Strona 10 z 19 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 189

Temat: Alfa Romeo 159

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Nie wszyscy polecaja diesle. Ja pije tylko benzynę, najlepiej turbo doładowaną. Mitologia dieslowska w Polsce jednak jest nie do podważenia: wszyscy przeliczają wyłącznie rachunki na stacjach. Nikt nie bierze pod uwagę
    a) droższej z reguły ceny samego auta
    b) droższych przeglądow
    c) droższych (czasem zdecydowanie) napraw i wymian
    d) mniejszej dynamiki auta
    e) smrodku nieekelogicznego na zimnym silniku, szczególnie w mrozy...
    f) radosnego klekotu na wolnych obrotach, który, w porównaniu z rasowym powarkiwaniem benzynki, jest tak samo pocieszny jak mordka Mumina w zestawieniu z posępną agresywnością 159

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Powiem Ci ciekawostkę , moja znajoma ,nie bacząc na moją drogę przez mękę ze 159 kupiła właśnie z saloonu ,identyczną wersję jak moja 1,9 JTDM 16 V w Distinctivie ( teraz już z navi ) czarną z beżowym środkiem i deską w kolorze kawa z mlekiem .
    Także się nie przejmuj moimi wypocinami ,musisz sam to przetestować organoleptycznie ))
    A dwulitrowy nie lepszy?

A co do benzynek, to ja wolę wolnossaki... Ach, gdyby tak jeszcze boxer albo V6 .
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 10-06-2010 o 09:36
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Hoyby
    Gość

Domyślnie

Tutaj popieram argumenty Pingwina w Polsce nastał "trend Diesla" zapewne posiada on bardzo wiele plusów jednak czego nie rozumiem to na siłę próbuje przekonać się ludzi do niego. W postach zauważam za mało obiektywizmu podczas dyskusji (Diesel, Benzyna) i zaraz zaczyna się szarpanina. Diesel i Benzyna to dwa różne fronty, a do którego przystąpić trzeba rozważyć wiele aspektów taktycznych Jeden będzie sprawdzał się w tych warunkach, a inny w tamtych(nie rozpisuję się tu bo by mi tygodnia brakło można założyć osobny temat) A na końcu pozostają upodobania czym po prostu fajniej mi się jeździ.
    Ja osobiście polecam 2.2 JTS
    - piękna charakterystyka pracy
    - fajna dynamika
    - pełen wachlarz obrotów do dyspozycji(silnik bardzo równomiernie rozwija moc, jest mega elastyczny)
    - nie popija oleju
    - jak na tę moc znośne zużycie paliwa

Wady:
    CHECK ENGINE mnie wqr... jeżdżę z nim do elektronika kasuje mi go a potem powraca, gdzieś coś mam w instalacji(jakaś skorodowana kostka,padnięty czujnik itd... )

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar maciek13
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Hoyby Zobacz post
    CHECK ENGINE mnie wqr... jeżdżę z nim do elektronika kasuje mi go a potem powraca, gdzieś coś mam w instalacji(jakaś skorodowana kostka,padnięty czujnik itd... )
    Mi również wyświetla się ten komunikat - w moim przypadku związany z zaworem EGR. Najlepiej kupić kabelek za 40 zł, do tego darmowy FiatEcuScan i można samemu diagnozować usterkę i kasować komunikat. Nie trzeba się nigdzie ruszać i płacić jeszcze za podłączenie do kompa. Chyba że masz za darmo

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    Wszyscy polecacie diesle, a czemu nie np 3.2JTS? Co jest nie tak z tym silnikiem? ma 260
    KM a więc lepiej niż 2.4JTDm po chipie...Fakt że więcej pali, ale przecież w 156 sporo userów ma 2.5V6
    Niewiele osób ma chyba tą jednostkę - 3.2JTS stąd brak opinii o niej. A co do diesli to na rynku wtórnym to one przeważają - na otomoto chociażby diesli 159 jest 11 stron przy 2 stronach benzyny. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na kupno nowego więc wybierają z tego co jest.

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    Wszyscy polecacie diesle, a czemu nie np 3.2JTS? Co jest nie tak z tym silnikiem? ma 260
    KM a więc lepiej niż 2.4JTDm po chipie...Fakt że więcej pali, ale przecież w 156 sporo userów ma 2.5V6
    Spalanie 2.5V6 w 156 a 3.2V6 w 159 to dwa różne światy .Kiedyś na którymś z forów Alfy wyliczaliśmy ,że przy przelotach rzędu 30 kkm rocznie właściciel 159 3.2V6 wydaje miesięcznie na benzynę ponad 2500 pln , to sporo nie sądzisz ???

P.S.
    Do kolegi radosuaf : to był okazyjny zakup ( democar stojący w salonie z rocznika 2009) więc nie miała wyboru
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

bujak19
    Gość

Domyślnie

Mi osoboscie nie przeszkadza diesel z silnikiem 2.4 JTDM. Odnosze wrazenie ze ma wszystko czego potrzebuje, czyli : moc, przyspieszenie, przyzwoite spalanie, jak i fakt iz jest mało awaryjny.
    3200 cm3 w benzynie – odpada. Jest to zbyt duzy motor jak dla mnie. Ubezpieczyciel by mnie ogryzl z kasy, podatek drogowy w Anglii na rok zapewne wyniósłby około £350 lub więcej, a wiec odpada. Opcja z silnikiem 2.4 JTDM posiada bardzo przyzwoite wyposazenie. 2.2L w benzynie to tez za dużo. Prawo w UK jest tak ustanowione ze użytkownicy diesli maja lepsze zycie. Płacą znacznie mniejsze oplaty za podatek drogowy, jak rowniez mniejsza składkę ubezpieczeniowa.
    Ostatnio edytowane przez bujak19 ; 10-06-2010 o 19:34

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    Nie wszyscy polecaja diesle. Ja pije tylko benzynę, najlepiej turbo doładowaną. Mitologia dieslowska w Polsce jednak jest nie do podważenia: wszyscy przeliczają wyłącznie rachunki na stacjach. Nikt nie bierze pod uwagę
    a) droższej z reguły ceny samego auta
    b) droższych przeglądow
    c) droższych (czasem zdecydowanie) napraw i wymian
    d) mniejszej dynamiki auta
    e) smrodku nieekelogicznego na zimnym silniku, szczególnie w mrozy...
    f) radosnego klekotu na wolnych obrotach, który, w porównaniu z rasowym powarkiwaniem benzynki, jest tak samo pocieszny jak mordka Mumina w zestawieniu z posępną agresywnością 159
    Powiem tylko tyle. Miesięcznie na paliwo wydaję prawie 1000zł.
    Policz ile bym wydawał gdybym kupił np 2.2JTS.

PS.
    O gazie nawet nie wspominaj bo dla mnie to profanacja montować byle co do swojego wymarzonego auta.
    Ma być tak jak fabryka dała.

bujak19
    Gość

Domyślnie

Zgadzam sie z kolega Panciorem, ANTYGAZ.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

a ja się zgadzam z kolegą Planciorem, równiez anty gaz
    Planciu, no przecież pisałem: przy stacji wydajesz mniej. Co prawda, coraz mniej.. ale sumarycznie ocen wszystkie koszta eksploatacji auta, jak będziesz je sprzedawał. Ale wszystkie: odpal sobie browara, usiądź w fotelu, pisz i licz. Od momentu zakupu do momentu sprzedaży.
    Szalenie będziesz zdziwiony, jak Ci wyjdą takie same kwoty z grubsza.
    Jeszcze bardziej się zdziwisz i okulary spadną Ci z nosa, jak być może wyjdzie, ze za diesla płaciłeś więcej.

A jak ci wyjdzie jednak ze diesel był tańszy, odpowiedz sobie na pytanie: czy warto byłoby zapłacić więcej ale słuchać rasowego dzwięku silnika, rano, przed wyjsciem do pracy, na parkingu, czy też przytykać uszy na dźwięk żałosnego klekotania obudzonego w środku zimy bociana?

Plancior, jak jedziesz na wakacje, lubisz sobie zjeść coś fajnego w super restauracyjce z miłym klimatem? Więcej zapłacisz niż za pizze w Pizza Hut ale ..... No własnie, ale
    Ostatnio edytowane przez Pingwin ; 11-06-2010 o 07:58

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Tutaj jestem z Pingwinem. Mnie ten klekot i smród tak skutecznie odstrasza, że benzyna musiałaby być z 3 razy droższa, żebym się przekonał. Już wolę jeździć "eco", ale benzyną.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia