Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 143

Temat: Alfa Romeo 159

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maikel
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie

Fakt sutko bardzo ładne sam się zastanawiałem nad jego oglądnięciem ale udało w końcu mi się znaleźć wersję SW z czego jestem bardzo zadowolony i też mam wersję z całą jasną tapicerką osobiści taka mi się bardzo podoba...

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał Pitbullek Zobacz post
    A ja się pytam, dlaczego NIKT nie interesuje się moim autem???

Pozdro
    Wolą niepewność i dreszczyk emocji, co też się trafiło...
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Świeżak Avatar Falarek
    Auto
    AR MiTo

Domyślnie

Cytat Napisał Pitbullek Zobacz post
    A ja się pytam, dlaczego NIKT nie interesuje się moim autem???

Pozdro
    Może to kwestia wyposażenia i nie każdy lubi takie rzeczy jak dokładany ksenon czy oklejone folią wnętrze choćby nie wiem jak profesjonalnie zrobione.

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Cześć.
    Chce przesiąść się z alfy 147 1.9 jtdm 16V 140km na alfe 159 ale dostaję metliku od szukania informacji na temat 2 silników i tutaj prośba o opinie/rady:
    159 2.0 jtdm 170km czy jtdm 210km ??
    chodzi mi głównie o mniejszą możliwą awaryjność,niestety alfa jest używana na dojazdy do pracy w mieście i raz/dwa razy na miesiąc dłuższe trasy po kilkaset km. Benzyna mnie nie interesuje gdyż mam do czynienia aktualnie z silnikiem 2,5 170km v6 ale w innej marce i charakter diesla w AR bardziej mi odpowiada.
    Rocznik od 2009 w górę
    Może jakieś zestawienie wad i zalet obu silników ? mysle ze 170 km wystarczy póki co ale zauwazylem ze zazwyczaj 2.4 sa lepiej wyposazone z dostepnym napedem 4x4 a i spalanie nie jest kolosalnie wieksze .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ale czy 2.0 jest z moca 210 KM??Chyba nie.Z tego co pamietam to sa z moca 136 i 170KM,a 200 i 210 konne to sa jednostki 2.4 JTDm.Napeno tansza w eksploatacji jest 1.9 miedzy 1.9, a 2.4.Jednostki 2.0 sa dosc krotko na rynku i malo kto na forum je ma wiec chyba ciezko powiedziec.Napewno sa lepsze od 1.9 z tego co zaslyszalem

Użytkownik Ogier Avatar stefek
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Cześć Alfoholicy! Pierwszy mój post tutaj, bo się przymierzam do zakupu Alfy Nie chcę zakładać nowego tematu, bo jest ich pewnie podobnych wiele dlatego napiszę tutaj.

Mam na 2 dni Alfę do przekonania się, od dobrego znajomego - sprowadzającego auta z Danii. Jeszcze nigdy u niego się nie naciąłem, a kupiłem już od niego 2 autka - w stanie super (Suzuki Grand Vitara 4/5drz 2.0 i takze GV 2/3drz 1.6), oczywiście z Danii. Auto w Danii zostało sprzedane przez salon Alfy, także pewnie technicznie raczej jest ok, bo znajomy mówi że jeszcze tam nikt do w Danii nie naciął, taki naród. Lakierniczo jest perfekcyjna, ma jedynie jedno małe wgniecenie na drzwiach (pewnie od innych drzwi), ale mniejsza o to, kolorek fajny - szary, grafitowy, co prawda na razie widziałem go w deszczu i teraz stoi w garażu, ale też ciemno, a w garażu sztuczne światło nie odda koloru, dlatego dopiero jutro z rana ocenie jaki jest stan karoserii i jak się prezentuje.

Jutro jadę nim dla pewności do serwisu Alfy, takiego 'zaprzyjaźnionego', więc kitu mi nie wcisną, ale wolę się was poradzić o co mogę się dopytać, co dokładniej sprawdzić w tym modelu.

A model konkretnie taki : Alfa 159, rocznik 2008, manual, 1.9 120KM.

Czytałem sporo o tym silniku, znajomy - pracownik salonu Alfy od razu gdy wspomniałem mu że planuję alfę 159, uprzedził mnie bym nie brał wersji 120KM bo jest słaba, ale jak przed chwilą się przejechałem uznałem, że nie jest źle. Czytałem, że można sobie łatwo 'zczipować' do ok. 150KM - jakie są tego orientacyjne koszty z robocizną?
    Czy ta jednostka jest awaryjna? Czy ten stereotyp Alfy, że nie będę wyjeżdżał od mechanika jest tylko bujdą i zależy jak w każdym samochodzie od konkretnego modelu?

Na co zwrócić uwagę jutro w serwisie, autko będzie na pewno podpięte do komputera, na zawieszenie pewnie też popatrzą, choć na przeglądzie mówili, że igła.

No i co sądzicie o cenie, model z 2008, sportwagon, 138tys. przebiegu, w środku wyposażenie raczej podstawowe , bez przycisków na kierownicy, jest tempomat, radio standardowe (chyba nawet bez MP3, jeszcze się tym nie interesowałem), tapicerka 'zwykła' (alcantara chyba tak?). Cena wynosi ok. 35-36tys.

Pozdrawiam wszystkich i liczę na odpowiedź

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

djstefan odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są na tym forum.
    Poszukaj a wszystko znajdziesz

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Na pewno gdybym mial wiecej czasu przejzalbym forum dokladnie, a tak przegladnalem tylko pobieznie choc sporo sie dowiedzialem. Dzialam troche pod presja czasu bo jutro juz o 10 mam termin w serwisie, jak ktos nie ma ochoty odpisac to niech nie odpisuje, jak natomiast ktos mialby chwilke bylbym wdzieczny pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

silnik jednym wystarcza innym nie.Ja mam 150KM ale jakby sie trafila w tamtym czasie 120 konna to pewnie bym sie zdecydowal.Ja nie potrzebuje auta rajdowego do startow spod swiatel itp,itd ale nie wiem czego Ty oczekujesz.Mysle ze teraz raczej tez wybralbym jednak wersje 150 KM ale przejde do rzeczy.W silniku 120 KM odpada Ci problem kolektora,spokojnie podciagniesz ja sobie czipem na jakies 160 KM.Jak masz jak to sprawdz ile ma rzeczywiscie kucykow bo moze miec w serii nawet 130 KM(czesto tak bywalo,a jednostki 150 KM mialy tez nieco wiecej w serii).Pytanie gdzie sie poruszasz autem-miasto czy trasy??Jezeli miasto to pasowalo by wywalic DPF-koszt z czipem ok.1500 zl.Sprawdz sobie zawieszenie,turbo no i kompa wepnij-przebieg,korekty wtryskow itp.Powiem Ci tak TO JEST GLUPI MIT ZWIAZANY Z MARKA-AR 159 jest malo awaryjnym autem w porownaniu do innych tak bardzo lubianych u nas niemieckich marek.Poczytaj sobie jak wypadla,bylo kilka testow.Cena jak za takiego golasa mysle ze w miare normalna(kupujesz u znajomego wiec masz pewnie tez jakas znizke??).Jak bedzie wszystko OK to bierz ja i CIESZ SIE Z JAZDY I POSIADANIA TEGO AUTA ze juz o zazdrosci innych nie wspomne(te spojrzenia na ulicy bezcenne).Zycze powodzenia i udanych zakupow.
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 16-10-2012 o 21:33

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Dziękuję Ci bardzo czarny za odpowiedź, właśnie jadę na sprawdzenie zobaczymy co w nim piszczy. Zwrócę uwagę na te wtryski.

No mam nadzieję, że ta awaryjność to tylko głupi stereotyp i że będzie się sprawować fajnie. No cena niby specjalna jak dla mnie, ale wiadomo, każdy musi zarobić

Za dzień lub dwa zobaczymy, czy zostanę tu na forum na dłużej. Pozdrawiam

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia