Niestety musze mieć pacjenta u siebie, ale nie nie zadziała blokada z innego auta.
Błedy spowodowane sa kilkoma powtarzającymi się problemami które to potrafie odszukać ale jak pisałem pojazd musze mieć u siebie.
Niestety musze mieć pacjenta u siebie, ale nie nie zadziała blokada z innego auta.
Błedy spowodowane sa kilkoma powtarzającymi się problemami które to potrafie odszukać ale jak pisałem pojazd musze mieć u siebie.
było Giulietta 1.8 '83 LPG, 164 2.0TS '94 LPG, 166 FL V6 2.5 24v LPG , 159 2.0JTDm 170km
jest Mini Cooper S 170 KM, Kuga 2.5T 250KM bo benzyna musi mieć doładowanie
Z tego co sie dowiadywalem w Aso (w mojej 159 tez byla padnieta centralka blokady kierownicy) to nie da sie przelozyc z innego auta. Musi byc programowana po vin. Czy mozna samemu zaprogramowac? Skoro da sie leciec w kosmos i odkodowac polsat to i pewnie ta centralke da sie zaprogramowac
Sent from my iPhone
Born to be wild.
Wczoraj i mnie dopadł napis (vehicle protection system not available) i nie mogłem odpalić auta , od paru dni opuszczanie szyb przednich działało odwrotnie i nie wiem czy ma to coś wspólnego ale rozpiąłem wtyk od sterowania szybami od strony kierowcy i jak włożyłem kluczyk to ten napis się pojawił.. Odpalam i nic kręci i echo..Zabrałem aku do ładowania i w środku prawie susza dolałem 1litr wody des.. ładowanie 11 godz na wolnych obrotach i rano odpala od strzału i nawet nie pojawia się kontrolka awarii VDC a wcześniej się pojawiała... Myślę , że nie zawsze musi być centralka lub przycisk start, u mnie akurat był słaby alumulator... Pozdr...
Od kilku dni wyświetla mi się komunikat Vehicle Protection System Not Available oraz Hill Holder Unavailable. Podpiąłem dziś pod interfejs diagnostyczny i wyświetliły się następujące błędy:
C1800 - Control unit power supply
C1815 - Yaw sensor (WTF?)
C1133 - Clutch signal
Samochód odpala i jeździ normalnie, a blokada kierownicy działa.
Niestety nie udaje mi się ich skasować (po skasowaniu wszystkich błędów te pozostają, a lampki dalej świecą się na żółto. Akumulator wymieniałem 2 lata temu na Boscha więc powinien jeszcze być ok.
Co innego może być nie tak? Problemy pojawiły się dzień po umyciu samochodu w mroźny dzień. Z góry dzięki.
Bezpiecznik odpowiedzialny za te systemy sprawdzałeś?
Kiedyś też po myciu wywołało mi jeden bezpiecznik bo było zwarcie w instalacji.
Z moich doświadczeń z bellą wynika, że ten błąd wyskakuje także gdy są zakłócenia na CAN.
W moim przypadku sprawcą okazał się uniwersalny moduł sterowania z kiery i/lub radio GMS, gdy wkładałem kluczyk i radyjko się załączało wraz z zapłonem to ten komunikat zawsze wyskakiwał, trzeba był wyjmować i wkładać kluczyk kilkukrotnie.
Czasami po odpaleniu wyskakiwała też ikonka z kłódką i zapalały się na chwilę światłą na podsufitce.
Jak wkładam kluczyk z wyłączonym radiem to ten komunikat wyskakuje raz na jakiś czas, zazwyczaj go 2-3 miesięcy nie widzę.
AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest
Koledzy i jak ruszyło coś w tym temacie? Ktoś jakoś ogarnął temat tego błędu? Swego czasu ugadywałem się z ScorpioPL na jego próby naprawy tematu ale niestety ja czasu nie miałem, gdy znalazłem on się znalazł poza PLWizyta w ASO potwierdziła tylko moje przepuszczenia że najlepiej wymiana kolumny,centralki,kluczyków i wkładek za 1500zł z rabatem
Zastanawiam się też czy nie będzie to spowodowane przed pseudo ksenon zwany HID?
tomio wspomniał coś o zakłuceniach przez założenie uniwersalnego modułu... Może pora wywalić ksenona? Podjechać na serwis,skasować błędy i modlić się o brak powrotu błędu?
Ja bym zaczął właśnie od usunięcia HIDów z instalacji.
U mnie tego typu błędy występowały przy cb.
Uszkodzony przewód antenowy powodował, że radio siało w samochodzie/instalacji przy nadawaniu.
Po wymianie przewodu i porządnym zmasowaniu anteny problem więcej nie wystąpił
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka