Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 109

Temat: Alfa Romeo 159 1.9 150 KM czy Honda accord VII 2.0 155 KM co polecacie?

Użytkownik Maniak resoraków

Domyślnie

każesz moderować wątek a sam się w nim udzielasz nieustannie i dość agresywnie, po co tak
    zauważyć można, że zmieniasz też zdanie, albo je modyfikujesz, pod wpływem kolejnych wpisów w wątku
    dopiero co niemal porównałeś silniki MPI i TBI, z tym, że TBI troszke lepszy
    teraz już piszesz inaczej, nacisk kładziesz na koszty
    a najlepsze, że nie miałeś ani jednego ani drugiego silnika, znaczy alfy 159 z takim silnikiem
    MPI były montowane wcześniej niż TBI, wiec więcej aut starszych, co daje niższą cenę
    MPI to muł a nie silnik do takiego auta, więc daje to też niższą cenę
    TBI mimo upływu lat, okazują się jednostkami trwałymi i dobrze ocenianymi, więc one z kolei trzymają cenę...
    no a MPI, żeby już nie nudzić dłużej, nie daje żadnej radości z prowadzenia pięknej alfy, ani niezbędnej dla tego auta dynamiki
    alfy 159 nie kupuje sie do wożenia wapna na budowę albo dla teściowej żeby jezdziła do Ikei na klopsiki
    te auta kupuje się dla przyjemności ich posiadania, oglądania, jeżdzenia, to piękne, auta, wyróżniające się od razu
    silnik MPI to krowa, nie pasująca do tego auta, nie zestawiaj ich więc razem z TBI, a czynisz to wciąż uporczywie
    widzę z opisu że życie spędzasz albo w gazowni albo w dieslach, więc z benzyną nie masz chyba wiele do czynienia
    a hondy w ogóle nie miałeś a ja miałem, o!
    nie accorda ale civica i krótko, ale auta to dobre
    niemniej dla mnie zawsze wygra alfa.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

O KRS odpowiedział. Pierwsze słowo w Twojej wypowiedzi i znów farmazon, nie powiedziałem że KAŻĘ, powiedziałem PROPONUJĘ, a to jednak duża różnica... Reszty twoich wypocin nie czytam, strata czasu.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Pijesz do tego że nie miałem samochodu ani z jednym ani z drugim silnikiem. Ok nie miałem, ale... 1.8 MPI można kupić za lekko ponad 30 tyś co przy tbi jest nie możliwe, spalanie tbi jest o parę litrów większe z racji tego że "turbo żyje, turbo pije", tyle z takich oczywistych oczywistości i fakt NIE NIE MIAŁEM 159, ale miałem samochody z silnikami wolnossącymi oraz turbodoładowanymi i wolnossaki w ogólnym rozrachunku zawsze wychodzą taniej, co jest przecież logiczne (oczywiście mówimy o samochodach z tą samą liczbą cylindrów), zawsze. Koniec tematu z mojej strony bo jak widać na załączonym obrazku każdy wie swoje więc niech tak pozostanie.
    Generalnie proponuję albo temat do kosza albo niech moderator usunie połowę postów, zrobi się przestronniej bo na 9 stron może z 3 dotyczą porównania 159 w dieslu do accorda w benzynie, reszta to klasyczny offtop.
    Kolego "abezus" PIJE to guma w majtkach, a ja tylko stwierdzam fakt że wypowiadasz się na temat obu silników na zasadzie własnych domysłów, a nie doświadczeń z użytkowania. Co do wpisów nie na temat to sam z siebie doszedłeś do zakupu Jaguara. Generalnie to na forum można sobie przecież pogadać, ale w konkretnych porównaniach to niech zabierają głos ci którzy testują osobiście a nie w domysłach.
    Jak będę kupował TDI to na pewno poproszę Cię o Twoje opinie i sugestie.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Oczywiście że nie posiadałem ani XERa ani TBI ale nie znaczy to że się mylę. Każdy kto ma odrobinę pomyślunku, wie że silnik doładowany musi być droższy w użytkowaniu niż wolnossący. Tu naprawdę nie trzeba przejechać alfą 159 200 tyś km żeby dojść do takich wniosków, wystarczy że posiadałeś w swoim życiu trochę więcej niż dwa samochody a takie rzeczy po prostu wiesz. Tak się składa że posiadałem wolnossącą benzynę oraz turbo doładowaną, a wbrew temu co ktoś może myśleć silniki w 159 niewiele różnią się od tych montowanych w innych samochodach. To naprawdę nie jest technologia NASA... Jeśli chodzi o jaguara, sam powiedziałeś że nie rozważamy kwestii finansowych, które tak naprawdę w naszym kraju są głównym kryterium zakupu samochodu. Więc jeśli mamy nieograniczony budżet i nie patrzymy na 1.8 MPI, równie dobrze nie musimy się rozdrabniać i patrzeć na 1.8T od alfy tylko zerknąć na coś trochę lepszego typu jag... Wiem że tok rozumowania jest nie do końca poważny, ale to Twój wymysł. Gratisowo mogę Ci opisać moją opinię na temat silnika TDI: Dno jak każdy diesel, kropka. Podkreślę jeszcze raz że nigdy nie oceniam ludzi po tym jakim jeżdżą samochodem, tylko po tym co mają w głowie i mega bekę mam jeśli ktoś ocenia mnie po tym jaki mam wóz w garażu. Dziś mam pastucha w TDI, jutro mogę wygrać w totolotka i kupię ghibli, czy dzięki temu stanę się innym człowiekiem? Moim zdaniem nie bardzo, jednak mam wrażenie że niektórzy traktowali by mnie trochę inaczej. Nieprawdaż?

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Oczywiście że nie posiadałem ani XERa ani TBI ale nie znaczy to że się mylę. Każdy kto ma odrobinę pomyślunku, wie że silnik doładowany musi być droższy w użytkowaniu niż wolnossący. Tu naprawdę nie trzeba przejechać alfą 159 200 tyś km żeby dojść do takich wniosków, wystarczy że posiadałeś w swoim życiu trochę więcej niż dwa samochody a takie rzeczy po prostu wiesz. Tak się składa że posiadałem wolnossącą benzynę oraz turbo doładowaną, a wbrew temu co ktoś może myśleć silniki w 159 niewiele różnią się od tych montowanych w innych samochodach. To naprawdę nie jest technologia NASA... Jeśli chodzi o jaguara, sam powiedziałeś że nie rozważamy kwestii finansowych, które tak naprawdę w naszym kraju są głównym kryterium zakupu samochodu. Więc jeśli mamy nieograniczony budżet i nie patrzymy na 1.8 MPI, równie dobrze nie musimy się rozdrabniać i patrzeć na 1.8T od alfy tylko zerknąć na coś trochę lepszego typu jag... Wiem że tok rozumowania jest nie do końca poważny, ale to Twój wymysł. Gratisowo mogę Ci opisać moją opinię na temat silnika TDI: Dno jak każdy diesel, kropka. Podkreślę jeszcze raz że nigdy nie oceniam ludzi po tym jakim jeżdżą samochodem, tylko po tym co mają w głowie i mega bekę mam jeśli ktoś ocenia mnie po tym jaki mam wóz w garażu. Dziś mam pastucha w TDI, jutro mogę wygrać w totolotka i kupię ghibli, czy dzięki temu stanę się innym człowiekiem? Moim zdaniem nie bardzo, jednak mam wrażenie że niektórzy traktowali by mnie trochę inaczej. Nieprawdaż?
    Jak trafisz szóstkę to mam nadzieję, że podarujesz mi passata. Czekam jak ogłoszą szóstkę w Jaśle - powodzenia !!

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Niebardzo... Poleję go benzyną i podpalę, przy okazji nagram filmik i wrzucę go na forum. Niestety to tylko teoria bo nie gram w totka. Co nie zmienia faktu że pasuje pastucha zmienić w tym roku na coś innego i będzie to znów włoska myśl techniczna, tak że może będę znów traktowany na forum jak człowiek...

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Niebardzo... Poleję go benzyną i podpalę, przy okazji nagram filmik i wrzucę go na forum. Niestety to tylko teoria bo nie gram w totka. Co nie zmienia faktu że pasuje pastucha zmienić w tym roku na coś innego i będzie to znów włoska myśl techniczna, tak że może będę znów traktowany na forum jak człowiek...
    Musisz przysłać zdjęcie z AR - inaczej nie uwierzymy, że opuszczasz stajnię VW
    Powodzenia w poszukiwaniu - zawsze nowe auto cieszy, oby tylko jak mówi klasyk "plusy nie przesłoniły minusów"

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Podchodzę do samochodów chłodno (jak widać na załączonych obrazkach), nowy nabytek musi posiadać więcej plusów niż obecny, jak i mniej minusów. Niestety obecnie żadna alfa romeo nie spełnia moich oczekiwań, ale tak jak pisałem będzie coś z włoch chyba że wiatr zawieje w inną stronę i kupię coś z francji... Na obecną chwilę skłaniam się ku włoskiemu wynalazkowi gdyż zwyczajnie znam te samochody dosyć dobrze. Kolejnego vw nie będzie z prostej przyczyny... Chcę kupić coś po 2005 roku z silnikiem benzynowym a w tym momencie nie ma kompletnie wyboru w "stajni vag". Mówiąc nie ma kompletnie wyboru, mam na myśli, że vag nie posiada dosłownie ANI JEDNEGO silnika benzynowego który miałby doskok do włoskiej czy francuskiej konkurencji... Więc albo włoskie 1.4T bez turba ze zmienną geometrią, z kołem dwumasowym kosztującym grosze, albo francuskie 2.0 bez turba i koła dwumasowego...

tomek997
    Gość

Domyślnie

Accord 2.4, no comment.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Oczywiście że nie posiadałem ani XERa ani TBI ale nie znaczy to że się mylę. Każdy kto ma odrobinę pomyślunku, wie że silnik doładowany musi być droższy w użytkowaniu niż wolnossący. Tu naprawdę nie trzeba przejechać alfą 159 200 tyś km żeby dojść do takich wniosków, wystarczy że posiadałeś w swoim życiu trochę więcej niż dwa samochody a takie rzeczy po prostu wiesz.
    Bardzo byłbym ostrożny w takich domysłach - wolałbym 3x bardziej 1.75TBi niż np. wolnossącego JTS. I nie z powodu różnicy w mocy - tylko z powodu popieprzonej konstrukcji i dyskusyjnej trwałości JTS.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów