eLearn
eLearn
aha ,dzięki
chyba tak łatwo nie będzie ,uszkodzone cewka to nie to samo co brak cewki,u mnie coraz bardziej ujawnia się cewka bo już słyszę nieraz pstrykanie-cykanie z pod maski
U mnie jak się chłodniej i wilgotniej zrobiło to chodzi - bez urazy dla fanów 2.4jtd- jak diesel. Muszę też ogarnąć wydech, bo tłumik końcowy na wymarciu, ale motor raczej by się od tego chyba nie telepał tylko głośniej by było. Dodatkowo trochę kiepsko się zbiera, trochę jak przy walniętej przepływce (a przepływka boscha ma chyba nieco ponad rok), tak że tropię cewkę.
Prędkość jeszcze nikogo nie zabiła. To nagłe jej wytracenie jest niebezpieczne.
Jak odłączysz wtryskiwacz LPG to sterownik najczęściej będzie się ratował odpowiadającym mu wtryskiwaczem benzynowym.
W miarę ładna pogoda więc stwierdziłem że pogrzebię.
- Zmierzyłem cewki (dzięki feecle za przejrzysty manual w dziale zrób to sam!), wszystko pięknie i w normie.
- Obejrzałem dolot, wszystko wygląda na szczelne.
- Podpiąłem FESa, przepływomierz raczej w normie:
jałowy: 14,5 kg/h - 1,45V
odcięcie: 599 kg/h - 4,52V
- Na pierwszej głowicy odpinałem sobie cewki i patrzyłem co się stanie. Przy odpięciu cewek 2 i 3 silnik wyraźnie zaczynał bardziej telepać. Jak odpinałem 1 w zasadzie nie widziałem różnicy. Nie wiem czy 1 ma tak mały wpływ na drżenie silnika czy coś nie działa? Podmieniałem cewkę i efekt ten sam, więc to coś innego.
- Wymieniłem świece w pierwszej głowicy. Świece 2 i 3 były suche koloru kawy z mlekiem, natomiast 1 mokra brązowa, chyba w oleju. Co to znaczy?
Wymiana świec niewiele zmieniła, dalej telepie. Tak jak pisałem mam jeszcze wydech do ogarnięcia, z doświadczenia pamiętam że ma on duży wpływ na kulturę pracy silnika i na odczucia kierowcy. Niepokoi mnie tylko stan świecy 1 i dziwne zachowanie tego cylindra, może ktoś się wypowie co to może być?
Jeśli na pierwszym cylindrze po odpięciu cewki nie było różnicy w pracy, oraz bez zmian po podmianie cewek i wymianie świec to przedzwoń wiązkę tej cewki i sprawdź napięcie w niej. Mokra świeca ewidentnie pokazuje, że nie pali na ten cylinder. Daj znać jakie efekty![]()
Ostatnio edytowane przez Fresh ; 31-10-2012 o 19:56
Jako że ciemno to zrobiłem właśnie test kolegi stanlizaka i wszystkie 3 cewki na pierwszej głowicy się jarzą (takie małe stroboskopy). Tak że napięcie raczej do wszystkich dochodzi. Problem jest taki że nie mam doświadczenia i nie widziałem jak to powinno wyglądać w sprawnym aucie, nie wiem co uznać za anomalię a co nie. Mrugają dość szybko, czasem mi się wydaje że któraś nie świeci przez chwilę ale to pewnie kwestia jak są spasowane i przykręcone i którędy to wyładowanie pójdzie?
W każdym razie wszystkie świecą, więc do każdej świeczki cośtam dochodzi - teoretycznie.