Sprawdziłem ten płyn wspomagania i jest czerwony w zbiorniczku takim największym umieszczonym centralnie prawie chyba dobry sprawdziłem?
I takie moje pytanie bo che pouzupełniać płyny. Tego płynu mam około pół zbiornika czy to jest w miarę czy mało czy jak bo nie bardzo widzę tam jakąś skalę? I który zbiorniczek jest od płynu chłodniczego?
Bez obrazy, ale do samochodu powinieneś mieć dołączoną instrukcję obsługi, w której każdy zbiorniczek jest dokładnie opisany, żeby nie mieć problemu z jego lokalizacją...
A jeżeli nie masz instrukcji (albo masz w innym języku) to pod tym adresem znajdziesz taką po polsku - http://aftersales.fiat.com/elum/home.aspx
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
[QUOTE=LukaszS84;450602]Sprawdziłem ten płyn wspomagania i jest czerwony w zbiorniczku takim największym umieszczonym centralnie prawie chyba dobry sprawdziłem?
To jest płyn do chłodnicy !!
Ma być w połowie skali i jest czerwony więc jest OK.
Zbiorniczek od wspomagania jest na skraju, przy prawym przednim błotniku, czerwona nakrętka i naklejka kierownicy na nim.
Zbiorniczek jest czarny.
Weź instrukcję tak jak pisze kolega wyżej, bo jak zaczniesz dolewac tu i ówdzie to katastrofę zrobisz
Ostatnio edytowane przez karmal ; 17-12-2010 o 15:45
Witam Wszystkich. Koledzy mam pytanko, mianowicie czy po wymianie plynu na zielony wspomaganie pracuje inaczej(lzej)?? i jak wiele osob wymienilo plyn na zielony i posypala im sie maglownica?? Pytam o opinie uzytkownikow z przebiegiem powyzej 100000km bo mam wrazenie ze przebieg ma tu znaczenie.
Pozdrawiam.
Krzysiek
Witam, z tego co mi wiadomo płyn czerwony jest półsyntetyczny(wg info ze strony Selenii). Płyn zielony w pełni syntetyczny. Zmiana na syntetyczny szczególnie po dłuższym przebiegu może skończyć się awarią pompy, maglownicy. Na pewno ryzyko się awarii się zwiększa. Ja bym nie zmieniał.
Ostatnio edytowane przez slim ; 30-11-2012 o 10:56
W Multijetach 16V z początków produkcji lubi wpadać w wibrację przewód paliwowy między filtrm i pompą wysokiego cisnienia, choć nie dam sobie ręku uciąć czy to napewno ten. Objawem jest głośne buczenie, zazwyczaj na zimnym silniku i na postauju, choć bywa różnie. Jest to głosny niski dzięk wyraźnie słyszalny w kabinie. Przerabiałem to w Cromie i rozwiązaniem jest wymiana przewodu na pozmianowy.
Ricambi muszę tego spróbować. W kilku miejscach już też to czytałem. Dzisiaj pora zobaczyć ten szlauchDzięki
Czekam na rezultaty.
U mnie wyglądało to tak: na wolnych obrotach buczenie, po dodaniu gazu znikało. Znacznie częściej pojawiało się w chłodne dni, oraz póki silnik był nie rozgrzany, ale w zimie potrafiło buczeć też na rozgrzanym. Od jakiegoś czasu mam jednak z tym spokój.
EDIT: !!!! Choroba, to może być to. U mnie problem pojawił się niedługo po serwisie z wymianą filtra paliwa włącznie.
Hmm to u mnie odwrotnie jest. W zimę i jak auto zimne jest spokój, dopiero jak się rozgrzeje to się zaczyna zabawa :/
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka