ja tez nie bede wymieniał pompy z tego co mi powiedział mechanik to jest w stanie po jej wyjeciu okreslic jej stan, i mowił, że jej wymiana to jest duza przezorność
ja tez nie bede wymieniał pompy z tego co mi powiedział mechanik to jest w stanie po jej wyjeciu okreslic jej stan, i mowił, że jej wymiana to jest duza przezorność
Hehehe... gratuluje Wam mechanikow :shock:
W koncu to nie oni poniosą koszty... a wręcz przeciwnie.
W jednej z moich alf mijają 3 lata od wymiany rozrządu i mimo ze przejechane ma od tamtego czasu tylko 30 tys to wymieniam caly rozrząd wraz z pompą.
Przesada?
Oszczedzacie 100 zl by ryzykowac utrate 3000.
I przez takich mechanikow biorą sie opinie ze alfy sie psują ;//
FRED
Według mnie przy przebiegu 30 tys. km wymiana pompy to trochę zbyt daleko idąca ostrożność, ale każdy robi tak, jak uważa, natomiast przy około 100 tys. km to już można o tym pomyśleć.
hm pozwole sie wtracic co do wymiany pompy wody
otoz ktos napisal ze jak walnie lozysko w pompie to sie moze zablokowac otoz gdy walnie to najpierw pompa zacznie sie lac bo sie zrobi luz na uszczelniaczu a lozyska w takich rzczach jak w pompach wody sa kryte chodza na sucho i nie ma mozliwosci zeby sie zablokowalo po prostu nie ma takiej opcji a pompa wody najczesciej pada jak auto jest eksploatowane raz na miesiac a gdy jezdzi sie systematycznie to prosze mi wierzyc na jednej pompie mozna stuknac nawet i 500 tys no chyba ze ktos kreci autko caly czas do odciecia to wtedy wiadomo ze mniej choc nie koniecznie a za 100 zl pompa to chyba jakies badziewie bo jak pytalem o oryginal do 155 to kosztowal prawie 200 zl i zerwanie paska nie zawsze grozi uszkodzeniem silnika no chyba ze przy bardzo wysokich obrotach
pozdrawiam
Co do pompy wody i wariatora popieram opinie kolegow
Mysle ze pompe mozna wymienić co druga wymiane rozrzadu -czyli 120 tys km - cena SKF 108zl a wariator w 16v co kazda
Pewnie że przesadaNapisał Fred
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Powiedz to tym ktorym paski strzeliły po 4 latach ;//Napisał 75andrew155
Ja wole przesadzać i mówić ze alfy są bezawaryjneDD
fred
Miałem na mysli pompę wody , tutaj wiek nie gra roli tylko przebiegNapisał Fred
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Jestem po wymianie nie malej w zakupionej AR Gtv 2.0 TS z 1998 r. (auto ma przebieg 101 tys mil, tj. ok 160tys km, wewnetrzny licznik ECU pokazuje 157tys km).
U mnie do wymiany bylo:
- wariator,
- pasek rozrzadu z napinaczem i rolka,
- pompa wody (poprzednia rzezila jak zazynane prosie)
- pasek urzadzen pomocniczych z napinaczem (napinacz jezczal jak potepieniec),
- pasek rownowazacy tez z rolkami,
- jeden walek rozrzadu (poprzedni wyjechany).
Poza tym olej, plyn chlodniczy, plyn hamulcowy. Nie malo to kosztowalo ale spokoj na 3 lata a auta uzywam tylko w weekendy. Jak robisz i tak juz duza rzecz jaka jest rozdzad nie warto oszczedzic 100zl, bo potem koszty sa niewspolmiernie wieksze.
Zostalo mi jeszcze troche do zrobienia z tym autem ale powoli i bedzie chodzic jak zloto.
trzeba bylo kupic jeszcze uszczelniacze walkow rozrzadu - wydechowego i ssacego Koszt 8 i 18 zl