Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Ustawienie rozrządu

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Nikomaster Zobacz post
    Poza tym po zerwaniu paska wał korbowy obrócił się może o trzy zęby (a na pewno nie więcej!!!)
    Silnik (dajmy na to na biegu jałowym tzw. "ludzie"- nie będziemy rozmawiać o wyższych obrotach bo i po co ), który obraca wałem 900 obr/min po zerwaniu paska stanął na dysnansie 3 zębów ???!!! Jesteś w sporym błędzie.
    Postaw rower do góry kołami rozpędz koło i wsadz w szprychy pasek rozrządu (dla pewności powodzenia eksperymentu pasek wsadz bliżej osi koła) i zobacz jak szybko sie zatrzyma.
    Masa koła rowerowego jest mniejsza niż masa koła zamachowego nie wspominając o masie samego wału
    Jeśli to auto odpali to idź puścić totka.

Sprawdz kompresje ale raczej na bank głowica do zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez QBA ; 21-10-2012 o 05:22
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

janusz
    Gość

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    alfa romeo 146

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Może zerwał się pasek ale nie rozrządu
    na bank pasek rozrzadu bo sam to robiłem
    co do uszkodzenia zaworów to nie zgadzam sie ze przy zerwaniu rozrzadu koniecznie musi pokrzywic zawory
    otóz dlaczego , dlatego ze mi tez poleciał pasek rozrzadu a zanim poleciał to motor zaklepał jak wcisnołem sprzegło to motor zgasł i juz nie odpalił .
    jak kolega wyzej pisze ze głowica do zdjecia , tez chciałem zdejmowac głowice zeby zobaczyc czy własnie zawory nie ucierpiały , ale znajomy powiedział ze jakby sie pokrzywiły zawory to bym nie umiał zrobic obrócic wału , a zrobiłem wiec ustawiłem wałki na blokady koło zebate wału na znak , który znajduje sie na plastikowej obudowie rozrzadu , poskładałem rozrzad i odpalałem . ku mojemu zdziwieniu motor odpalił i chodził normalnie , i jak motor odpalił znajomy powiedział ze miałem duzo szczescia ze zawory nie poszły

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Wciśnięcie pedału sprzęgła nie ma wpływu na pracę silnika.
    Nie wiem jak to możliwe że zawory nie dostały od tłoków jeśli nie pokrzywiło zaworów to faktycznie cud

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał kulik Zobacz post
    na bank pasek rozrzadu bo sam to robiłem
    co do uszkodzenia zaworów to nie zgadzam sie ze przy zerwaniu rozrzadu koniecznie musi pokrzywic zawory
    otóz dlaczego , dlatego ze mi tez poleciał pasek rozrzadu a zanim poleciał to motor zaklepał jak wcisnołem sprzegło to motor zgasł i juz nie odpalił .
    jak kolega wyzej pisze ze głowica do zdjecia , tez chciałem zdejmowac głowice zeby zobaczyc czy własnie zawory nie ucierpiały , ale znajomy powiedział ze jakby sie pokrzywiły zawory to bym nie umiał zrobic obrócic wału , a zrobiłem wiec ustawiłem wałki na blokady koło zebate wału na znak , który znajduje sie na plastikowej obudowie rozrzadu , poskładałem rozrzad i odpalałem . ku mojemu zdziwieniu motor odpalił i chodził normalnie , i jak motor odpalił znajomy powiedział ze miałem duzo szczescia ze zawory nie poszły
    Grasz w totka?Bo z takim fartem to warto!
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Puszczam totka regularnie od dzisiaj i natne zyletka pasek rozrzadu

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romek 146, 1.4 TS

Domyślnie

Gdybym ja ustawił rozrząd wg. wskaźników kół zębatych, to bym pewnie zbierał silnik z kanału. Bez blokad nie ma szans - a dodatkowo, dla pewności czujnik GMP polecam, albo długi patyczek do szaszłyków.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155 Zobacz post
    Wciśnięcie pedału sprzęgła nie ma wpływu na pracę silnika.
    Nie wiem jak to możliwe że zawory nie dostały od tłoków jeśli nie pokrzywiło zaworów to faktycznie cud
    Idź daj na tacę, takie cuda się zdarzają Miałem klienta z 2.0 16V TS w 156, ścięło klin w kole napędu rozrządu na wale korbowym, tak że położenie rozrządu nijak się miało do położenia wału. Auto wcześniej było w jednym z lubelskich warsztatów, zdjęli obejrzeli co się stało i kazali chłopakowi od razu kupować nową głowicę itp. chłopak się uparł zabrał od nich auto i trafił do mnie, kazał na swoje ryzyko składać rozrząd bez ruszania silnika, zmieniłem co trzeba, poskładałem zmierzyłem kompresję i sam nie wierzyłem ze jest jak powinna i żaden zawór nie dostał strzała, jak widać czasem udaje.

Z kolei w 2.5 V6 24V miałem okazję otwierać silnik po strzale rozrządu koło 8000rpm, auto było na LPG na mikserze, wiadomo nie ma wtedy ogranicznika obrotów i chłopak przekręcił silnik poza obrotomierz a że rozrząd bardzo mocno stary był i nie raz już tak traktowany strzelił pasek, generalnie z 24zaworów 8 nie miało całkiem grzybków które wbiło z tłoki, 4 tłoki miały przebite denko tłoka urwanym grzybkiem zaworu na wylot, 3 korby aż się ugięły

Sam kiedyś przekręciłem Fiatowskie 2.0 16V, pękł pasek balansu wlazł pod pasek rozrządu i zerwało rozrząd efekt 12 zaworów szrot, 2 komory spalania szrot, głowica szrot, tłoki szrot ;]
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    alfa romeo 146

Domyślnie

ja nawet glowicy nie zdejmowałem bo jakos znajomy mnie przekonał ze nic nie wskazuje na to ze zawory pokrzywiło , poniewaz umiałem obórcic samym wałem wiec powiedział składac i palic i rzeczywiscie miałem duzo szczescia bo mógłbym czesci silnika zbierac z asfaltu

Nikomaster
    Gość

Domyślnie

Ano tak się składa, że zacząłem temat, więc wypadało by abym kontynuował, a przynajmniej wniósł coś nowego. Po przeczytaniu Waszych postów miałem poważne obawy o stan mojego Alfiątka, ale zakupiłem wzmiankowane blokady, złożyłem rozrząd do kupy i... HE HE - banan na gębie Chodzi lepiej niż przed!!! Wieżcie, lub nie.