Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 194

Temat: Dołożenie Blue&Me - UDAŁO SIĘ!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Probowales juz laczyc sie przez piny 7-9 I zanim zrobisz Proxi Alignment ustawic wlasnie Mono I inne rzeczy ktore wymienilem wczoraj. Moze niewlasciwa konfiguracja kilku ustawien jest po prostu nieobslugiwana I stad Alignment Ci nie wykonuje sie prawidlowo?

Mysle ze przynajmniej warto probowac rozne mozliwosci, wykluczyc wersje MESa, sprobowac rozny mix ustawien proxy przed osiowaniem
    próbowałem obie wersje i z pinami 1,3 i 7,9 jeszcze tylko nie próbowałem konfiguracji przed osiowaniem -nie pomyślałem o tym.Nie zawsze mam czas ale jak się trochę obrobię to może podejmę temat jeszcze raz i na pewno opisze ,Mam tak że szybko się wnerwiam i poddaje a potem przychodzi spokój i wracam nie poddaję się ale musze dać na wstrzymanie na jakiś czas .ha ha no tak mam

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1.9 JTDm 150KM 2006r.

Domyślnie

Probowales juz laczyc sie przez piny 7-9 I zanim zrobisz Proxi Alignment ustawic wlasnie Mono I inne rzeczy ktore wymienilem wczoraj. Moze niewlasciwa konfiguracja kilku ustawien jest po prostu nieobslugiwana I stad Alignment Ci nie wykonuje sie prawidlowo?
    Dzięki wskazówką kolegi Epsonix'a są postępy W radiu faktycznie nie miałem pinów 1-3. Przepiąłem je do 8,7,9 i 23,7,25. Osiowanie nie poszło. Kolejna próba to zmiana w Can setup "Przyciski kierownicy 1" z "Nieobecny" na "Type G 10 buttons" i "Wyświetlana informacja" z "None" na "Type 1/Blue&Me". Wyjście audio miałem już na Mono. Po tych zmianach osiowanie proxi poszło i licznik km przestał migać.
    Kolejny problem to brak jakichkolwiek informacji dotyczących B&M na wyświetlaczu. Po włożeniu kluczyka czy wciśnięciu słuchawki na kierownicy nie ma żadnego komunikatu związanego z modułem B&M. Próbowałem jeszcze zmieniać "Rodzaj wyświetlacza" z "No display" na 1line, matrix itp. ale co bym nie ustawił to po ponownym podłączeniu MES z powrotem jest "No display". Co jeszcze należy ustawić? Poniżej print screen aktualnych ustawień. Centralkę mam dobraną według VIN.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	can setup.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	96.5 KB
ID:	196524
    Ostatnio edytowane przez sliver001 ; 04-04-2016 o 22:17

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał sliver001 Zobacz post
    Dzięki wskazówką kolegi Epsonix'a są postępy W radiu faktycznie nie miałem pinów 1-3. Przepiąłem je do 8,7,9 i 23,7,25. Osiowanie nie poszło. Kolejna próba to zmiana w Can setup "Przyciski kierownicy 1" z "Nieobecny" na "Type G 10 buttons" i "Wyświetlana informacja" z "None" na "Type 1/Blue&Me". Wyjście audio miałem już na Mono. Po tych zmianach osiowanie proxi poszło i licznik km przestał migać.
    Kolejny problem to brak jakichkolwiek informacji dotyczących B&M na wyświetlaczu. Po włożeniu kluczyka czy wciśnięciu słuchawki na kierownicy nie ma żadnego komunikatu związanego z modułem B&M. Próbowałem jeszcze zmieniać "Rodzaj wyświetlacza" z "No display" na 1line, matrix itp. ale co bym nie ustawił to po ponownym podłączeniu MES z powrotem jest "No display". Co jeszcze należy ustawić? Poniżej print screen aktualnych ustawień. Centralkę mam dobraną według VIN.

Nazwa:	can setup.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	96.5 KB
ID:	196524
    Nie mam teraz dostepu do auta, bo pojechalem do biura motorem, ale w nocy Ci moge sprawdzic.

Nie jestem pewien co do samych przyciskow. faktycznie mamy ich 10 (2 przyciski, 4 kierunki + srodek) ale jakos nie przypomina mi sie zebym mial Type G u siebie ustawione (a moze sie myle), sprawdze to pozniej.

Mam nadzieje ze Ci sie uda - brat ma auto wlasnie z 2005r z radiem bez MP3 (to ma na symulatorze zmieniarki) I bez pinow 1-3 pod ta sama centralke B&M, I tez myslal je dolozyc - przecierasz szlak dla niego.

Pawelek_S - wychodzi tak jak zaczalem podejzewac ze trzeba wlasciwie wszystko poustawiac przed - probuj (I zarowno polaczenie mono jak I stereo I probuj w razie czego USB z MP3 podpiac).
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 06-04-2016 o 21:50

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

Ja mam wejście liniowe audio ustawione na Type3/159. Zbierając wszystko do kupy, to przy pierwszych próbach uruchomienia b&m działała tylko obsluga glosowa, nie było menu oraz były problemy z osiowaniem. Teraz udało mi się zrobić osiowanie i przy okazji "uruchomić" menu między zegarami, więc teoretycznie do tego momentu powinno być idealnie, ale z kolei funkcja mowy i obsluga głosem po osiowaniu jakby całkowicie zniknęła. Ani mowy nie rozpoznaje ani nic nie mówi. Telefon można sparować, pobrać kontakty oraz spróbować się dodzwonić tylko operując przyciskami na kierownicy, jednak osoba do której dzwonie słyszy piąte przez dziesiąte, a ja jej wcale. Przed udanym osiowaniem połączenia działały idealnie, więc mikrofon jest sprawny. Po za wejściem liniowym jak napisałem resztę mam ustawioną jak na zrzucie

sliver001 jaką masz centralę mono z wyjściem na usb z przodu ? seria 505 pierwsze numery?
    epsonix ale z usb to chyba trzeba przełożyć na piny 1,2,3 - w radiu je mam .
    Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 05-04-2016 o 15:30

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Pawelek_S Zobacz post
    Ja mam wejście liniowe audio ustawione na Type3/159. Zbierając wszystko do kupy, to przy pierwszych próbach uruchomienia b&m działała tylko obsluga glosowa, nie było menu oraz były problemy z osiowaniem. Teraz udało mi się zrobić osiowanie i przy okazji "uruchomić" menu między zegarami, więc teoretycznie do tego momentu powinno być idealnie, ale z kolei funkcja mowy i obsluga głosem po osiowaniu jakby całkowicie zniknęła. Ani mowy nie rozpoznaje ani nic nie mówi. Telefon można sparować, pobrać kontakty oraz spróbować się dodzwonić tylko operując przyciskami na kierownicy, jednak osoba do której dzwonie słyszy piąte przez dziesiąte, a ja jej wcale. Przed udanym osiowaniem połączenia działały idealnie, więc mikrofon jest sprawny. Po za wejściem liniowym jak napisałem resztę mam ustawioną jak na zrzucie

sliver001 jaką masz centralę mono z wyjściem na usb z przodu ? seria 505 pierwsze numery?
    epsonix ale z usb to chyba trzeba przełożyć na piny 1,2,3 - w radiu je mam .
    cos mi brakuje precyzji w Twoich postach i/lub probach i o czym pisalem juz wczesniej, troche robisz po swojemu i z doskoku, i moze z tego powodu jeszcze nie zamknales sukcesem tematu? jestes juz blisko, tylko chyba brakuje systematycznego podejscia - po kolei probowac robic to co podpowiadam.

Co masz na mysli piszac trzeba je przelozyc? napisz dla potwierdzenia jak masz (i jak wczesniej miales, gdy telefon Ci dizalal) podlaczone radio z B&M jesli chodzi o audio, bo jakos mam obawy (bo ciagle piszesz przelozyc, a przeciez nic sie nie przeklada) ze przepinasz sie tymi samymi pinami z B&M na inne piny radia (7-9), a to byloby totalnie bledne (bo maja byc inne piny tez z B&M) - o czym juz nie raz pisalem (podlaczalbys L i P z B&M na tel+ tel- radia, czyli bez sensu i nic by prawie nie bylo slychac (co najwyzej jakas tam roznice pomiedzy L i P).
    najlepiej zrob oba polaczenia dokladnie wg schematu i pobaw sie ustawieniami proxy, raz ustaw na stereo/can a innym razem mono-analog tel.

zobacz ktore Ci ruszy.

pisales tez ze miales wpiete cos w zielone mini iso - uznalismy ze to pewnie jakies okablowanie pod dodatkowy zestaw glosnomowiacy - wypnij je, a wlasnie zamiast niego zrob kompletne "skreslone" polaczenie.

dorobiles USB na odpowiednich pinach? jesli tak, to jak odpalisz Media->np Random i zatwierdzisz sluchawka to odtwarza Ci MP3 z pendrive (pisze cos na wyswietlaczu typu artysta/utwor?). Tu trzeba w razie czego probowac kilka pendrivow, nie kazdy dziala - wrzuc pare MP3 na niego, wgrywaj na pusty pendrive sformatowany wczesniej PELNYM formatem na FAT32 (zadne szybkie formatowanie bo moze nie dzialac - B&M tego nie lubi ponoc).

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

(bo maja byc inne piny tez z B&M)
    No oczywista sprawa.
    Wcześniej miałem tak ze wykorzystywałem piny radia 1,2,3 ale tez odpowiednie do nich na centr. potem skojarzyłem że ona jest pewnie mono więc zmieniłem na piny 7,8,9(w zieloną kość ) ale tez na centralce to chyba jasne .Co do działania telefonu to działał ale z komendy głosowej i zarówno w jednym i drugim przypadku połączeń. Wyświetlacz nie pokazywał nic. Wczoraj przed próbą ponownego osiowania poustawiałem parę rzeczy o których nie wiedziałem ,np"
    wyświetlanie info na type 1 blue&Me
    wejście liniowe audio na type 3/159
    wyjście audio na mono
    rodzaj wyświetlacza został na razie na no display/voice
    typ pojazdu na type 3
    przyciski kierownicy 1 na nieobecny (przyciski reagują na B&M
    Po osiowaniu licznik nie miga i na tych nastawach nie gada mi nic mogę dzwonic ale z przycisków,
    wszystko to zostało na ta chwilę podłączone tak jak na schemacie piny 7,8,9 z pinami z centrali 7,23,25 oczywiście zgodnie z przyporządkowaniem.

pisales tez ze miales wpiete cos w zielone mini iso - uznalismy ze to pewnie jakies okablowanie pod dodatkowy zestaw glosnomowiacy - wypnij je, a wlasnie zamiast niego zrob kompletne "skreslone" polaczenie.
    tak zrobiłem ,normalka.
    wiem że robię na raty ale nic na to nie poradzę mało czasu mam ciągle coś ważniejszego.
    próbowałem kombinować na tych ustawieniach jak piszesz ale nie wszystko przetestowałem jeszcze.
    Tak więc jeszcze trochę cierpliwości dla laika i może będzie sukces .Pisząc o tych przekładkach to zawsze robiłem to tak żeby było jak na schemacie a nie jak zrozumiałeś że przekładałem przy samym radiu a przy centrali nie .Robiłem to parowo jasne?

Ufff
    Powalczyłem jeszcze trochę, mimo to że niby centrala mono to podpiąłem ją pod 1,2,3 i oczywiście adekwatnie do tego co na schemacie przy centrali, żeby było jasne.
    Poustawiałem jak na foto i dopiero osiowanie -udane.
    Zaczęła do mnie gadać jak również działa z przycisków. Był problem z parowaniem już miałem to rzucić ale udało się. Mogę się dodzwonić i do mnie też można się dobić. Coś jednak jest źle bo pokazuje numery telefonów ale nie nazwy kontaktów (kontakty zostały skopiowane z telefonu i wszystko było git). A chwilę później nazwy kontaktów niknęły, podobnie jak spis w ksiazce telefonicznej, mimo ze zapamiętane zostały wszystkie ostatnio wybrane numery i inne ustawienia.

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	48
Rozmiar:	97.4 KB
ID:	196597

W sumie jeśli to ogarnę to i tak będę dumny zważywszy że jestem z zawodu ślusarz mechanik a nie elektronik czy informatyk
    (wymarły zawód.)
    Ooo, przy okazji pozdrawiam nad wyraz cierpliwego kolegę epsonix.
    Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 05-04-2016 o 19:56

Auto

Domyślnie

No oczywista sprawa.
    Wcześniej miałem tak ze wykorzystywałem piny radia 1,2,3 ale tez odpowiednie do nich na centr. potem skojarzyłem że ona jest pewnie mono więc zmieniłem na piny 7,8,9(w zieloną kość ) ale tez na centralce to chyba jasne .Co do działania telefonu to działał ale z komendy głosowej i zarówno w jednym i drugim przypadku połączeń. Wyświetlacz nie pokazywał nic. Wczoraj przed próbą ponownego osiowania poustawiałem parę rzeczy o których nie wiedziałem ,np"
    wyświetlanie info na type 1 blue&Me
    wejście liniowe audio na type 3/159
    wyjście audio na mono
    rodzaj wyświetlacza został na razie na no display/voice
    typ pojazdu na type 3
    przyciski kierownicy 1 na nieobecny (przyciski reagują na B&M
    Po osiowaniu licznik nie miga i na tych nastawach nie gada mi nic mogę dzwonic ale z przycisków,
    wszystko to zostało na ta chwilę podłączone tak jak na schemacie piny 7,8,9 z pinami z centrali 7,23,25 oczywiście zgodnie z przyporządkowaniem.

tak zrobiłem ,normalka.
    wiem że robię na raty ale nic na to nie poradzę mało czasu mam ciągle coś ważniejszego.
    próbowałem kombinować na tych ustawieniach jak piszesz ale nie wszystko przetestowałem jeszcze.
    Tak więc jeszcze trochę cierpliwości dla laika i może będzie sukces .Pisząc o tych przekładkach to zawsze robiłem to tak żeby było jak na schemacie a nie jak zrozumiałeś że przekładałem przy samym radiu a przy centrali nie .Robiłem to parowo jasne?

Ufff
    Powalczyłem jeszcze trochę, mimo to że niby centrala mono to podpiąłem ją pod 1,2,3 i oczywiście adekwatnie do tego co na schemacie przy centrali, żeby było jasne.
    Poustawiałem jak na foto i dopiero osiowanie -udane.
    Zaczęła do mnie gadać jak również działa z przycisków. Był problem z parowaniem już miałem to rzucić ale udało się. Mogę się dodzwonić i do mnie też można się dobić. Coś jednak jest źle bo pokazuje numery telefonów ale nie nazwy kontaktów (kontakty zostały skopiowane z telefonu i wszystko było git). A chwilę później nazwy kontaktów niknęły, podobnie jak spis w ksiazce telefonicznej, mimo ze zapamiętane zostały wszystkie ostatnio wybrane numery i inne ustawienia.

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	48
ID:	196597

W sumie jeśli to ogarnę to i tak będę dumny zważywszy że jestem z zawodu ślusarz mechanik a nie elektronik czy informatyk
    (wymarły zawód.)
    Ooo, przy okazji pozdrawiam nad wyraz cierpliwego kolegę epsonix.
    ciesze się bardzo że w końcu jakoś to ogarnąłeś (ogarneliśmy?)

w międzyczasie rzuciłem okiem jak to jest u mnie, i wygląda to tak:

Nazwa:	proxi.jpg
Wyświetleń:	52
ID:	196608
    choć jeszcze po zrobieniu screenshota zaktywowałm sobi wejście AUX. Nie widzę co prawda dostępnego wejścia AUX nigdzie w menu czy po przełączaniu SRC - kto wie jak to było konfigurowane - może jak już jest B&M(MEDIA) to opcja nie jest dostępna, a może nie jest dostępna w moim radiu? Nie wiem też gdzie by miało to przychodzić, czy na piny 1,2,3 żółtej kostki zamiast B&M czy np na piny niebieskiej kostki zamiast zmieniarki?

Co do książki i braku nazw kontaktów, to może usuń telefon z B&M i B&M z telefonu, usuń spis telefonów z B&M, wyłącz stacyjkę i sparuj się raz jeszcze i od nowa pobierz książkę telefoniczną.

Aha, z tą moją cierpliwością to wiem że czasem było różnie Trochę przez to że ciągnęła się sprawa trochę (ile? ze 3 tyg zanim ostatnio ruszyłeś trochę mocniej z próbami?) - po prostu nie raz musiałem wracać do Twoich starych postów i do swoich żeby sprawdzić co już próbowałeś a o czym cisza.
    Twoje oczywiste oczywistości, dla mnie tak nie brzmiały - ponieważ nieprecyzyjnie się wyrażałeś, a jak wcześniej pisałem żeby się nie przepinać tylko dorobić połączenie skreślone, to nie komentowałeś - utrudniało to pomoc Tobie, bo nie miałem pewności co tak na prawdę zrobiłeś i musiałem za każdym razem brać więcej opcji pod uwagę i się dodatkowo produkować. mysle że sam oszczędzając parenaście minut, dodałeś mi z godzinę na dywagacje.

A co z USB, próbowałeś? Masz pozycję Media w menu B&M, albo jak przełączasz się SRC to czy masz Media Player na radiu dostępne?Tak jak Ci pisałem wcześniej, z jednej strony masz USB w samym B&M a wg jakiejś tam opinii tak było w B&M bez Media, ale kto wie tak naprawdę co zadziała akurat w przypadku Twojego typu radia i centralki B&M.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 05-04-2016 o 21:45

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    1.9 150KM

Domyślnie

No więc tak,hmmm...
    Szkoda że tak daleko mieszkasz bo dziękowałbym osobiście ,fakt trochę się zamieszałem bo tematy tego typu jednak mnie przerastają i znajdą się pewnie tacy co powiedzą że jak nie umiesz to sie nie zabieraj za to ale krok po kroczku i jest .Ja na początku nawet nie wiedziałem co to mes a co dopiero osiowanie a teraz to pestka.Wiedziałem tyle że mam ładną alfę 159 a jak zajrzałem w ten temat to się przeraziłem czego to chłopaki nie kombinują ,ja się nie odważę aż pewnego razu przez przypadek wpadła mi centrala w łapy i to do mego auta i zaczęło się.
    mysle że sam oszczędzając parenaście minut, dodałeś mi z godzinę na dywagacje.
    Fakt przyznaje , po prostu zaganiany jestem i za duz bym chyba chciał na raz.
    Usb próbowałem ale nie ruszyło ,może zły pendrak zobaczymy.Mam w menu media player na wyświetlaczu ale jak przechodzę SRC to nie widzę ,zobaczę to jeszcze.

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI.

Auto

Domyślnie

No więc tak,hmmm...
    Szkoda że tak daleko mieszkasz bo dziękowałbym osobiście ,fakt trochę się zamieszałem bo tematy tego typu jednak mnie przerastają i znajdą się pewnie tacy co powiedzą że jak nie umiesz to sie nie zabieraj za to ale krok po kroczku i jest .Ja na początku nawet nie wiedziałem co to mes a co dopiero osiowanie a teraz to pestka.Wiedziałem tyle że mam ładną alfę 159 a jak zajrzałem w ten temat to się przeraziłem czego to chłopaki nie kombinują ,ja się nie odważę aż pewnego razu przez przypadek wpadła mi centrala w łapy i to do mego auta i zaczęło się.

Fakt przyznaje , po prostu zaganiany jestem i za duz bym chyba chciał na raz.
    Usb próbowałem ale nie ruszyło ,może zły pendrak zobaczymy.Mam w menu media player na wyświetlaczu ale jak przechodzę SRC to nie widzę ,zobaczę to jeszcze.

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI.
    Spoko, nie ma sprawy, chętnie pomagam, choć jak pisałem czasem jestem niecierpliwy trochę
    W każdym razie warto podejmować wyzwania, i czasem trochę zaryzykować i próbować coś czego się nie zna - w tym przypadku może tylko parę groszy, ale za to na pewno dużo czasu. Ale warto, w czegoś się nauczyłeś a do tego jakaś tam drobna satysfakcja w bonusie. A niedawno to już trochę byłeś zrezygnowany i miałem wrażenie że masz zamiar odpuścić...

Próbuj z tym USB. Niby pisali że stare pendrive-y powinny być OK, ale u mnie wyszło na odwrót Kingston ok 10-11 letni 512MB nie działa, za to nowa darmówka 4GB jaką dostałem od przedstawiciela handlowego jednej z firm z jaką współpracuję hula OK. Jak pisałem, pełny format na FAT32 i wrzuć parę MP3 na początek na każdy pen jaki będziesz próbował. Jak by nie działało, to w razie czego zobacz też co się stanie jak podepniesz się do gniazda w B&M - niby to ma być tylko diagnostyczne, ale kto tak na prawdę wie - ktoś tak napisał, może u niego tak jest, albo poddał się za wcześni(zły pen), ale my nie mamy pełnej wiedzy co i jak - wszystko co jest na forum to troche empiryczne sprawdzanie jakiejś tam wersji/konfiguracji HW/FW, a to czy działa czy wspiera funkcję może się różnić w zależności od typu centralki czy choćby wersji FW centralki.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1.9 JTDm 150KM 2006r.

Domyślnie

Tak, mam taką centralkę ale o numerach 60699960 i z vin'u wychodzi, że taka powinna pasować.
    Wczoraj próbowałem różnych ustawień wykonując za każdym razem osiowanie (wcześniej tego nie zrobiłem i dlatego nie zapisywały się zmiany) ale bez rezultatu - przycisk słuchawki nie uaktywnia menu b&m i nie ma żadnych zmian na wyświetlaczu. Po każdej zmianie wyłączałem zapłon ale bez odpinania klemy (z tym próbowałem z 2 razy ale bez rezultatu). Kontakt z centralką blue mam, nie zgłasza żadnych błędów, poniżej log ze stanu centralki z AlfaOBD.
    Czy po aktywowaniu B&M powinien pojawić się jakiś komunikat na wyświetlaczu? Tak jak wcześniej pisałem w radiu faktycznie nie miałem pinów 1-3 i przepiąłem kable do 8,7,9 w radiu i 23,7,25 w centralce ale 8,7,9 w kostce radia były już zajęte więc dolutowałem do nich te z B&M - może to jest błędem? Czy te sygnały mogą mieć jakiś wpływ na sterowanie z kierownicy?
    Informacje o centralke:
    Numer rysunku FIAT: 60699960
    Nuemr HW: 05035503811
    Wersja HW: 03
    Numer SW: 0005.1
    Wersja SW: 5235
    Numer homologacji: 021089
    Kod ISO: B583868598
    Data zaprogramowania: 12/01/2006
    Modul GPS: OK
    Modul GSM: OK
    Funkcjonow. Pamieci EEPROM: OK