Witam szanownych kolegów, mam problem z ciągle powracającym błędem P0130, czy oznacza on że lambda zakończyła swój żywot?
Witam szanownych kolegów, mam problem z ciągle powracającym błędem P0130, czy oznacza on że lambda zakończyła swój żywot?
to moze wlasnie to oznaczac ,kasowanie błedu nie pomaga to trzeba szukac dalej lub wymienic sonde
a co może być jeszcze przyczyną powracania tego błędu?
Zazwyczaj przyczyną P0130 jest zły czujnik tlenu, jednak nie zawsze tak jest. Jeśli czujniki O2 nie zostały wymienione, a są stare,znaczy że z czujnikiem jest problem. Ale może to być spowodowane przez jedną z następujących czynności: Woda lub korozjia w złączu instalacji złącza Otwarte lub zwarcie w instalacji ze względu na tarcie na Holes elementów silnika w spalinach dzięki czemu unmetered tlenu w układzie wydechowym Unmetered nieszczelność podciśnienia w silniku Bad o2 czujnika Bad PCM
Co to oznacza?
OBD Kod P0130refers do
Czujnik O2 wytwarza napięcie na podstawie zawartości tlenu w spalinach.Napięcie waha się pomiędzy 0,1 i 0,9 V, 0,1 i 0,9 chude wskazując wskazujące bogaty.ECM nieustannie monitoruje tego napięcia, podczas gdy w zamkniętej pętli w celu ustalenia, ile paliwa do wstrzyknięcia. Jeśli ECM określa, że napięcie czujnika O2 była zbyt niska (poniżej .4 V) zbyt długo (dłużej niż 20 sekund, czas zależy od modelu)), kod ten jest ustawiony.
objawy
Możliwe sumptoms z OBD kod P0130
W zależności, czy problem jest przerywany lub nie, nie może być żadnych objawów innych niż mil (kontrolka awarii) oświetlenia. Jeśli problem jest stała, to objawy mogą obejmować jedną lub więcej z następujących czynności: silnik oświetlenie MIL działa szorstki, zaginionych lub potknięcia Blows czarny dym z silnika ogonowego rury umiera Biedny zużycie paliwa
przyczyny
Możliwe przyczyny OBD kod P0130
Zazwyczaj przyczyną P0130 jest zły czujnik tlenu, jednak nie zawsze tak jest. Jeśli czujniki O2 nie zostały wymienione, a one są stare, to dobry zakład, że czujnik jest problem. Ale może to być spowodowane przez jedną z następujących czynności: Woda lub korozji w złączu terminale Loose w instalacji złącza spalony na składników gazów spalinowych Otwarte lub zwarcie w instalacji ze względu na tarcie na Holes elementów silnika w spalinach dzięki czemu unmetered tlenu w układzie wydechowym Unmetered nieszczelność podciśnienia w silniku Bad o2 czujnika Bad PCM
ja znalazłem takie cos
Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 19-05-2012 o 18:41
byłem teraz pomierzyć napięcie na sondach multimetrem i na tej od strony pasażera pokazuje mi napięcie 0,42 - 0,56 a na tej od strony kierowcy 0,62 - 1,25, o czym to świadczy bo nie za bardzo się na tym znam
u mnie po wymianie obydwu sond (oczywiście oryginał bosch) problem znikł