Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    ta TI z super alfy marzenie.Piekna ale i nie tania.Tomka oczywiscie rowniez polecam.
    ano kusi, kusi tylko Ti na polskich drogach... - nie pamiętam gdzie, ale czytałem, że ktoś testował Ti na "wyboistych" austriackich trasach i wytrzęsło go mocno.
    Cena z kosmosu, ale patrząc na nią... jak jest z komfortem życia z jedną nerką?

Edit: ktoś z forumiczów podzieli się wrażeniami z normalnej codziennej jazdy wersją Ti?
    Ostatnio edytowane przez garret ; 01-10-2012 o 20:35

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

zapytaj szewiego.P.S z jedna nerka bedzie zylo.Sprzedawaj i kupuj Ti

Użytkownik Świeżak Avatar SiwyAlfa
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Alfa Brera 1.75 tbi

Domyślnie

Cytat Napisał garret Zobacz post
    ano kusi, kusi tylko Ti na polskich drogach... - nie pamiętam gdzie, ale czytałem, że ktoś testował Ti na "wyboistych" austriackich trasach i wytrzęsło go mocno.

Edit: ktoś z forumiczów podzieli się wrażeniami z normalnej codziennej jazdy wersją Ti?
    Jeżdzę na codzień ti i to na 19 calowych felgach i nie ma tragedii. Zawieszenie jest dobrze zestrojone, co prawda na wieksze dziury trzeba uwazać ale da sie jeździć. Wcześniej miałem 159 w wersji Dist.. na 17 i też bałem się ti na 19 ale przekonałem się że nie taki diabeł straszny jak go malują. Trzymanie na trasie przy wiekszych prędkosciach super.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał garret Zobacz post
    Auto jest prawie nowe, cena moim zdaniem atrakcyjna. Przecież to auto ma przejechane tylko 30.000 km i tylko 3 lata. Na dobrą sprawę auto jest dopiero dotarte. Na pewno nie ma co porównywać ceny do ceny golasów z przebiegiem 150.000 km.

Cytat Napisał SiwyAlfa Zobacz post
    Jeżdzę na codzień ti i to na 19 calowych felgach i nie ma tragedii. Zawieszenie jest dobrze zestrojone, co prawda na wieksze dziury trzeba uwazać ale da sie jeździć.
    Czy to jest "da się jeździć" czy "jeździ się całkiem ok"? Prostowałeś już felgi? Czy są na tyle mocne, że się nie gną?

Mam pewną analogię do Xsar – jeździłem dwoma egzemplarzami z 17" felgami. Profil siedemnastek w Xsarze zbliżony był zbliżony do felg 19" na AR 159 (z tego co pamiętam miałem opony 205/40/17). Jedna Xsara to VTS – utwardzony fabrycznie – i tam jazda na 17" niewiele miała wspólnego z przyjemnością, twardo, plomby wypadały. W drugiej Xsarze – seryjnym miękkim francuzie – felga 17" przyjemnie utwardziła samochód, dało się komfortowo jeździć. Dodatkowo felgi wymagały raz w roku prostowania – były dość miękkie, a polskie drogi nie wybaczają gapiostwa. Osobiście wybiłem sobie z głowy taki niski profil do codziennej jazdy w Polsce. Musi minąć chyba jeszcze jedna dekada, żeby nasze drogi dorosły do takich felg.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 01-10-2012 o 21:17

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał aureal Zobacz post
    Witam
    Czy ktoś wie coś więcej na temat tej 159 http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-200...C26209951.html wg vin w 2009 miała 91 tys km i od tego czasu brak info. Może ktoś się interesował lub oglądał. Pzdr
    No to jak po 2 latach miała 90 tysięcy, to ile zrobiła w następne 3 lata? Conajmniej drugie tyle. Więc może Cię czekać:
    - naprawa kolektora wydechowego (wykrzywia się i wyrywa szpilki z głowicy - ok. 1500 PLN)
    - naprawa kolektora ssącego (klapki do wywalenia - c.a. 900 PLN)
    - dwumasa i sprzęgło (c.a. 5000-6000, zależy co i gdzie kupisz)
    - wtryskiwacze (też zależy co i gdzie kupisz - od 300 pln sztuka do 1400 pln sztuka)

To tyle z wydatków, które REALNIE trzeba brać pod uwagę.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Świeżak Avatar SiwyAlfa
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Alfa Brera 1.75 tbi

Domyślnie

"Czy to jest "da się jeździć" czy "jeździ się całkiem ok"? Prostowałeś już felgi? Czy są na tyle mocne, że się nie gną?

Mam pewną analogię do Xsar – jeździłem dwoma egzemplarzami z 17" felgami. Profil siedemnastek w Xsarze zbliżony był zbliżony do felg 19" na AR 159 (z tego co pamiętam miałem opony 205/40/17). Jedna Xsara to VTS – utwardzony fabrycznie – i tam jazda na 17" niewiele miała wspólnego z przyjemnością, twardo, plomby wypadały. W drugiej Xsarze – seryjnym miękkim francuzie – felga 17" przyjemnie utwardziła samochód, dało się komfortowo jeździć. Dodatkowo felgi wymagały raz w roku prostowania – były dość miękkie, a polskie drogi nie wybaczają gapiostwa. Osobiście wybiłem sobie z głowy taki niski profil do codziennej jazdy w Polsce. Musi minąć chyba jeszcze jedna dekada, żeby nasze drogi dorosły do takich felg.[/QUOTE]"

Jeżeli chodzi o VTS to moja żona jeździła c2 vts na 16 195/45 i to naprawdę nie było komfortowe auto ale 159 to duże auto a 19 w ti były seryjnie zakładane i uwierz mi że nie ma tragedii, zresztą nie jest to tylko moja opinia. Faktem jest że uważnie trzeba jeździć ale takie mamy drogi a nie inne a czekać dekadę na to że może miłościwie nam panujący wybudują nowe drogi to dla mnie za długo.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

panowie, w Polsce takie profile to gwarantowane problemy z kręgosłupem za parę lat.
    Mikrodrgania: nie czujesz ich ale one walą ci w plecy aż miło.
    To ogumienie wyłącznie na płaskie, asfaltowe i szerokie drogi.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No to jak po 2 latach miała 90 tysięcy, to ile zrobiła w następne 3 lata? Conajmniej drugie tyle. Więc może Cię czekać:
    - naprawa kolektora wydechowego (wykrzywia się i wyrywa szpilki z głowicy - ok. 1500 PLN)
    - naprawa kolektora ssącego (klapki do wywalenia - c.a. 900 PLN)
    - dwumasa i sprzęgło (c.a. 5000-6000, zależy co i gdzie kupisz)
    - wtryskiwacze (też zależy co i gdzie kupisz - od 300 pln sztuka do 1400 pln sztuka)

To tyle z wydatków, które REALNIE trzeba brać pod uwagę.
    Dzięki za uświadomienie. Czasami człowiek się tak napali że nie myśli. Dzięki jeszcze raz.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    Mikrodrgania: nie czujesz ich ale one walą ci w plecy aż miło.
    W dieslu mikro(i makro)drgania są chyba tak czy inaczej
    Daję sobie spokój z Ti - za dużo dziur w mojej okolicy.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Garret, masz racje ale tutaj chodzi o miliony chyba albo setki tysięcy drgań nie od karoserii, na ktorą przenosi się drganie silnika, ale od podłoża, czyli nie rozproszone ale skierowane od dołu w Twoje plecy.
    Jak pojezdzisz miesiąc, czy rok, problema nie ma ale jak jezdzisz parę lat na takich profilach to sorry. Ortopedzi już zacierają ręce.

Plus prostowacze felg))
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?