Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Macie sposoby na odłażącą tapicerkę na drzwiach ?

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie Macie sposoby na odłażącą tapicerkę na drzwiach ?

Witam. Już kilka razy zakładałem nowe spinki trzymające tapicerkę. Wytrzymuje to jednak tylko kilka miesięcy, plastikowe spinki puszczają i boczki zaczynają odłazić, przeważnie od dołu.
    Nie za ciekawie to wygląda i strasznie hałasuje gdy silnik pracuje. Nie wiem już co mam z tym zrobić. Myślałem nawet żeby to przykleić do drzwi i byłoby po kłopocie.
    Czy macie ten sam problem a jeśli tak to jak sobie radzicie ?
    pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak Avatar kami_l
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR156 1.9JTD 16V 140/Giulietta 2.0 140

Domyślnie

Ja nic takiego nie zauważam u siebie. Może boczek jest zwichrowany, sprawdzałeś jak się zachowuje po zdjęciu?

Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Nie jest zwichrowany. Poza tym jest dość elastyczny więc powinien się dopasować. Najsłabszym ogniwem są te plastikowe zatrzaski które po prostu puszczają i nie trzymają boczka. Bym to skleił ale gdyby trzeba było je zdjąć...?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

pytanie zasadnicze jest takie czy problem dotyczy jednych drzwi czy wszystkich bo jeśli tylko jednych to prawdopodobnie coś jest krzywe,albo tapicerka,albo drzwi.
    Ja na Twoim miejscu zdemontowałbym boczek,położył na czymś płaskim(stół) i sprawdził czy faktycznie nie jest zwichrowany,jeśli jest jak piszesz czyli ok,to przyjżałbym się drzwiom czy przypadkiem miejsca w których są otwory do spinek nie są wduszone i nie wypadają głebiej niz krawędź tapicerki.Gdyby tak było to najlepsze spinki po jakimś czasie puszczą.Jęśli jednak będzie wszystko proste to kup większe i twardsze spinki(tak aby pasowały w uchwyty w boczku),i np.spinka 8mm,a w drzwiach wiertarką wykonaj otwór 7mm.Po takim zabiegu powinno być ok.No i sprawdź czy przypadkiem ktoś cię nie wyprzedził i nie jest tak,że kupujesz standardowe spinki,a otwory masz rozkalibrowane.
    pozdro

Użytkownik Romeo Avatar premek
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    164 2.0 TB '93/ Spider (916) 2.0 TS '01

Domyślnie

Boczek na 100% jest zwichrowany. Alternatywnie masz zbyt duże otwory w które wchodzą spinki w drzwiach. Nie spotkałem się z takim problemem w 156. Ba. Jestem zdumiony jakością montażu tapicerek w tych autach. Zupełnie jakby nie były włoskie
    166 2.4 JTD '00 - była
    164 2.0 V6 TB '91 - była
    156 1.9 JTDm '04 - już nie
    156 1.8 TS '00 - juz nie ma
    164 2.0 V6 TB '93 - jest
    Spider 2.0 TS '01 - w dobrych rękach
    MIlano Verde 3.0 '87 - Ha!
    Do tego Golf 7, 2xRenault 16, Pontiac Executive, Fiat 127 Sport, 2xMaserati Biturbo, 2xGeo Storm, Mini Classic 35, Datsun Violet, Fiat 124 Spider...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Ważna jest nie tylko spinka na boczku ale też wkładka spinki w samych drzwiach. Trzeba wymienić obie na nowe.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jaras 155
    Mieszka w
    Wiekowo
    Auto
    obecnie Alfa 156 1.9 JTD 02r.

Domyślnie

Sam boczek jest lekki i elastyczny więc jak kolega wyżej pisze tylko nowe kołeczki i zatrzaski w drzwi i będzie ok. Te kołki na dole nie podtrzymują ciężaru bo wiszą na górze, one tylko trzymają boczek przy samych drzwiach. Nie powinno być takich ceregieli.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał premek Zobacz post
    Boczek na 100% jest zwichrowany. Alternatywnie masz zbyt duże otwory w które wchodzą spinki w drzwiach. Nie spotkałem się z takim problemem w 156. Ba. Jestem zdumiony jakością montażu tapicerek w tych autach. Zupełnie jakby nie były włoskie
    Dokładnie tak. Ja w trzech 156 (i to dwa JTD, które mocniej się trzęsą niż np V6...) zawsze miałem z tym spokój mimo, że nieraz je rozbierałem do przeróbki audio lub innych celów. Podejrzewam, że albo są na spinkach połamane ząbki (choć niby w nowych nie powinno się tak stać) albo oprawka tych spinek w drzwiach jest uszkodzona. Poza tym przecież tapicerka ma być jeszcze dodatkowo mocowana 4 śrubami. Może być też tak, jak pisano wyżej i z powodu skrzywienia nie leży to prawidłowo.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Dokładnie u mnie spinki nie trzymają już jak trzeba, ale nic nie trzęsie, dodatkowo boczek trzyma się bodajże na 5 śrubkach (2 wkręty pod głośnikiem, jeden dłuższy pod obudową klamki i 2 śruby pod uchwytem drzwiowym) które już powinny wszystko trzymać należycie.

Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto

Domyślnie

Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
    Boczki odrywają mi się tylko na drzwiach przednich. z tyłu się trzymają wzorowo. Ale dlaczego tylko w przednich się nie trzymają ??
    Wszystkie śruby mocujące są na miejscu. Ściągałem boczki nie raz i wiem że są one w jakimś stopniu elastyczne i dadzą rade się dopasować do krzywych drzwi.
    Nie jest tak że one po prostu odpadają i że muszę je zbierać. Odrywają się od spodu Drzwi i uwierzcie mi że to strasznie telepie, trzeszczy i hałasuje.
    Zawsze też do montażu daję nowe spinki ale panowie dzięki Waszym sugestiom dowiaduję się że w naszych alfach (piszę o autach przed FL) jest to prawie nie spotykany problem. Byłem na 100% pewny że jest to zmora tych modeli i że to wina tych gównianych spinek i kołeczków, które są zbyt delikatne żeby utrzymać to w zwartej kupie.
    Nie zwróciłem też uwagi na szerokość otworów pod kołeczki.
    No cóż... zapowiada się ciepły tydzień więc już wiem czym się zajmę.