Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910
Pokaż wyniki od 91 do 99 z 99

Temat: Sprzedaż AR

Emeryt Fachowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulia 2.0 Turbo 200KM '17

Domyślnie

Cytat Napisał Kowalski Zobacz post
    udział w rynku rośnie? żeby oceniać wzrost lub spadek udziału w rynku, trzeba rozpatrywać dane z większego przedziału czasowego, a nie dane jednoroczne. To nonsens oczywisty.
    Ty z kolei komentowałeś, że nowy model nie dał nic. Proszę odpuście już te przepychanki. Kilka liczb, a Wy zaraz 5 stron w temacie natrzaskacie

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Panie kowalski widze, że ostatnio edytujesz mocno posty ale po południu we wczesniejszym poscie było co innego napisane.... teraz znów musze to czytac od poczatku bo nie wiem kiedy ktos zmienia swoje posty kilka razy w dzień

acha niektórzy to tutaj tylko posty nabijają, ale przynajmniej mamy sie z czego posmiac przy kawie i dużo ciekawostek sie dowiedziałem o sprzedaży alfy w europie i w polsce - dajcie jeszcze jakies dane

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

udział w rynku rośnie? żeby oceniać wzrost lub spadek udziału w rynku, trzeba rozpatrywać dane z większego przedziału czasowego, a nie dane jednoroczne.
    Tak. Właśnie. Należy rozpatrywać to w okresach 100-letnich, a wszyscy analitycy rozpatrujący to rocznie się nie znają. Że zacytuję sam siebie - ty za to dźwigniesz gospodarkę ze swoją wiedzą w każdym temacie, a przede wszystkim w kwestii upadku diesla i marki Alfa Romeo, oraz - jak się okazuje - w kwestii oceny udziału w rynku również.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Jestem cierpliwy, więc po raz ostatni odpiszę:
    Jakie bzdurne teorie?
    Takie że większa sprzedaż samochodów renault pogarsza ich wynik finasowy Słaba pamięć czy coś innego?
    Czy znasz koszty utrzymania linii przy modelu 159 i przy innych modelach?
    Ja zakładam że są podobne do innych modeli i że nie są znacząco niższe. Wynika to min. z podobnej technologii, i warunków zewn. Ty wskazujesz inaczej, skoro uważasz że niska sprzedaż tego modelu może zapewnić zysk dla firmy porównywalny z wysoką sprzedażą innego, przy proporcjonalnej akceptowanej przez rynek cenie. A przypominam że 159 to składak na gotowej platformie więc opracowanie sporo tańsze było.
    udział w rynku rośnie? żeby oceniać wzrost lub spadek udziału w rynku, trzeba rozpatrywać dane z większego przedziału czasowego,
    To są liczby które już można wstępnie oceniać ( i tak też to potraktowałem a nie jako podsumowanie dla julki) bo pokazują to że w chudych latach auto zaczęło sie sprzedawać. A udany debiut daje podstawy do stwierdzenia że coś ma potencjał (o ile nie zdarzy sie jakaś techniczna klęska tego modelu, która wyjdzie z czasem). Tym bardziej że porównanie jest dokonane w stosunku do innych marek które na rynek też wprowadziły swoje nowości.

Udział w rynku jednorazowy nieco wzrósł. Nie można jednak pisać , ze "rośnie" bo sugeruje to długotrwałą ciągłą tendencję.
    Może jakiś polonista rozsądzi czy "rośnie" określa stan chwilowy , a "wzrósł" onacza zamknięcie jakiegoś długotrwałego okresu czasu czy też odwrotnie. Choć obstawiam to pierwsze, nie ma to większego znaczenia gdyż "poprawia" się pozycja AR na tle konkurencji (a może się już "poprawiła"??). Co ty na to?

Pisałeś że dla ciebie internet to jest medium gdzie można sobie robić jaja. Ja też lubię dowcip ale "impossible mision" tłumaczenia rzeczy oczywistych na tym już zakończę.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 23-01-2011 o 21:51

Kowalski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Tak. Właśnie. Należy rozpatrywać to w okresach 100-letnich, a wszyscy analitycy rozpatrujący to rocznie się nie znają. Że zacytuję sam siebie - ty za to dźwigniesz gospodarkę ze swoją wiedzą w każdym temacie, a przede wszystkim w kwestii upadku diesla i marki Alfa Romeo, oraz - jak się okazuje - w kwestii oceny udziału w rynku również.
    ale co wnosi ten bzdurny wpis? dlaczego w okresach 100-letnich, przecież to nonsens, po co produkujesz takie nonsensowne posty?
    I dlaczego piszesz o mnie, a nie o sprzedaży AR? To wątek o sprzedaży AR a nie o mnie. Fakt, ze trendy w sprzedaży rozpatruje się w szerszych czasowo okresach niż kilkumiesięczne, to oczywistość.

---------- Post dodany o godzinie 12:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:35 ----------

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Jestem cierpliwy, więc po raz ostatni odpiszę:

Takie że większa sprzedaż samochodów renault pogarsza ich wynik finasowy Słaba pamięć czy coś innego?
    .
    Znów: albo wybiórcze czytanie albo argumentacja na siłę. Podałem ci FAKT, ze w okresie kiedy Renault bił rekordy w ilosci sprzedanych aut, wynik finansowy dołował. To jest FAKT.

Co do sprzedaży AR 159. Marchionne ogólnie liczył na więcej, sprzedaż go nie zadowala. Niemniej, auto jest NADAL produkowane i NADAL sprzedawane. Sprzedano ponad ćwierć miliona tych aut w sumie i nie widzę powodu, aby pisać, ze to jakas "porażka" czy "słaba sprzedaż".
    Auto jest stosunkowo drogie i to na pewno w jakiś sposob ogranicza liczbę kupujących. Ale samochód jest na rynku ponad pięć lat i bedzie dwa następne lata. Czyli srednio tyle, ile trwa żywot danego modelu równiez innych marek. Z
    Zasadnym jest stwierdzenie, ze sprzedaż AR 159 jest po prostu przeciętna, srednia. Wpłynął na to na pewno mariaż z GM i montowanie tak absurdalnych rozwiązań, jak silniki GM 1.8 MPI, choćby, za słabe i bez "charakteru". Zobacz jak na ściślejszym jeszcze układzie z GM wyszły inne marki, te zamknięte i ten co się cudem uratowały, jak saab. A nie powiesz, ze saaby to złe samochody...

Giulietta moze liczyc na większą sprzedaż, bo to auto pozycjonowane o klasę niżej, a zatem z definicji ma znacznie większe szanse na szeroką sprzedaż, poza tym jest znacząco tańsze. Przyznasz tutaj, że mam rację, czy nadal będziesz na oślep atakował?
    Ostatnio edytowane przez Kowalski ; 24-01-2011 o 12:45

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

udział w rynku rośnie? żeby oceniać wzrost lub spadek udziału w rynku, trzeba rozpatrywać dane z większego przedziału czasowego, a nie dane jednoroczne.
    Cytat Napisał żuwik Zobacz post
    Tak. Właśnie. Należy rozpatrywać to w okresach 100-letnich, a wszyscy analitycy rozpatrujący to rocznie się nie znają.
    ale co wnosi ten bzdurny wpis? dlaczego w okresach 100-letnich, przecież to nonsens, po co produkujesz takie nonsensowne posty?
    Fakt, ze trendy w sprzedaży rozpatruje się w szerszych czasowo okresach niż kilkumiesięczne, to oczywistość.
    I gadaj z takim...

Kowalski
    Gość

Domyślnie

co to znaczy "gadaj tu z takim?" czy dla ciebie okres dłuższy od paru miesięcy wynosi sto lat? Nie znasz okresów dwuletnich, pięcioletnich, dekadowych? Albo analizy wieloletnie w podziałach na kwartały? albo jeszcze inne?
    Sto lat to idiotyczne przerysowanie, ktore tylko (poprzez swój bezsens) podnosi temperature dyskusji i obniża jej poziom.
    Moze warto. zuwik, wrocić do szkoły i podszlifować matematykę?

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto

Domyślnie

Możesz mnie pouczyć ekonomii, ale przy matematyce byś i tak wymiękł.

Roczne okresy są bardzo istotne dla producentów samochodów, gdyż to na nich określa się tendencję po wprowadzeniu danego modelu na rynek. Po prostu Alfa wyszła w tym roku bardzo dobrze i żal ci suty ściska że twoja teoria się sypie.

Przepraszam wszystkich obruszonych moim kolokwializmem, ale jakbym napisał inaczej chłopak by po prostu nie zrozumiał. Liczę na Waszą wyrozumiałość

Kowalski
    Gość

Domyślnie

Wycofuję się z dyskusji. Żuwik wprowadza folklor. który jakby nie bardzo mi odpowiadał. Pozdrawiam.