Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Temat: Przesiadka ze 147 na Mito?

Użytkownik Ogier Avatar Wieri
    Auto
    MiTo QV

Domyślnie

Nie ma porównania o prowadzenie się Grande Punto z Mito QV. Jeździłem parę razy Grande Punto 75Hp (albo coś ok. 70 - ta wersja) i mimo, iż ma to samo zawieszenie co Mito, to jest zupełnie inaczej zestrojone. Jednak nie znaczy to, że Mito prowadzi się wspaniale. Przy ostrym hamowaniu tył ucieka do przodu i trzeba trochę kontrować, również tłumienie nierówności pozostawia wiele do życzenia.
    Ktoś napisał, że Mito waży bardzo dużo jak na swój rozmiar. Waży bardzo podobnie, co do konkurencji - trzeba oczywiście porównać odpowiednie wersje silnikow.
    Co do jakości wykończenia, to jest o niebo lepiej niż w Punto/Pandzie (porównanie do Pandy jest kuriozalne), ale mimo to nie stoi na wysokim poziomie, jest przeciętne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja porównywałem właściwości jezdne Pandy i Grande Punto. Panda jeździ lepiej. Jeśli chodzi o wykończenie, to podejrzewam, że MiTo do 147 również nie ma startu...
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar confil
    Mieszka w
    Zielona Góra-Ochla
    Auto
    159 1.9JTDm

Domyślnie

Też mam taki problem,żona obecnie jeździ 147 w welurze ,ale namawia,a właściwie już namówiła mnie na zmianę auta i chciałaby właśnie Mito.
    147 w welurku jest tak przytulna i ładna ,że żal z niej wysiadać , a jak zajrzałem do Mito to szczęka mi opadła;tandetne plastiki rodem z trabanta lub innego wartburga
    Ponieważ 90% jazdy to miasto więc trzymanie się w zakrętach nie jest tak istotne ,ale po bardzo krótkiej jeździe testowej "Ja"-powtarzam "Ja", nie znalazłem ani jednego punktu na plus dla Mito

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Także się dziwię, że Alfatex nie jest dostępny.

Ciężko oceniać auto po krótkiej jeździe testowej. Musiałbyś je wypożyczyć na weekend. Jakbym miał oceniać Giuliette, która testowałem w zeszłym tygodniu, to po pierwszych 20 minutach jazdy bym stwierdził, że jest to zwykły samochód ze słabym 120-konnym silnikiem benzynowym. Ale po 4 godzinach testu i przejechaniu się ulubionymi drogami zmieniłem zdanie i o Giuletcie, i o tym nienajslabszym silniku.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej_Kolbudy ; 14-10-2012 o 10:59

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Domyślnie

Cytat Napisał confil Zobacz post
    Też mam taki problem,żona obecnie jeździ 147 w welurze ,ale namawia,a właściwie już namówiła mnie na zmianę auta i chciałaby właśnie Mito.
    147 w welurku jest tak przytulna i ładna ,że żal z niej wysiadać , a jak zajrzałem do Mito to szczęka mi opadła;tandetne plastiki rodem z trabanta lub innego wartburga
    Ponieważ 90% jazdy to miasto więc trzymanie się w zakrętach nie jest tak istotne ,ale po bardzo krótkiej jeździe testowej "Ja"-powtarzam "Ja", nie znalazłem ani jednego punktu na plus dla Mito
    Moja żona przesiadła się ze 146 do MiTo.
    I miciak na całej linii przegrywa z poczciwą i leciwą 146.
    Śmieszne jest to że leciwy 103 konny bokser był dużo zrywniejszy i elastyczniejszy od 105 konnego multiaira z mito.
    Szkoda że Alfa przestała produkować alfy
    było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
    AR 166 - takich już teraz nie robią...
    AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem

Użytkownik Rowerzysta Avatar confil
    Mieszka w
    Zielona Góra-Ochla
    Auto
    159 1.9JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej_Kolbudy Zobacz post
    Także się dziwię, że Alfatex nie jest dostępny.

Ciężko oceniać auto po krótkiej jeździe testowej. Musiałbyś je wypożyczyć na weekend. Jakbym miał oceniać Giuliette, która testowałem w zeszłym tygodniu, to po pierwszych 20 minutach jazdy bym stwierdził, że jest to zwykły samochód ze słabym 120-konnym silnikiem benzynowym. Ale po 4 godzinach testu i przejechaniu się ulubionymi drogami zmieniłem zdanie i o Giuletcie, i o tym nienajslabszym silniku.
    Na pewno dłuższy test bylby bardziej miarodajny,ale w Zielonej Górze zamykają salon Fiat/Alfa Romeo i nie ma już możliwości wzięcia żadnej Alfy na dłuższy ani nawet krótszy spacer
    Ogólnie, Mito jest jak dla mnie najładniejszym maluchem czy jak kto woli ,city car-em, tylko te plastiki na drzwiach i bokach
    Cóż w pogoni za ekologią producenci aut zaczynają zbliżać się do granic absurdu,jeszcze trochę to wnętrza będą robione z tektury -bo tańsza i w całości nadaję się do recyklingu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Cytat Napisał confil Zobacz post
    Na pewno dłuższy test bylby bardziej miarodajny,ale w Zielonej Górze zamykają salon Fiat/Alfa Romeo i nie ma już możliwości wzięcia żadnej Alfy na dłuższy ani nawet krótszy spacer
    Ogólnie, Mito jest jak dla mnie najładniejszym maluchem czy jak kto woli ,city car-em, tylko te plastiki na drzwiach i bokach
    Cóż w pogoni za ekologią producenci aut zaczynają zbliżać się do granic absurdu,jeszcze trochę to wnętrza będą robione z tektury -bo tańsza i w całości nadaję się do recyklingu
    Prowadząc Mito nie mam czasu patrzeć na plastiki drzwi. Droga i wskaźniki to wszystko co widzę.
    W tej cenie to i tak nic lepszego nie znajdziesz. Jak na ten desingn to jest okazja
    Ciężko Mito zakwalifikować jako samochód miejski. Gabaryty to nie wszystko.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał piotr_c Zobacz post
    Moja żona przesiadła się ze 146 do MiTo.
    I miciak na całej linii przegrywa z poczciwą i leciwą 146.
    Śmieszne jest to że leciwy 103 konny bokser był dużo zrywniejszy i elastyczniejszy od 105 konnego multiaira z mito.
    Szkoda że Alfa przestała produkować alfy
    Nie wiem dlaczego tak wielu użala się nad tym, że teraźniejszość nie jest przeszłością. Wyszedłeś już z piaskownicy, resoraki zostawiłeś, było fajnie, ale już tam nie wrócisz bo jesteś za duży

Alfa cały czas produkuje Alfy.
    Wyróżniają się na tle konkurencji (masz 2 modele do wyboru, nie ma drugiego takiego producenta).

Nie porównuj Mito do 146. To jak byś porównywał DVD do VHS.

Mito 105KM/130Nm 1250kg
    146 103KM/134Nm 1200kg
    W Mito masz:
    strefy kontrolowanego zgniotu, 7 poduszek, wszystkie literki od ABS począwszy, klimatyzacje, katalizator i inne proekologiczne ustrojstwa.
    W 146 miłeś tylko silnik i rozrząd, który gdy korzystało się z mocy trzeba było wymieniać co 30.000km.

Rzeczywiście Miciak przegrywa na całej linii. Oj jak przegrywa...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotr_c
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Stelvio & Stelvio

Domyślnie

Droga i wskaźniki to wszystko co widzę.
    Ja też, ale w gokarcie.
    W aucie znalazłoby się jeszcze kilka ważnych drobiazgów...

Alfa cały czas produkuje Alfy.
    Wyróżniają się na tle konkurencji (masz 2 modele do wyboru, nie ma drugiego takiego producenta).
    Faktycznie, wybór że aż głowę urywa.

Przywiązanie i lojalność to jedno, ale zdrowy rozsądek i odrobinka realizmu to co innego.

Rozmawiamy o subiektywnej ocenie. Wypowiadamy się jako kierowcy i właściciele.

Dla mnie mito to porażka. Zdania nie zmienię, chyba że będę miał czołówkę z tirem i wyjdę nie draśnięty - czego ani sobie ani nikomu nie życzę.

(i na tym dyskusję w temacie kończę, bo w wątku pojawiają się wypowiedzi ekstremistyczno/oszłołomskie)
    było: MiTo - jeździ nią młoda Alfisti
    AR 166 - takich już teraz nie robią...
    AR 146 1.6 bokser - najlepsza alfa jaką jeździłem

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał piotr_c Zobacz post

Dla mnie mito to porażka.
    I wszystko się zgadza ale pod warunkiem że dopiszesz "z silnikiem wolnossącym".
    Mito nie POWINNO kupować się z silnikiem benzynowym 1.4 bez turbo gdyż nie pasuje on kompletnie do charakteru samochodu. Gwarantuję Ci że jakbyś kupił 1.4 tB w jakiejkolwiek wersji lub 1.6 JTDM to inaczej byś śpiewał
    Co do wykończenia to niestety w klasie B nie ma fajerwerków i na tle konkurencji w Mito i tak jest całkiem nieźle.

Alfa bez silnika to nie Alfa i taka jest prawda. Na szczęście Mito ma dobre silniki tylko trzeba unikać najsłabszych odmian i jest

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    147 JTDm / GT JTDm

Domyślnie

Jeśli Mito będzie jeździło tak jak sobie to założyłem, czyli zwinnie (silnik+zawieszenie) to jestem w stanie zaakceptować kiepskie plastiki + konsolę środkową, no chyba że naprawdę będzie straszyć lekką tandetą.., niewybaczalne byłby ewentualne niewygodne siedzenia..