autem do przeglądu i powiedzieli mi że jest to problem z podporą wału. Jeżeli guma w podporze wału jest zużyta to na 95% tam tkwi problem.
Żeby to naprawić, musisz wymontować cały wał i kupić nowy który w ASO kosztuje ponad 3k zł, ale jest tańsze wyjście. wysyłasz wał do zakładu który specjalizuje się w regeneracjach wałów i oni ci to robią za jakieś 300 - 400zł.
Takie informacje dostałem na diagnostyce.
Jeżeli problem tkwi w podporze wału to po co przy jego wymianie kupować nowy wał?
Bo wał jest nierozbieralny. Jeżeli chcesz nową podporę, to kupisz tylko z całym wałem. Samej podpory do Q4 nie kupisz. Alternatywa jest tylko taka, że wysyłasz do regeneracji. Oni to jakoś robią swoimi sposobami. Ale bez rozcinania wału się nie obejdzie, żeby wymontować łożysko podpory.