Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Drażniący temat, termostat...

Mata
    Gość

Domyślnie Drażniący temat, termostat...

Witam,
    Zbliża się zima i czas w końcu na wymianę termostatu. Czytając posty i przeglądając forum napotkałem parę ciekawych tematów ale nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na moje pytanie. Otóż zastanawiają mnie termostaty z allegro które mają jeden czujnik. Ja mam AR 166 2,4jtd 100kW z 99 i zastanawiam się jaki termostat wybrać bo wydaje mi się w dosyć dawno temu na forum znalazłem temat w którym był opisany wątek odnośnie tych czujników, tzn czy są dwa czy jeden i jakie są różnice? Czytając Wasze posty wnioskuję, że temperatura otwarcia termostatu powinna wynosić 88'C. Czy taki termostat pasowałby do mojego silnika?
    http://moto.allegro.pl/termostat-alf...631670179.html

Pozdr i czekam na Wasze opinie.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

wg mnie ten nie bedzie pasować.
    Ja mam taką 166 jak Ty i wymieniałem u siebie taki termostat niedawno.
    Za orginał BEHR dałem ok 80 zeta. Oficialnie wg sprzedawcy byl on przeznaczony do kappy ale ja go wyrwałem do swojej bejbe
    Mój orginalny miał jeden czujnik temperatury i Twój bedzie miał tak samo.
    Termostat w 136 konnej wersji wyglada DOKŁADNIE tak jak ten
    http://moto.allegro.pl/termostat-alf...641454168.html

pod dwiema metalowymi rureczkami masz otwór z gwintem ,w ktory wkrecasz czujnik temperatury.
    Z drugiej strony tego termo masz otwór z gwintem do ktorego musisz przełożyc ze swojego starego termo taka mała śrubeczke, ażeby ten otwór zaslepic.
    Jak bedziesz mial stary i nowy termo w dloni to zrozumiesz o co chodzi. Musisz poprostu taka śrubeczkę przełożyć.
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 03-10-2012 o 21:49
    [C

Mata
    Gość

Domyślnie

Okej dzięki za odpowiedź. Na weekend zobaczę jak to wygląda i zamówię nowy. A tak żebym długo nie szukał i wiedział na co się nastawić to gdzie mniej więcej on się znajduję i czy bardzo problematyczna jest wymiana jego?

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Znajduje się on - jak staniesz przed autem w prawej strony auta.
    Mniej więcej dokładnie pod gruba gumowa rurą od powietrza- mna wejściu do kolektora tego aluminiowego na górze silnika. Musisz się dobrze rozejrzeć za nim ale napewno go znajdziesz
    Rurę tą musisz wykręcić przed demontazem termostatu, żeby do niego się dostać
    .
    Robota jest bardzo prosta termo siedzi na 2 śrubkach
    Ja na początku spuściłem z chłodnicy stary płyn chłodzący ( rób to na ZIMNYM silniku bo się poparzysz) a potem demontujesz ta rurę, odpinasz czujnik temp i resztę wężyków.
    Zaopatrz się przed wymianą w takie opaski skręcane- zaciskowe bo jeżeli masz ori termo to będziesz musiał uszkodzić te które są założone.
    Ogólnie prosta robota. Pamiętaj tylko żeby po zalaniu nowego płynu odpowietrzyć chłodnice.
    [C