Strona 10 z 38 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 378

Temat: Co jakiś czas zapala się 'vehicle protection system not available' oraz inne błędy

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ScorpioPL
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Mini Cooper S Kuga 2.5T

Domyślnie

Niestety musze mieć pacjenta u siebie, ale nie nie zadziała blokada z innego auta.
    Błedy spowodowane sa kilkoma powtarzającymi się problemami które to potrafie odszukać ale jak pisałem pojazd musze mieć u siebie.
    było Giulietta 1.8 '83 LPG, 164 2.0TS '94 LPG, 166 FL V6 2.5 24v LPG , 159 2.0JTDm 170km
    jest Mini Cooper S 170 KM, Kuga 2.5T 250KM bo benzyna musi mieć doładowanie

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Z tego co sie dowiadywalem w Aso (w mojej 159 tez byla padnieta centralka blokady kierownicy) to nie da sie przelozyc z innego auta. Musi byc programowana po vin. Czy mozna samemu zaprogramowac? Skoro da sie leciec w kosmos i odkodowac polsat to i pewnie ta centralke da sie zaprogramowac

Sent from my iPhone
    Born to be wild.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SO
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 180Ps 380Nm

Domyślnie

Wczoraj i mnie dopadł napis (vehicle protection system not available) i nie mogłem odpalić auta , od paru dni opuszczanie szyb przednich działało odwrotnie i nie wiem czy ma to coś wspólnego ale rozpiąłem wtyk od sterowania szybami od strony kierowcy i jak włożyłem kluczyk to ten napis się pojawił.. Odpalam i nic kręci i echo..Zabrałem aku do ładowania i w środku prawie susza dolałem 1litr wody des.. ładowanie 11 godz na wolnych obrotach i rano odpala od strzału i nawet nie pojawia się kontrolka awarii VDC a wcześniej się pojawiała... Myślę , że nie zawsze musi być centralka lub przycisk start, u mnie akurat był słaby alumulator... Pozdr...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał p.maiki Zobacz post
    No i niestety mnie też dopadł ten problem ale tylko po gaszeniu i wyjęciu kluczyka
    Zmiana kluczyka nic nie daje. Wyczyszczona kostka przy blokadzie nic nie zmieniła. Odłączony aku też był i nic.
    Podczas jazdy nic mi się nie pojawia tylko po wyjęciu kluczyka komunikat i brak blokady kierownicy.
    I dziś tak poprostu blokada się uruchomiła prawidłowo.
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Stelvio First Edition 2.0 280 KM

Domyślnie

Od kilku dni wyświetla mi się komunikat Vehicle Protection System Not Available oraz Hill Holder Unavailable. Podpiąłem dziś pod interfejs diagnostyczny i wyświetliły się następujące błędy:
    C1800 - Control unit power supply
    C1815 - Yaw sensor (WTF?)
    C1133 - Clutch signal

Samochód odpala i jeździ normalnie, a blokada kierownicy działa.

Niestety nie udaje mi się ich skasować (po skasowaniu wszystkich błędów te pozostają, a lampki dalej świecą się na żółto. Akumulator wymieniałem 2 lata temu na Boscha więc powinien jeszcze być ok.

Co innego może być nie tak? Problemy pojawiły się dzień po umyciu samochodu w mroźny dzień. Z góry dzięki.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Bezpiecznik odpowiedzialny za te systemy sprawdzałeś?

Kiedyś też po myciu wywołało mi jeden bezpiecznik bo było zwarcie w instalacji.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Z moich doświadczeń z bellą wynika, że ten błąd wyskakuje także gdy są zakłócenia na CAN.
    W moim przypadku sprawcą okazał się uniwersalny moduł sterowania z kiery i/lub radio GMS, gdy wkładałem kluczyk i radyjko się załączało wraz z zapłonem to ten komunikat zawsze wyskakiwał, trzeba był wyjmować i wkładać kluczyk kilkukrotnie.
    Czasami po odpaleniu wyskakiwała też ikonka z kłódką i zapalały się na chwilę światłą na podsufitce.
    Jak wkładam kluczyk z wyłączonym radiem to ten komunikat wyskakuje raz na jakiś czas, zazwyczaj go 2-3 miesięcy nie widzę.
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Cycu
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Koledzy i jak ruszyło coś w tym temacie? Ktoś jakoś ogarnął temat tego błędu? Swego czasu ugadywałem się z ScorpioPL na jego próby naprawy tematu ale niestety ja czasu nie miałem, gdy znalazłem on się znalazł poza PL Wizyta w ASO potwierdziła tylko moje przepuszczenia że najlepiej wymiana kolumny,centralki,kluczyków i wkładek za 1500zł z rabatem Zastanawiam się też czy nie będzie to spowodowane przed pseudo ksenon zwany HID? tomio wspomniał coś o zakłuceniach przez założenie uniwersalnego modułu... Może pora wywalić ksenona? Podjechać na serwis,skasować błędy i modlić się o brak powrotu błędu?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 SW 1.9 150KM

Domyślnie

Ja bym zaczął właśnie od usunięcia HIDów z instalacji.

U mnie tego typu błędy występowały przy cb.
    Uszkodzony przewód antenowy powodował, że radio siało w samochodzie/instalacji przy nadawaniu.
    Po wymianie przewodu i porządnym zmasowaniu anteny problem więcej nie wystąpił

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Cycu
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał ta_dziq Zobacz post
    Ja bym zaczął właśnie od usunięcia HIDów z instalacji.

U mnie tego typu błędy występowały przy cb.
    Uszkodzony przewód antenowy powodował, że radio siało w samochodzie/instalacji przy nadawaniu.
    Po wymianie przewodu i porządnym zmasowaniu anteny problem więcej nie wystąpił

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
    a powiedz mi miałeś jakieś błędy dotyczące tej blokady?