Jak napisałem wyżej, nie jeździłem MiTo. Z Fiata Cromy inżynierowie Alfy też zrobili dużo lepiej jeżdżącą 155. Pytanie tylko, czy w tym wypadku mieli tyle swobody. Najprościej się przejechać i przekonać.
Jak napisałem wyżej, nie jeździłem MiTo. Z Fiata Cromy inżynierowie Alfy też zrobili dużo lepiej jeżdżącą 155. Pytanie tylko, czy w tym wypadku mieli tyle swobody. Najprościej się przejechać i przekonać.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Sorry ale wypisujesz takie bzdury że płakać się chce. Grande prowadzi się co najwyżej przeciętnie, Mito jest o dwie klasy wyżej. Wiem o tym bo pamiętam jak posiadając Grande zrobiłem jazdę próbną Mito i byłem w szoku jak się to prowadzi. Ma dwa razy lepszy układ kierowniczy i 3 razy lepiej trzyma się drogi. Spróbuj zrobić Grande gwałtowny manewr przy 120 km/h i Mito to zrozumiesz o czym piszę. Mito bardziej podskakuje na nierównościach bo ma twardszy zawias i jest to jedyny minus w porównaniu do Grande.
Mito w wersji TB 155 KM miażdży osiągami każdą cywilną 147 i jest zdecydowanie tańszy w serwisowaniu ze względu na prostsze zawieszenie i mniej kłopotliwe silniki benzynowe także ma też swoje plusy![]()
Jeżeli interesują cię subiektywne opinie to na pewno ich tu znajdziesz całą masę. Dodatkowo dyskusja między ludźmi przerodzi się w mini wojnę wyższości X nad Y bądź odwrotnie. Jedyna, powtarzam JEDYNA metoda poznawcza w tej kwestii to przejażdżka jednym i drugim autem. Najlepiej jak wykonasz to na odcinkach które znasz na pamięć, dopiero wtedy odczujesz różnice w prowadzeniu na podstawie już wcześniej zapamiętanych niuansów. Auta nie wybiorą za Ciebie ludzie.. wybierasz je dla siebie a to bardzo indywidualne.
Pozdrawiam,
Ł.
Nie jeździłem 147, więc nie chcę się wypowiadać na jej temat.
Mam Mito z silnikiem 1,6 jtdm podrasowane pod kątem przebiegu momentu i rozwijania mocy. Po modyfikacji jest ciąg do czerwonego pola.
Silnik jest rewelacyjny i bezawaryjny, a ma już ponad 110000km.
Jak jeżdżę niech Ci powie fakt, że spalanie mojego diesla jest prawie takie jak Kolegi Żuczka w TB.
Po rozgrzaniu silnika 100% w "D", 100% zabawy.
Zawieszenie jest dość twarde, więc Mito nie przepada za dziurami na zakrętach. Tu jest wyższość Giulietty. Nie znaczy, że traci przez to przyczepność, ale ze względu na charakterystykę przestaje być komfortowe. To jest jedyny minus w porównaniuz Giuliettą.
Mito rewelacyjnie trzyma się zakrętów, jedzie jak po szynach.
W porównaniu z Twoją 147 jest tu rewelacyjny system elektronicznej szpery, który wyeliminował podsterowność auta przednionapędowego.
Wielkość auta i miejsce w którym siedzi kierowca (środek samochodu) potęgują wrażenia z jazdy.
W porównaniu z Twoim układem napędowym zaskoczyłoby Cię zestopniowanie skrzyni biegów. 5-ka i 6-ka to jest kosmos! Są ustawione na maksymalne osiągi.
1,4TB 155KM/170KM to jest zapewne najlepszy silnik, ale 1,6 jest najrozsądniejszy.