Witam mam taki problem. Ostatnio zostałem posiadaczem alfy romeo 156 1.8 144km. Po zakupie auta odkryłem, że obroty falują oraz dławi się tzn ma takie szarpnięcia miedzy 1-2 tys obrotów później już idzie normalnie. Poczytałem trochę o tym na forum i postanowiłem wyczyścić przepustnice... Po zajrzeniu pod maskę okazało się, że alfa nie posiada filtra powietrza a na przepustnicy jest czarny nagar... wyczyściłem z wierzchu tą przepustnice zmywaczem do gaźników bez jej wyjmowania. Założyłem filtr powietrza. Nie pomogło to obroty dalej falowały a samochód dławił się miedzy 1-2 tys obrotów. Pojechałem do aso i zrobili mi tam adaptacje przepustnicy. Obroty przestały falować. nie ma żadnego błędu. Jednak obroty na biegu jałowym są podwyższone jak i na każdym biegu. na jałowym jest to koło 1.2-1 obrotów a samochód dławi się na niskich obrotach dalej. Ostatnio wykonałem trasę z pełnym bakiem 250 km po czym zatankowałem i do baku zmieściło się 16.3 litra. więc sądzę, że spalanie jest w normie. Proszę nie piszcie, że mam jechać na komputer. Nie ma błędu przepławki sondy itd... Co proponujecie?