Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Temat: AR 166 3.0 v6 dużę spalanie i spadek mocy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Czarny

Domyślnie

Dobrze wyregulowana instalacja powinna spalać ok. 20% gazu więcej niż benzyny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar bartekalfa166
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

czyli? 20 l. po mieście to nie jest koszmar.
    http://otomoto.autocentrum.pl/?FF=61...98&yearto=2001
    Prędkość jeszcze nikogo nie zabiła. To nagłe jej wytracenie jest niebezpieczne.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 166 3.2

Domyślnie

20 litrów to przy lekkim pałowaniu wezmie normalnie 17 w miescie to taki standardowy wynik

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    alfa romeo 166 3.0V6 Pb+LPG

Domyślnie

No i widzisz, że już jest rozbieżność 17 a 22 jak w moim przypadku przy bardzo spokojnej jezdzie to juz jest różnica no i nie wiem czy doczytałeś ale przy naprawdę ciężkiej nodze prawie 40l/100 km to tez wg Ciebie normalne? I w dodatku ten odczuwalny spadek mocy to jest że tak ma być i tyle to chcesz mi powiedzieć?

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

Cytat Napisał jendger Zobacz post
    No i widzisz, że już jest rozbieżność 17 a 22 jak w moim przypadku przy bardzo spokojnej jezdzie to juz jest różnica no i nie wiem czy doczytałeś ale przy naprawdę ciężkiej nodze prawie 40l/100 km to tez wg Ciebie normalne? I w dodatku ten odczuwalny spadek mocy to jest że tak ma być i tyle to chcesz mi powiedzieć?
    Ale nie ekscytuj sie tak.Napisałem tylko że spalanie w okolicach 20 l.dla mnie jest do przyjęcia, i że to w miarę normalny wynik.Ale jeśli masz wątpliwości co do fachowości i jakości osprzętu ktory został zamontowany-to powinieneś w tym zakładzie dalej to załatwiać.A jeśli nie da się z gościem dogadać po ludzku to są inne prawne metody do załatwienia takiej sprawy.Przecież pewnie masz fakturę i inne dokumenty od gazu.Powiedz gościowi że idziesz do rzeczoznawcy ...jak jest normalny założy ci co mu powiesz -chyba ze jakiś wariat i ma czas i pieniądze żeby szarpać sie z niezadowolnymi klientami

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto

Domyślnie

Wiesz glównie nie chodzi mi o to, że gość ma problem z wymianą elementów chociaż trochę się tego spodziewam bo nikt nie chce tracić tylko zyskiwać ale głownie o to, że moim zdaniem np. 40l to za dużo jak na taki silnik i przy odczuwalnym spadku mocy bo 20 l. jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia ale 40 to już przesada. Głównie chodzi mi o to żeby sie dowiedzieć co faktycznie jest nie odpowiednie w mojej instalacji i dlaczego ma być inne, a po to żeby mieć twarde argumenty przy rozmowie z gazownikiem. Nie chodzi tu i zbywanie sie i przebijanie między nami ze wg Ciebie normalne wg mnie dużo tylko o to by konkretnie okresli , że np: miedź 8 a nie 6 bo to i to..., reduktor większy lub jest odpowiedni bo to i to..., i tyle z tego względu, że na doborze instalacji nie znam się za dobrze więc chce uniknąć powiedzenia, że auto jeżdzi tak i pali tyle bo tak ma być.

- - - Updated - - -

I zgodzę się co do tego, że spalanie w granicach 20l jest akceptowalne ale w takim razie skąd ta niższa moc na gazie w całym zakresie obrotów?

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

Ja nauczony doświadczeniem /nie tylko lpg/ skonsultowałbym sie z innymi firmami montującymi LPG i poprosiłbym o propozycję na montaż gazu do tego silnika.Jak długo masz ten gaz?Czy było tak od początku? jeśli krócej jak 6 miesięcy - jest rękojmia postrasz go sądem.Mam pewne doświadczenia w tej kwestii .Sady idą bardzo,bardzo na rękę konsumentom .Będzie nie tylko w plecy koszt instalacji ale jeszcze koszty sądowe.Wiem że to dość duży kłopot i nerwy ale nie zapłaciłeś za to 50 pln tylko prawie 4 klocki .Ja bym walczył o demontaż skoro facet jest omkły od początku to będziesz się z nim bujał tak przez lata????

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Czarny

Domyślnie

Auto jest zamulone na gazie i Ty masz szukać argumentów ?!!! Żarty jakieś.
    Powiedz kolesiowi wprost, że jak nic z tym nie zrobi powołasz rzeczoznawcę i będzie musiał dodatkowo pokryć za niego koszty. Jest więcej niż pewne, że rzeczoznawca stwierdzi, iż są źle dobrane elementy, nie odpowiednio położona i wyregulowana instalacja.
    Swoją drogą to ten warsztat ma jakieś kompetencje i doświadczenie w gazowaniu większych silników ? Zanim do nich pojechałeś upewniłeś się czy są dobrymi fachowcami, czy oprócz silników 1.4 i 1.6 gazowali coś jeszcze ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto

Domyślnie

Instalacje mam jakie 5 miesięcy i od początku są takie problemy a gazownik obiecuje poprawę za każdym razem i mam już tego dość bo efektów zero a on obstaje że instalacja dobrana i ustawiona jest w porządku. W sobotę do niego jadę i jeśli nic się nie zmieni to bd musiał podjąć bardziej radykalne środki tak jak mówicie. Powiedziałem już mu żeby pomyślał nad wymianą pewnych elementów także zobaczymy w sobotę co z tego wyniknie.

Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

Cytat Napisał jendger Zobacz post
    Instalacje mam jakie 5 miesięcy i od początku są takie problemy a gazownik obiecuje poprawę za każdym razem i mam już tego dość bo efektów zero a on obstaje że instalacja dobrana i ustawiona jest w porządku. W sobotę do niego jadę i jeśli nic się nie zmieni to bd musiał podjąć bardziej radykalne środki tak jak mówicie. Powiedziałem już mu żeby pomyślał nad wymianą pewnych elementów także zobaczymy w sobotę co z tego wyniknie.
    słuszna koncepcja- przygotuj sobie wrazie czego PISEMNĄ reklamację ,może to da mu do myślenia trochę.....